21 Δεκεμβρίου 2020

Αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Η κρίσιμη ημέρα για την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία», όπως έχει χαρακτηριστεί ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό, είναι η Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, αφού τότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα. Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer θα έχουν φτάσει στην Αθήνα τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν, δηλαδή το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου, και αμέσως θα ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου.

 Οι λιγότερες δόσεις που θα έρθουν στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μπορεί να αλλάζουν τα αρχικά δεδομένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει και ο σχεδιασμός για την ενημέρωση των πολιτών και την υλοποίηση της «Ελευθερίας». Να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση επιδίωκαν να υπάρχει κεντρική συμφωνία μέσω της Κομισιόν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα αποκτούσαν πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση. 

Με την κεντρική συμφωνία, όμως, οι δόσεις των εμβολίων θα φτάσουν την ίδια ημέρα στις ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά η πρώτη παρτίδα των εμβολίων από την Pfizer, που θα έρθει λίγο πριν φύγει το 2020 και θα φτάνει τις 80.000 δόσεις, ουσιαστικά θα αποτελέσει το μήνυμα ελπίδας που θέλει να στείλει και η ίδια η κυβέρνηση. Πως, δηλαδή, σιγά σιγά ξεκινά η τελική μάχη κατά της πανδημίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε εβδομάδα του Ιανουαρίου θα έρχονται διαδοχικά 80.000 δόσεις από την Pfizer. Αυτό σημαίνει πως έως τα τέλη του Ιανουαρίου αναμένονται στη χώρα μας, μαζί με αυτά του Δεκεμβρίου, 400.000 εμβόλια μόνο από την Pfizer. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επόμενη μεγάλη παρτίδα θα αφορά τις δόσεις της εταιρείας Moderna μέσα στον Ιανουάριο, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένονται και εμβόλια της εταιρείας AstraZeneca. Με λίγα λόγια, από το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και μετά -και με την προϋπόθεση, βέβαια, πως η Moderna θα στείλει έναν ικανοποιητικό αριθμό δόσεωνθα μπορεί να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός. 

Οι εμβολιασμοί θα είναι προαιρετικοί και αρχικά θα γίνονται σε 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας («Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», Ασκληπιείο Βούλας, Θριάσιο) και θα ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη (ΑΧΕΠΑ, «Παπανικολάου»), αλλά και άλλες περιοχές (Πάτρα ) και νησιά (Κρήτη, Κέρκυρα). Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό, τα εμβολιαστικά κέντρα σε αυτό το στάδιο θα είναι ουσιαστικά τα νοσοκομεία, αφού μόνο εκεί θα πραγματοποιούνται τα εμβόλια για το υγειονομικό προσωπικό. Δηλαδή σε γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων και διοικητικό προσωπικό. 

Γι’ αυτό ήδη οι διοικήσεις των νοσοκομείων καταρτίζουν τους καταλόγους με εκείνους που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Σε δεύτερη φάση, μόλις ολοκληρωθεί ο διπλός εμβολιασμός των υγειονομικών, αφού απαιτείται διπλή δόση για κάθε εμβόλιο σε διάστημα ενός μήνα, θα ακολουθήσουν και οι άλλες κοινωνικές ομάδες, που θα εμβολιαστούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα: οι ευπαθείς ομάδες, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία και κοινωνικές δομές, οι υπέργηροι και, στη συνέχεια, ο υπόλοιπος πληθυσμός. Στην ηλικιακή κατηγορία των άνω 65 υπολογίζεται ότι ανήκουν συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Να σημειωθεί ότι, πέρα από τα νοσοκομεία, εμβολιαστικά κέντρα θα είναι τα κέντρα Υγείας και τα τοπικά ιατρεία.

Οπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο θα εγκατασταθεί και θα λειτουργεί εφεξής μια μεγάλη ομάδα από τα υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη που θα αναλάβει να «τρέξει» το σχέδιο του εμβολιασμού, οι δύο πρώτοι που θα κάνουν το εμβόλιο θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος. Αναμένεται να ακολουθήσουν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, κάτι που επεσήμανε και ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στην Πολιτική Προστασία, δείχνοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους στην επιστήμη. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό γραφείο πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης για να γίνει σε όλους μαζί -ή έστω στους περισσότερους- ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού.

 Ωστόσο, για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έχουν, ουσιαστικά, ενημερώσει πως θα κάνουν το εμβόλιο, ενώ και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είναι κατ’ αρχάς θετικός, καθώς σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε αναφέρει πως, εφόσον η επιστημονική κοινότητα εγκρίνει το εμβόλιο, θα το κάνει. Ωστόσο, τη δική της σημειολογία έχει και η επιλογή του χώρου στον οποίο θα εμβολιαστούν οι πρώτοι. 

Ολα δείχνουν πως το σήμα για την έναρξη της εμβολιαστικής εκστρατείας θα δοθεί από τα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία στεγάζονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των νοσοκομείων «Σωτηρία», που είχε μπει από την αρχή της πανδημίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, και «Ευαγγελισμός». 

Παράλληλα, από αυτή τη Δευτέρα και κάθε Δευτέρα στην ενημέρωση των 18:00 θα βρίσκονται πλέον η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, επικεφαλής για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι οποίοι θα δίνουν στοιχεία για το εμβόλιο αλλά και τη συνολική εξέλιξη της επιχείρησης «Ελευθερία».

 του Γ. Σ. enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: