30 Νοεμβρίου 2020

Λάθη σε χιλιάδες πρόωρες συντάξεις και αναδρομικά καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ

«Νέο μπάχαλο» με τις αυξήσεις στις προσωρινές και τα αναδρομικά των συντάξεων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία 80.000 συνταξιούχων, καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).
Σε σχετική ανακοίνωσή του παραθέτει μάλιστα κάποια παραδείγματα με τα λάθη στον υπολογισμό των πρόωρων στυντάξεων αλλά και την καταβολή αναδρομικών.

Ειδικότερα: 

Προσωρινές συντάξεις: 



«Α) Ζητάμε νομοθετική ρύθμιση για τις προσωρινές συντάξεις του Δημοσίου που εκκρεμούν από το 2016.

Β) Διαπιστώθηκε τεχνικό λάθος σε κάποια υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, που είχε ως αποτέλεσμα μερικές χιλιάδες, από το σύνολο των 34.000 περιπτώσεων προσωρινών συντάξεων να μην ενσωματώσουν ούτε τις αυξήσεις που ορίζει ο νόμος (80% αντί για 50% επί του μισθού του δικαιούχου κατά το τελευταίο έτος εργασίας του), ούτε όμως και τα αναδρομικά 15 μηνών που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη εφαρμογή της διάταξης!

Μάλιστα, το ΕΝΔΙΣΥ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ απέστειλαν επιστολή ήδη από τις 24 Νοεμβρίου προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνοντας για το πρόβλημα και ζητώντας χρόνο για την επίλυσή του. Ο κ. Βρούτσης τα γνωρίζει όλα αυτά; Τι απαντά στους συνταξιούχους, που μάταια περίμεναν όλη την εβδομάδα να δουν αυξήσεις στις προσωρινές τους συντάξεις; Τι τους απαντά που δεν έλαβαν ούτε τα αναδρομικά 15 μηνών που δικαιούνται; Πάλι θα εκδίδει ανακοινώσεις κάνοντας λόγο για ανυπόστατες καταγγελίες; Καλύτερα θα ήταν να προσπαθήσει να διορθώσει το «μπάχαλο» που επικρατεί στα «του οίκου του» και να πάψει να ταλαιπωρεί τους συνταξιούχους. Ας μην ξεχνάει, ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν «προσωρινές συντάξεις», δηλαδή αναφέρονται σε συνταξιούχους οι οποίοι μάταια επί σειρά ετών, περιμένουν να λάβουν ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη σύνταξή τους… Ντροπή!

Αναδρομικά:

Σε εκατοντάδες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι καταβλήθηκε μόλις ένα μέρος από το ποσό που επρόκειτο να χορηγηθεί. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει στη διάθεσή του (πάλι) αρκετά παραδείγματα συνταξιούχων, που με βάση το εκκαθαριστικό τους, άλλα ποσά περίμεναν να λάβουν και άλλα (πολύ λιγότερα) τελικά έλαβαν ή δεν έλαβαν καθόλου χρήματα.

Παραδείγματα του ΕΝΔΙΣΥ

Υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης 7/7/2014 και οι κρατήσεις του με τον νόμο 4093/12 ξεκίνησαν από τον 6/2015 με ποσό 61,48€ τον μήνα (δεν είχε πάρει επικουρική).
Τον 2/2016 η κράτηση του ν. 4093/12 αυξήθηκε στα 107,55€ (διότι έλαβε επικουρική).
Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος δεν πήρε καθόλου αναδρομικά και δικαιούται: 788,5€ καθαρά, μετά από την ανάλυση που έχουμε κάνει στον παραπάνω πίνακα.
Στην πληρωμή 27/11 έλαβε 501,69€ (δηλαδή 286,81€ λιγότερα).
Υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης 18/12/2012 και είχε κράτηση του ν.4093/12 από την αρχή της σύνταξης, το ποσό ήταν σταθερό στα 54,60€ (και στο επίμαχο διάστημα) όπως αποτυπώνονται από τα μηνιαία ενημερωτικά του 11μήνου.

Ο συνταξιούχος, δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ, ενώ έπρεπε να λάβει 565,65€.

Υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης 28/06/2013 και είχε κράτηση του ν. 4093/12 για όλο το διάστημα με το ποσό των 58,37€. Η συνταξιούχος έπρεπε να λάβει 604,71€ καθαρά. Αντί αυτού στην πρώτη καταβολή έλαβε 0€ και στην δεύτερη έλαβε 199,34€ (δηλαδή 405,37€ λιγότερα).

«Ο υπουργός να αφήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα»



Κλείνοντας το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει: «ο υπουργός Εργασίας οφείλει να αφήσει τα «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με την επιστροφή αναδρομικών στους χιλιάδες συνταξιούχους».
«Επί μια δεκαετία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, άρα και της σημερινής, 2,5 εκατ. συνταξιούχοι έχουν υποστεί τα μύρια όσα των διαδοχικών περικοπών στις συντάξεις.
Τώρα ήρθε η ώρα, και μετά από συγκεκριμένες αποφάσεις δικαστηρίων, αυτά τα χρήματα που τους χρωστούσαν, να επιστραφούν στις τσέπες τους και στην αύξηση του εισοδήματός τους. Ας τους σεβαστεί η Πολιτεία και ας πάψει να τους εμπαίζει με καθυστερήσεις και λάθη…
 

ΥΓ: Για να δούμε, τα αναδρομικά του επόμενου μήνα θα δοθούν σωστά; Ή θα έχουμε και εκεί «τεχνικά λάθη»», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

 

 efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: