2 Δεκεμβρίου 2020

Κωνσταντίνος Κιτιξής: Δράσεις & Παρεμβάσεις της Π.Δ.Σ.Ο για το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού

Ο Κιτιξής Κωνσταντίνος Αντιπρόεδρος και μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (Σ.τ.Α) του Οικονομικού Επιμελητήριού Ελλάδος επισημαίνει ότι Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων, η οποία είναι η συνέχεια της ΠΑΣΚΟ – Σ, ως υπεύθυνη παράταξη 35 χρόνια τώρα, μέσα από την θεσμική της παρουσία στο Προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμβάλλει με ουσιαστικές πρωτοβουλίες και προτάσεις για την επίλυση θεμάτων που αφορούν το σύνολο των οικονομολογικών επαγγελμάτων.

Ενδεικτικά  αναφέρει ότι το  2020, χρονιά της πανδημίας του covid-19, πάνω από 100 στελέχη της παράταξή μας συμμετέχουν ενεργά σε Επιστημονικές Oμάδες και Eπιτροπές του Ο.Ε.Ε., καταθέτοντας προτάσεις για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων όχι μόνο για τον κλάδο μας αλλά και για το σύνολο των οικονομικών ζητημάτων σε εθνικό επίπεδο.

Η πανδημία του κορονοϊού, COVID-19, έχει ήδη τεράστιο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Τα μέτρα στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων και εργαζόμενων που πλήττονται κατά κύματα τον τελευταίο χρόνο,  δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα και όσο η εφαρμογή των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού συνεχιστεί, με το παρατεταμένο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και υπηρεσιών, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και θα επηρεάσουν αρνητικά το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους τους.

Τον τελευταίο χρόνο οι Λογιστές - Φοροτεχνικοί έχουν επωμιστεί το μεγάλο βάρος να φέρουν εις πέραν όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις τη πολιτείας για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Οι ασφυκτικές προθεσμίες, οι ασάφειες, οι συνεχείς τροποποιήσεις, οι πολλαπλές ερμηνευτικές εγκύκλιοι και οι τεχνικές αδυναμίες των δεκάδων πλατφορμών υποβολής, έχουν οδηγήσει έναν ολόκληρο κλάδο σε σωματική και ψυχική εξόντωση.

Οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί αποτελούν τον συνδετικό κρίκο, κράτους, επιχειρήσεων και εργαζομένων και συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η διασφάλιση της ΥΓΕΙΑΣ των λογιστών είναι η ελάχιστη πράξη για έναν κλάδο που κινδυνεύει καθημερινά, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αναβολής ή παράτασης των υποχρεώσεων που έχουν οι λογιστές έναντι των πελατών επιχειρήσεων τους. Ζητάμε να θεσπιστεί το Δικαίωμα στην παράταση όλων των προθεσμιών που αφορούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποβολές, χωρίς την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων στους πελάτες των λογιστικών γραφείων σε κάποιες έκτακτες περιπτώσεις (ασθένεια, θάνατος, σεισμοί, πλημμύρες κτλ).

Τον Μάρτιο του 2020 η χώρα βίωσε το πρώτο Lockdown, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Εκείνη τη περίοδο έζησαν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι πρωτόγνωρες καταστάσεις και γεγονότα.

Τότε ωρίμασε η ιδέα να γίνει επιτέλους πράξη μια συντονιστική Επιστημονική Ομάδα Εργασίας από το κλάδο των Οικονομολόγων – Λογιστών – Φοροτεχνικών της παράταξη μας ΠΔΣΟ, έτσι ώστε να μπορέσουν να δοθούν κατευθύνσεις, να χαραχτούν στρατηγικές και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και όχι μόνο.

Για το σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τον συγκεκριμένο κλάδο, σε πανελλαδικό επίπεδο. Η επιστημονική ομάδα απαρτίζεται με πάνω από εβδομήντα Οικονομολόγους - Λογιστές–Φοροτεχνικούς πανελλαδικά, μέλη της ΠΔΣΟ. Τον κεντρικό συντονισμό της ομάδας αυτής έχει  7μελής  συντονιστική γραμματεία, την οποία αποτελούν (αλφαβητικά) οι:

Θεοδωρακόπουλος Παναγιώτης (Αθήνα)

Καράμπελας Ξενοφών (Αθήνα)

Μολιώτης Απόστολος (Φθιώτιδα)

Νίνος Γεώργιος (Κέρκυρα)

Παλυβός Δημήτριος (Κόρινθος)

Τραγάνης  Σταύρος (Τρίκαλα)

Τσώνος Δαυίδ (Αθήνα)

Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις - μέσω του Ο.Ε.Ε. -αυτής της επιστημονικής ομάδας εργασίας, από τον Μάρτιο έως και σήμερα, ήταν και είναι καθοριστικές στην επίλυση προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, καθώς και των προβλημάτων που προϋπήρχαν και έκαναν το έργο των Λογιστών -Φοροτεχνικών και κατ΄ επέκταση και των πελατών τους (επιχειρήσεων) πολλές φορές δύσκολο και αρτηριοσκληρωτικό.

Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις της ομάδας αυτής έως τώρα είναι μεταξύ άλλων και οι εξής:

- Μάρτιος 2020: Μετά από δική της εμπεριστατωμένη πρόταση - παρέμβαση, συμπεριλήφθηκαν στην διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Απριλίου οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας χονδρικής και οι άλλες επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν έμμεσα προβλήματα λόγω της εφαρμογής του lockdown.

- Απρίλιος 2020: Αναδείξαμε  αρχικά το ζήτημα του αποκλεισμού  μεγάλου αριθμού συναδέλφων Οικονομολόγων – Λογιστών (μελών εταιρειών) από το επίδομα των 600,00 € που χορηγήθηκε από το κράτος στους επιστήμονες λόγω της πανδημίας. Με δική μας παρέμβαση προτείναμε και έγινε δεκτό να λάβουν το εν λόγω επίδομα όλοι οι συνάδελφοι μέλη εταιρειών που ήταν εγγεγραμμένοι στο ΟΕΕ, όπως ίσχυε και για τους άλλους επιστημονικούς συλλόγους.

- Μάιος 2020: Καταρτίσαμε εμπεριστατωμένο υπόμνημα (8 Μαΐου 2020) με προτάσεις για τον τουρισμό και την οικονομία  γενικότερα, λόγω των συνθηκών του lockdown και της συνέχειας που θα ακολουθούσε. Πολλές από αυτές τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, υιοθετήθηκαν  από την κεντρική διοίκηση και ήδη εφαρμόζονται  (βλέπε υπόμνημα).

- Μάιος-Ιούνιος 2020: Μετά από δική της πρόταση, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά τεχνικές ομάδες εργασίας μεταξύ του ΟΕΕ, του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομικών, συμμετέχοντας σε αυτές και ένα μέλος της ΠΔΣΟ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά πριν την έκδοση της ΚΥΑ από το Υπουργείο Εργασίας, να ακούνε την γνώμη και τις λύσεις που τους πρότεινε η Τεχνική Ομάδα εργασίας, και επίσης οι ΚΥΑ και οι εγκύκλιοι να περιέχουν αναλυτικά παραδείγματα κατόπιν υποδείξεως των εκπροσώπων της. Μέσω της συνεχούς λειτουργίας των  τεχνικών αυτών ομάδων, δρομολογήθηκε η ανάδειξη  και επίλυση πολλών προβλημάτων όπως:

Α) Εγκύκλιος για το Δώρο Πάσχα και την απεικόνιση αυτού στην ΑΠΔ.

Β) Αναστολές Μαΐου . Ορθή επανάληψη.

Γ) Δυνατότητα με την ορθή επανάληψη των αναστολών Μαΐου και δήλωση των μειωμένων ενοικίων Μαρτίου- Απριλίου για όσους δεν τα είχαν καταχωρήσει καθόλου.

Δ) Εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία (τουρισμός) υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουν μόνοι τους μεταγενέστερα τη δήλωση αναστολής και για τον Ιούνιο (γνωστό το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με κίνδυνο να μην αποζημιωθούν για τον Ιούνιο ενώ το δικαιούταν), με την δημοσίευση τροποποιημένης ΚΥΑ στο τέλος Ιουνίου.

Ε) Δυνατότητα διόρθωσης των ΙΒΑΝ για τους επιστήμονες όπου είχε γίνει λάθος για να πάρουν τα 600,00 €.

ΣΤ) Ανάδειξη και επίλυση μετά από πολλές προσπάθειες, του θέματος με τη μη συμμετοχή στην εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας των διευρυμένων ΚΑΔ Απριλίου, ενώ η εγκύκλιος του Υπ. Οικονομικών τους είχε συμπεριλάβει, με αποτέλεσμα να μην έχουν δικαίωμα αναστολής της πληρωμής του ΙΚΑ 4/2020 (καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τέλος 5/2020) το οποίο είχε ως συνέπεια αρχικά, πάρα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να μην μπορέσουν να ενταχθούν στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Ζ) Ανάδειξη του θέματος  με τα θέματα  του ΚΩΔ. 312 ΦΠΑ στις εφαρμογές  της προκαταβολής επομένου έτους και επιστρεπτέας προκαταβολής, με αποτέλεσμα την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Η) Ανάδειξη του ζητήματος των προστίμων ΜΥΦ 2014 και δρομολόγηση της επίλυσης του.

Θ)Ανάδειξη και επίλυση του ζητήματος των μονομερών δηλώσεων αναστολών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου  των δικαιούχων υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

 Ι) Συνεχείς παρεμβάσεις για παρατάσεις  στις πλατφόρμες ΑΑΔΕ, Υπ. Εργασίας, ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ κλπ για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων. 

 

Επίσης μέσω των εκπροσώπων της παράταξης στην Επιτροπή Λογιστή –Φοροτεχνικού του ΟΕΕ ανέδειξε και προώθησε τα κάτωθι:

Α) ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το μείζων θέμα της μη εισόδου σ’ όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ( ΔΟΥ, ΕΦΚΑ-ΙΚΑ,ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ κλπ.) των Λογιστών – Φοροτεχνικών , σε αντίθεση πχ. με τους δικηγόρους.

Β) ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΕΜΑΙL

Την χορήγηση πρωτοκόλλου που θα κατοχυρώνει το εμπρόθεσμο της συναλλαγήςμε την αποστολή email από πιστοποιημένο λογιστή – φοροτεχνικό που λειτουργείγια λογαριασμό πελάτη του προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Γ) ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Την αναστολή όλων των φορολογικών , ασφαλιστικών κλπ. υποχρεώσεων των πελατών τους λόγω ασθένειας από COVID-19 του λογιστή – φοροτεχνικού ή λόγω καραντίνας του γραφείου του και κατά συνέπεια αδυναμίας εκπλήρωση των επαγγελματικών του υποχρεώσεων.

Δ) ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

Συνεχής πίεση προς το προεδρείο του ΟΕΕ να ολοκληρωθεί μέσω του κώδικα το θέμα των ελάχιστων αμοιβών του λογιστή – φοροτεχνικού , θέμα που βρίσκεται στην τελική ευθεία (χρειάζεται τροπολογία για να γίνει νόμος του κράτους).

Ε) MY DATA

Θέσαμε  το θέμα του ΜΥ DΑΤΑ (σε συνεργασία με συναδέλφους λογιστές –φοροτεχνικούς άλλων παρατάξεων) σε πρώτη προτεραιότητα στην αρμόδια Επιτροπή Λογιστή του ΟΕΕ, απαιτώντας να μας εξηγήσει το αρμόδιο Υπουργείο την σκοπιμότητα της υλοποίησης του και να δοθεί στην δημοσιότητα η μελέτη σκοπιμότητας του έργου, αναδεικνύοντας παράλληλα και τα προβλήματα  εφαρμογής του σε μια σειρά επαγγελμάτων, προτείνοντας και λύσεις.  Απαιτήσαμε  τεκμηριωμένα επίσης, να μην ισχύσει η εφαρμογή του για το διάστημα 1-1-2020 έως 31-12-2020,  για δε το έτος 2021, οι ενέργειές μας είναι στην κατεύθυνση  ή  να είναι ουσιαστικά πιλοτική η εφαρμογή του, δηλαδή να μη επιφέρει πρόστιμα η μη σωστή ενημέρωση της πλατφόρμας από τις επιχειρήσεις ή την αναστολή του και για το έτος 2021, λόγω των συνθηκών της πανδημίας του COVID-19 και του  ασφυκτικά βεβαρυμμένου εργασιακού πλαισίου των συναδέλφων λογιστών – φοροτεχνικών.

Τέλος πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, το γεγονός της άψογης συνεργασίας των μελών της επιστημονικής ομάδας της ΠΔΣΟ με τους εκπροσώπους λογιστές - φοροτεχνικούς των άλλων παρατάξεων - και ειδικά με τους κ.κ. Πόλυγερ Μιχάλη και Ίσαρη Δημήτρη - στην προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν  όλο  το  παραπάνω διάστημα,  μέσω  πάντα  του  φορέα μας,  του Ο.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: