27 Νοεμβρίου 2020

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Πέλλα - Πιερία - Ημαθία: Το τρίγωνο της φωτιάς

Θεσσαλονίκη - Πέλλα - Πιερία - Ημαθία, να το πούμε το τρίγωνο της φωτιάς κι ας κηρύξουμε SOS με τοπικές φωνές κι ας ψάξουμε κοινά σημεία μιας και η κυβερνητική αστοχία είναι πασιφανής.

**

Δεν γνωρίζω αν επίσημα έγινε καμία έρευνα που να δώσει απάντηση στο γιατί οι προαναφερθείσες  περιοχές έφτασαν εκεί που έφτασαν αλλά ανεπίσημα δίνεται η εντύπωση ότι η Θεσσαλονίκη είναι ο «τροφοδότης» του ιού στις γειτονικές περιοχές.

**

Μάλλον αναληθές το γεγονός γιατί όταν η Θεσσαλονίκη κατέγραφε μονοψήφια νούμερα, μονοψήφια καταγράφονταν και σε Πέλλα - Πιερία - Ημαθία. Στη συνέχεια σίγουρα έγινε ανατροφοδότηση και πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων. Η κυβέρνηση έχασε το timing που ήταν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτή η στήλη επεσήμανε πολλάκις την αναγκαιότητα αυστηρών μέτρων και ολικού λοκντάουν αλλά εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, βύθισε τη χώρα στο πένθος.

**

Και στους τέσσερις νομούς που προαναφέραμε τα σχολεία λειτουργούσαν κανονικά, όπως και πλήθος ναών, εστίες υψηλού κινδύνου. Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων, ακόμη και εκπαιδευτικών και ιερωμένων, καθιστά κατά την άποψή μας, πρώτη αιτία μετάδοσης. Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς ευθύνονται περισσότερο, κάτι που στις περιπτώσεις Πέλλας - Πιερίας - Ημαθίας δεν ευσταθεί, καθότι οι συγκοινωνίες λειτουργούν σχεδόν υποτυπωδώς.

**

Ο τουρισμός, πάλι, με εξαίρεση Θεσσαλονίκη και Πιερία, δεν μπορεί να διεκδικήσει πρωτεία μετάδοσης με Πέλλα και Ημαθία σε σχεδόν μηδενικό βαθμό.

**

Αντίθετα η γεωφυσική μορφολογία, οι αγροτικές καλλιέργειες σε όλους τους νομούς, η εποχιακή απασχόληση και η αναζήτηση εργατών γης, ακόμη και από όμορες χώρες, η έλλειψη ελέγχου στα σύνορα, ακόμη και η παρουσία πλαστών πιστοποιητικών, οδήγησε σε μια επικίνδυνα κλιμακούμενη μετάδοση.

**

Κατά τους Άγγλους, η πρώτη εστία μετάδοσης του ιού είναι τα σούπερ μάρκετ με ποσοστό στο 18%. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο και για τη χώρα μας, οι διαφορές άλλωστε σε βόρεια και νότια Ελλάδα συγκλίνουν σε μια τέτοια διαπίστωση.

**

Τα νοσοκομεία θεωρούνται, παρά το συνωστισμό, πάντα με την ίδια έρευνα, χώροι μειωμένης μεταδοτικότητας περίπου στο 3%, κάτι που έχει βάση γιατί παίρνονται τα ανάλογα μέτρα.

**

Δεν απενοχοποιείται  βέβαια τελείως η εστίαση και το λιανικό εμπόριο. Σίγουρα όμως με κάποιες ρυθμίσεις θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος επαναλειτουργίας τους.

**

Συμπερασματικά, με μια προσέγγιση εμπειρική και ασφαλώς πρόχειρη, μιας και δεν βλέπουμε επίσημα στοιχεία, θεωρούμε ότι σχολεία, ναοί και κοινωνικές εκδηλώσεις μαζί με εποχιακές εργασίες πυροδότησαν και πυροδοτούν το τρίγωνο της φωτιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: