9 Νοεμβρίου 2020

Ο κορονοϊός φέρνει το τέλος της γουνοποιίας;

● Μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού μεταδίδεται από τα μινκ στον άνθρωπο και απειλεί πιθανόν την αποτελεσματικότητα μελλοντικού εμβολίου.
● Η Δανία προχωρεί στη σφαγή 17 εκατ. βιζόν που εκτρέφονται για την παραγωγή γούνας.
● Το ίδιο κάνουν και άλλες χώρες.
● Η Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία θεωρεί προδιαγεγραμμένο το τέλος του κλάδου παγκοσμίως, ενώ απηύθυνε ερώτηση στον Ν. Χαρδαλιά για τη συσχέτιση μινκ και κρουσμάτων 

Εντονη ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Δανίας να προχωρήσει στη σφαγή του συνόλου των περίπου 17 εκατομμυρίων μινκ (ή βιζόν) που εκτρέφονται στη χώρα για την παραγωγή γούνας.

Η ανακοίνωση έγινε διά στόματος της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, η οποία εξήγησε ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2, που μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου, μεταδόθηκε σε 12 ανθρώπους από τα μινκ.

«Εχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δικό μας πληθυσμό, αλλά με τη μετάλλαξη που έχει βρεθεί τώρα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Φρεντέρικσεν. Οι υγειονομικές αρχές βρήκαν στελέχη του ιού στον άνθρωπο και στα μικν, που έδειξαν μειωμένη ευαισθησία έναντι των αντισωμάτων, μειώνοντας ενδεχομένως την αποτελεσματικότητα μελλοντικών εμβολίων, ανέφερε.

Σύμφωνα με το αρμόδιο κρατικό ινστιτούτο για τη διαχείριση μολυσματικών ασθενειών, πέντε ανθεκτικά σε αντισώματα κρούσματα COVID-19 εντοπίστηκαν σε μινκ στα εκτροφεία της περιοχής. Ωστόσο, αν και επίσημα 12 άνθρωποι μέχρι τώρα έχουν μολυνθεί σε φάρμες εκτροφής, κυρίως στη βόρεια Δανία, ο Δανός υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι έως και τα μισά από τα 783 περιστατικά Covid στην περιοχή ενδέχεται να σχετίζονται με μινκ.

Η Δανία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας βιζόν στον κόσμο, έχει προσπαθήσει να αποτρέψει τη διάδοση του νέου κορονοϊού στα εκτροφεία μινκ εδώ και αρκετούς μήνες. Τον Οκτώβριο, ένα εκατομμύριο μινκ εντός πέντε χιλιομέτρων από τα σημεία όπου υπήρχε επιβεβαίωση ή υποψία μολύνσεων θανατώθηκαν, αλλά οι σφαγές μολυσμένων από τον ιό ζώων είχαν ξεκινήσει από τον Ιούνιο.

Κρούσματα σε εκτροφεία

Ομως η Δανία δεν είναι η μόνη χώρα όπου ο νέος κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε εκτρεφόμενα μινκ και πιθανώς κόλλησαν μετά οι άνθρωποι. Το ίδιο είχαν προσβληθεί και άνθρωποι σε εκτροφείο μινκ στην Ολλανδία. Χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες μινκ έχουν εξοντωθεί μέχρι στιγμής στην Ισπανία και τη Γιούτα των ΗΠΑ επειδή ο κορονοϊός εξαπλώθηκε σε εκτρεφόμενους πληθυσμούς. Συνολικά, κρούσματα του κορονοϊού σε εκτροφεία μινκ έχουν εντοπιστεί σε έξι χώρες, μεταξύ αυτών στη Σουηδία και την Ιταλία.

Πάνω από 50 εκατομμύρια μινκ εκτρέφονται κάθε χρόνο για το εμπόριο γούνας. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν γιατί τα ζώα προσβάλλονται από το νέο κορονοϊό και στη συνέχεια τον μεταδίδουν, αλλά ένας καταλυτικός παράγοντας φαίνεται να είναι ο συνωστισμός που επικρατεί στα εκτροφεία και ενθαρρύνει την εξάπλωση της νόσου.

 

 efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: