21 Δεκεμβρίου 2020

Lockdown: Οι έμποροι της γειτονιάς ξεκινούν... delivery - Πώς θα λειτουργεί

«Τώρα και στην πόρτα σας» είναι το κεντρικό σύνθημα της νέας καμπάνιας που ξεκινά ο κλάδος του λιανεμπορίου, προκειμένου να σωθεί ένα κομμάτι από τη χαμένη παρτίδα του τζίρου της εορταστικής περιόδου, αλλά και να παγώσει την «πανδημία» των λουκέτων, από την οποία πλέον απειλείται σοβαρά λόγω του παρατεταμένου lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύσσωμοι οι φορείς του κλάδου αποφάσισαν να αντιστρέψουν την κατάσταση, προτάσσοντας ένα πρωτόγνωρο κανάλι πωλήσεων για το λιανεμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αυτό της κατ' οίκον παράδοσης (delivery), όχι μόνο για τις ημέρες των εορτών, αλλά μέχρι να ανοίξουν και πάλι τα φυσικά καταστήματα. Σε μια χρονική περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία οι εταιρείες ταχυμεταφορών βρίσκονται στα όριά τους υπό το βάρος των πολλών παραγγελιών ενόψει των εορτών, ενώ τα ηλεκτρονικά καταστήματα ασφυκτιούν, με τον μέσο χρόνο παράδοσης για την κάθε παραγγελία να κυμαίνεται από 5 έως 10 εργάσιμες ημέρες.

Προβλήματα με το click away

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, προβληματική είναι η εικόνα και στο μοντέλο λειτουργίας της εορταστικής αγοράς με την υπηρεσία του click away, για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, ένα μερίδιο των καταναλωτών δεν ανταποκρίνεται, είτε γιατί δεν θέλει να περιμένει στην ουρά ξοδεύοντας αρκετό χρόνο, είτε γιατί θεωρεί (ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού) ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία. Δεύτερον, αρκετοί πολίτες έχουν σπεύσει στα καταστήματα, χωρίς ωστόσο να επιθυμούν να τηρούν κατά γράμμα τους υγειονομικούς κανόνες, ζητώντας σε πολλές περιπτώσεις να δοκιμάσουν τα προϊόντα. «Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε υπέρ μας, τώρα, την εορταστική περίοδο, που υπάρχει “μποτιλιάρισμα” στα μεγάλα e-shops, αλλά και τα city logistics, και να ξεκινήσουμε τις παραδόσεις κατ’ οίκον, με στόχο να παραλαμβάνει ο πελάτης την παραγγελία του, εάν όχι αυθημερόν, τουλάχιστον εντός 24 ωρών. Ουσιαστικά, πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευελιξία και την ταχύτητα που μπορούμε να προσφέρουμε. Επιπλέον, η υπηρεσία του delivery θα βοηθήσει τόσο το έργο της κυβέρνησης όσο και την υγειονομική κατάσταση της χώρας, αφού ο καταναλωτής θα παραλαμβάνει το προϊόν στο σπίτι του με ασφάλεια, αποφεύγοντας τον συνωστισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης.

Πώς θα λειτουργεί

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να είναι λειτουργική η υπηρεσία του delivery από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, θα περιλαμβάνει είτε την «επιστράτευση» των υπαλλήλων των ίδιων των καταστημάτων είτε τη συνεργασία των εμπόρων με άλλους κλάδους της αγοράς που αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της υγειονομικής κρίσης, όπως είναι τα ραδιοταξί και οι μεταφορικές εταιρείες. 

Στόχος είναι μέσα από συνεργασίες να ευνοηθούν τα τοπικά καταστήματα που δεν μπορούν μεμονωμένα να σηκώσουν ένα ακόμη οικονομικό βάρος. Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν ώστε να υλοποιηθεί αυτή η υπηρεσία είναι και η ασφάλεια των πολιτών, την ώρα που ο διανομέας θα παραδίδει το προϊόν στο σπίτι του καταναλωτή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «επεξεργαζόμαστε να λύσουμε το θέμα αυτό με την παροχή ενός προσωπικού κωδικού στην κάθε παραγγελία». 

Δηλαδή, χτυπώντας το κουδούνι, ο εκάστοτε διανομέας θα έχει έναν κωδικό, τον οποίο θα αναφέρει στον καταναλωτή για να του ανοίγει την πόρτα. Υπολογίζεται ότι από το σύνολο των 280.000 μικρών εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας, οι 40.000-50.000 θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας αυτής αυξάνοντας τα έσοδά τους. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και όχι υποχρεωτικές παρεμβάσεις ως προς τον κλάδο. Αυτό που θέλουμε είναι να καταστούν και πάλι ενεργές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έστω και με αυτή την υπηρεσία.

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: