7 Νοεμβρίου 2020

Πανευτυχής η Ευρώπη συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, με προεξάρχοντες Ένωση και ΝΑΤΟ, έσπευσαν να χαιρετήσουν την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στη θέση του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, προσδοκώντας σε μια σαφώς καλύτερη συνεργασία από αυτήν που είχαν με τον απερχόμενο Ντόναλντ Τραμπ.►«Η Ε.Ε. συγχαίρει τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Ακολουθούμε τη διαδικασία πιστοποίησης των αποτελεσμάτων και είμαστε σίγουροι ότι το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ σύντομα θα ανακοινώσει το τελικό αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Μισέλ και πρόσθεσε:

«Η Ε.Ε. υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, τη δέσμευσή της για μια ισχυρή διατλαντική σχέση και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο Πρόεδρο, το νέο Κογκρέσο και τη Διοίκηση».

►«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία με τη νέα διοίκηση και το νέο Κογκρέσο για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και ιδίως την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού», τονίζει στο συγχαρητήριο μήνυμά της προς τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠA είναι φίλοι και σύμμαχοι, οι πολίτες μας μοιράζονται τους βαθύτερους δεσμούς. Μαζί έχουμε δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου διατλαντική σχέση που έχει ως βάση την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανοιχτής οικονομίας» και προσθέτει ότι «καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει και εμφανίζονται νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, η ανανεωμένη συνεργασία μας θα έχει ιδιαίτερη σημασία».

►«Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη», τόνισε στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε συγκεκριμένα: «Συγχαίρω τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ και την Κάμαλα Χάρις ως Αντιπρόεδρο. Γνωρίζω τον Τζο Μπάιντεν ως ισχυρό υποστηρικτή της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί του. Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη»

►Για μεγάλη ημέρα, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη κάνει λόγο ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει: «Συγχαίρω θερμά τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την εκλεγμένη Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Το ρεκόρ συμμετοχής ψηφοφόρων εξέφρασε τη βούληση του αμερικανικού λαού για αλλαγή. Μεγάλη μέρα για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα διοίκηση για να ξαναχτίσουμε τη συνεργασία μας».

►«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της COVID-19, την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανισότητας», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις.

Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «Οι καλύτερες ευχές μας στον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Tζο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή σχέση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ - ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση του COVID-19, την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανισότητας».

Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε: «Mια αξέχαστη ημέρα για την Ευρώπη και τη δημοκρατία» .

►Τα «θερμά συγχαρητήριά» της εξέφρασε στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την νίκη τους στις εκλογές η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε την σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών μας.

«Θερμά συγχαρητήρια! Οι Αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της.

Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».

►Τον Τζο Μπάιντεν συνεχάρη και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και τον κάλεσε να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις.

«Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και στην Κάμαλα Χάρις! Έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Ας εργαστούμε από κοινού!», σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο έστειλε και στην αγγλική γλώσσα.

Ο Μακρόν δεν έχει ποτέ συναντήσει τον 77χρονο Μπάιντεν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα πρέπει να οικοδομήσουν μια «νέα διατλαντική σχέση» μετά τις εκλογές αυτές.

Πέραν της άκρας δεξιάς, όλη η πολιτική τάξη της Γαλλίας χαιρέτισε την νίκη του Τζο Μπάιντεν, στην επιτυχία του οποίου ήλπιζε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μια συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων.

Τη νίκη των Δημοκρατικών υποψηφίων πανηγύρισε και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, καλωσορίζοντας ξανά τις ΗΠΑ, ενόψει και του εορτασμού των πέντε ετών από τη Συμφωνία για το Κλίμα.

►Τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στην στενή συνεργασία τους στις προτεραιότητες που μοιράζονται οι δύο ηγέτες.

«Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ και στην Κάμαλα Χάρις για το ιστορικό της επίτευγμα», αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

«Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μας και προσβλέπω στην στενή συνεργασία μας στις κοινές μας προτεραιότητες, από την κλιματική αλλαγή ως το εμπόριο και την ασφάλεια», σημειώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Το Λονδίνο ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί σας- ήρθε η ώρα να κτίσουμε γέφυρες και όχι τείχη», αναφέρει στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

►Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη επίσης, μέσω Twitter τον Τζο Μπάιντεν.

«Ο Αμερικανικός λαός επέλεξε τον 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγχαρητήρια @JoeBiden και @KamalaHarris. Σας ευχόμαστε καλή τύχη και ό,τι καλύτερο. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

►Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συνεχάρη «τον αμερικανικό λαό και τους θεσμούς για την εξαιρετική αυτή απόδειξη της ζωτικότητας της δημοκρατίας» και διαβεβαίωσε ότι θέλει να εργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να «ενισχύσουν τη διατλαντική σχέση. Οι ΗΠΑ μπορούν να υπολογίζουν στην Ιταλία ως έναν σταθερό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο», γράφει ο Κόντε σε μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Θέλω να εκφράσω εξ ονόματος της Ιταλικής Δημοκρατίας και προσωπικά τα θερμότερα συγχαρητήρια για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ», αναφέρει παράλληλα σε συγχαρητήριο μήνυμά του στον Μπάιντεν ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται τη συμβολή των ΗΠΑ, που εδώ και πολύ καιρό πρωταγωνιστούν στην οικοδόμηση των κανόνων της πολυμέρειας, για την αντιμετώπιση μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία, τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων», συνεχίζει ο Ιταλός πρόεδρος στο μήνυμά του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι υπό την προεδρία σας, η Ιταλία και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουν να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς μιας βαθιάς φιλίας στο όνομα των κοινών αξιών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας που τους ενώνουν», καταλήγει ο Ματαρέλα.

►«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μοιράζονται ένα σύστημα αξιών. Αξίες τις οποίες μαζί υποστηρίζουμε. Χαίρομαι για τη μελλοντική μας συνεργασία», τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του προς τον Τζο Μπάιντεν.

«Προσδοκούμε μία ισχυρή διατλαντική συνεργασία τα επόμενα χρόνια, όπως επίσης να χαιρετίσουμε και πάλι τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, η Ευρώπη είναι έτοιμη», τονίζει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν συγχαίροντας τον νέο πρόεδρο και τη νέα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

«Μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή η πανδημία του κορονοϊού, μπορούμε να τα λύσουμε μόνον μαζί ως διεθνής κοινότητα κρατών, και εδώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη φέρουν παγκόσμια ευθύνη», επισημαίνει.

►Τα συγχαρητήριά του στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις εξέφρασε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου.

Ειδικότερα, ο Αλεξάντερ ντε Κρόο αναφέρει: «Συγχαρητήρια Τζο Μπάιντεν για την εκλογή σας ως ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αριθμός ρεκόρ πολιτών που ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές. Αυτό απεικονίζει τη ζωντάνια της αμερικανικής πολιτικής ζωής και της δημοκρατίας της» και συμπληρώνει: «Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ την Κάμαλα Χάρις για την ιστορική εκλογή της ως πρώτης γυναίκας Αντιπροέδρου.

Θα είναι ένα απίστευτο παράδειγμα και σημαντικό πρότυπο για νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο, δείχνοντάς τους ότι τα κορίτσια και τα αγόρια απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες».

►«Η Ιρλανδία είναι περήφανη για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, όπως είμαστε όλοι περήφανοι για τις γυναίκες και τους άνδρες της Ιρλανδίας και τους προγόνους τους, των οποίων ο μόχθος και η ιδιοφυΐα έχουν εμπλουτίσει την ποικιλομορφία που τροφοδοτεί την Αμερική», τονίζει στο μήνυμά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μαρτίν.

►«Συγχαρητήρια στον @JoeBiden (Τζο Μπάιντεν) και την @KamalaHarris (Κάμαλα Χάρις)! Η Ουκρανία είναι αισιόδοξη για το μέλλον της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανέκαθεν συνεργάζονταν στην ασφάλεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τη δημοκρατία, τη μάχη κατά της διαφθοράς. Η φιλία μας γίνεται μόνο δυνατότερη!», αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

►«Εκ μέρους του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου θα ήθελα να συγχαρώ τον @JoeBiden και την @KamalaHarris για την εκλογική τους νίκη ύστερα από έναν αμφίρροπο αγώνα. Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των χωρών μας και ελπίζω να συνομιλήσω μαζί του γι’ αυτά τα θέματα σύντομα», τονίζει ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

►«Εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης, συγχαίρω τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη. Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Νορβηγίας και συνεργαζόμαστε στενά σε πολλούς τομείς», αναφέρει η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ και συμπληρώνει:

«Ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία για να επιλύσει τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση Μπάιντεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και της κλιματικής αλλαγής».

►Για την «πετυχημένη προεδρική εκστρατεία» συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, αφήνοντας να διαφανεί η πικρία από τη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου στις αμερικανικές εκλογές.

Η Πολωνία, από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είναι αποφασισμένη να διατηρήσει μια «υψηλού επιπέδου, υψηλής ποιότητας…εταιρική σχέση» με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Ντούντα.

►Τα συγχαρητήριά του προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια στον καλό μου φίλο και φίλο της Κύπρου εκλεγμένο Πρόεδρο της Αμερικής Τζο Μπάιντεν.

Τις καλύτερες ευχές μου για την πλέον επιτυχημένη και παραγωγική θητεία. Προσβλέπω σε στενή συνεργασία προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
 

Δεν κρύβει τη χαρά του ο Γερμανός αντικαγκελάριος

«Ανακούφιση» για την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ εκφράζει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τονίζει ότι, μετά την περιφρόνηση των δημοκρατικών αρχών συνύπαρξης από τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η εκλογή του δημοκρατικού υποψηφίου θα καταστήσει εφικτό να ανοίξει νέο κεφάλαιο στην συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Η Αμερική ψήφισε, ο κόσμος αναστενάζει με ανακούφιση (…) Αυτή η εκλογή αποτελεί ισχυρό παράδειγμα για την δύναμη της δημοκρατίας», σημειώνει ο κ. Σολτς σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel, με αφορμή τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις.

Ο κ. Σολτς διευκρινίζει ότι η ικανοποίησή του για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ένας δημοκρατικός Πρόεδρος είναι ιδεολογικά πιο κοντά από ό,τι ένας ρεπουμπλικανός. «Θυμόμαστε άλλωστε τι έχουν κάνει για την ενότητά μας ρεπουμπλικανοί Πρόεδροι», προσθέτει. «Αλλά ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ --κυρίως μέσω του χειρισμού πολιτικών και επιστημονικών γεγονότων-- περιφρόνησε της αρχές της δημοκρατικής συνύπαρξης, βλάπτοντας τους πυλώνες της διεθνούς τάξης», συνεχίζει ο κ. Σολτς, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν ο πιο κοντινός εταίρος και σύμμαχος της Ευρώπης στον κόσμο -- «όχι μόνο λόγω κοινών συμφερόντων, αλλά επειδή είμαστε στο πλευρό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και σεβόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος αναφέρει ακόμη ότι οι κοινές αρχές αποτελούν το θεμέλιο της διατλαντικής σχέσης και ξεκαθαρίζει ότι δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, ούτε καν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν επιτρέπει τώρα ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας, μιας συνεργασίας που απαιτείται επειγόντως σε έναν κόσμο αυξανόμενης αβεβαιότητας», δηλώνει ο κ. Σολτς και εκφράζει την ελπίδα ότι ο νέος Πρόεδρος θα αποφασίσει μεταξύ άλλων και την επανένταξη των ΗΠΑ στην Συμφωνία για το Κλίμα.

Ο Όλαφ Σολτς κάνει ακόμη λόγο για την συνεργασία με τις ΗΠΑ και στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της προσπάθειας για αφοπλισμό και επισημαίνει ότι ο Τζο Μπάιντεν «γνωρίζει όσο κανείς άλλος Αμερικανός πολιτικός την αξία της εξωτερικής πολιτικής που κερδίζει συμμάχους και συνδέει εταίρους, αντί να βλέπει τον κόσμο ως αρένα ενός αγώνα όλων εναντίον όλων. Μια τέτοια πολιτική απαιτεί αμοιβαία εμπιστοσύνη», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Ο Τζο Μπάιντεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας, την εμπιστοσύνη της Ευρώπης».

 

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: