21 Οκτωβρίου 2020

"ΜΑΤΙ" - Γράφει η Κατερίνα Τσαλού

Βρήκα τον παλιό «κακό» μου εαυτό. Έτσι μου είπαν. Δεν τον είχα χάσει ποτέ. Απλώς προσπάθησα μήνες τώρα να αποστασιοποιηθώ από την επικαιρότητα, γιατί ήθελα να δώσω περίοδο χάριτος σε κριτές και κρινόμενους.

Η αλήθεια είναι πως όσα χρόνια γράφω αυτή τη στήλη, ουδέποτε ένιωσα πως αδίκησα αιρετούς. Μπορεί να άσκησα πιο σκληρή κριτική σε κάποιους αλλά ποτέ δεν έγραψα κάτι που δεν το ένιωθα ή δεν μου το υπαγόρευε η δική μου λογική.

Γι’αυτό και κατάφερα να ισορροπήσω χρόνια τώρα ανάμεσα στο δικό μου «σωστό» και των άλλων.

Είτε κάποιους συμφωνούσε είτε διαφωνούσε με τα γραφόμενα αν μη τι άλλο αναγνώριζε πως η κριτική αυτή ουδέποτε πέρασε τα όρια της αξιοπρέπειας, ποτέ δεν πρόσβαλε τη νοημοσύνη ή την εντιμότητα κάποιου άκριτα και ανέξοδα.

Και αν κάποιος θέλει, αρκεί μια «βόλτα» στις στήλες των 20 και πλέον ετών για να το διαπιστώσει.

Και αυτή είναι και η διαφορά με τα όσα ευκόλως υπονοούνται και ακόμη πιο εύκολα αραδιάζονται στο διαδίκτυο.

Οι εφημερίδες, με τα πολλά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες τους, με τα λάθη και τις παραλείψεις τους σέβονταν τους αναγνώστες και τηρούσαν τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στο διαδίκτυο. Σήμερα ο καθένας μπορεί να αποκαλέσει οποιονδήποτε «ανίκανο», «ηλίθιο», «τραμπούκο» κ.ο.κ.

Με μεγάλη ευκολία.

Γιατί τα γράφω; Γιατί βαρέθηκα τους νεό-δημοσιογραφίσκους της δεκάρας που νομίζουν ότι βρίζοντας τους πάντες θα ανέβουν στα μάτια των πολιτών ή των «εργοδοτών» τους.

Κι αυτός είναι ο λόγος που αντί να κερδίζουν χάνουν και γι’αυτό ξευτελίστηκε το δημοσιογραφικό έργο στην Πιερία τα τελευταία χρόνια.

Κι αισθάνομαι τόσο καλά που την υπηρέτησα έντιμα, με ήθος και δεν έφτασα να γράφω σήμερα στο διαδίκτυο κακεντρεχή σχόλια και ρεπορτάζ «πληρωμένα».

Αλλάζω θέμα, πάω στην επίμαχη τροπολογία που πέρασε νύχτα από τη βουλή και  βάζει τέλος σε ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, καθώς και καταλογισμούς, σε βάρος νυν και πρώην αιρετών, και υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Έτσι απλά. Και για όσους δεν το κατάλαβαν ας το κάνω πιο λιανά.

Με την τροπολογία απαλλάσσονται δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πάσης φύσεως αιρετοί σε δήμους και περιφέρειας αλλά και οι υπάλληλοι οι οποίοι θα έπρεπε να λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο και όχι σύμφωνα με τη θέληση του εκάστοτε αιρετού. 

Όπως καταλαβαίνει ο απλός άνθρωπος, είναι ότι οι αιρετοί δεν έχει σημασία αν αυθαιρετούν, σημασία έχει ότι θα βρεθεί κάποιος βουλευτής και κάποιος υπουργός που θα φέρει μια τροπολογία και θα τους απαλλάξει από κάθε ευθύνη. 

Ελπίζω να το πιάσατε το υπονοούμενο. Για αυτή την τροπολογία …τσιμουδιά. Δεν άνοιξε κουβέντα κανένας πρώην αιρετός της αυτοδιοίκησης. Ούτε όταν το θέμα έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης ο δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος.

Δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν οι κατά τα άλλα λαλίστατοι «Πολίτες σε αποσύνθεση» και ο πολλά βαρύς Χιονίδης.

Αυτόν βέβαια θα τον δικαιολογήσω. Δεν θα τον αδικήσω. Μπορεί και να μην πήρε χαμπάρι τι ψήφισε στη βουλή. Μπορεί να φορούσε πάλι το κοστούμι του επικεφαλής δημοτικής παράταξης.

Αιντεεεεεεεε καλή μας ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: