27 Δεκεμβρίου 2020

Βήμα-βήμα η άρση του lockdown - "Προτεραιότητά να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία"

Στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που θα λαμβάνουν την έγκριση των αρμοδίων φορέων φαρμάκου πανευρωπαϊκά έδωσε έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open. 

Αναλύοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η προσδοκία είναι έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και έως το τέλος Ιουνίου να έχει χτιστεί το επιθυμητέο επίπεδο ανοσίας. Προσέθεσε πως κατά τον μήνα Ιανουαρίο, θα δοκιμαστεί το σύστημα, από την αποθήκευση και τη διανομή των εμβολίων έως την προτεραιοποίηση του πληθυσμού, ενώ τόνισε πως η εθνική εκστρατεία θα διασφαλίσει ότι θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, αποκλείοντας την ίδια ώρα να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός.

«Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί από τις πρώτες παρτίδες κοντά στις 10.000 δόσεις, περί στους 5.000 συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν. Αύριο θα έχουμε συμβολικούς κυρίως εμβολιασμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, για να έχουμε το παράδειγμα προς τους πολίτες, που όλοι θέλουμε. Σιγά-σιγά οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν σε όλα τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα. Ξέρουμε όλοι πως ο Ιανουάριος θα είναι ένας μήνας, κατά τον οποίο θα τεστάρουμε το σύστημα ότι δουλεύει, από την αποθήκευση και την διανομή έως την προτεραιοποίηση, δηλαδή άνθρωποι που είναι προγραμματισμένο να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν να μην χάσουν το ραντεβού τους. Μετά, και ιδίως ύστερα από την έγκριση του εμβολίου της Moderna στις 6 Ιανουαρίου, θα έχουμε δόσεις και από άλλες εταιρείες και θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων, που θα κάνουν το εμβόλιο. Δεν έχουμε ανακοινώσει ακόμη πού θα εμβολιαστεί ο πρωθυπουργός. Σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς, είτε στον "Ευαγγελισμό", είτε στο "Σωτηρία", είτε στο «Αττικόν». Θα έχουμε πλάνα από τον εμβολιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα έχει γίνει ο εμβολιασμός του πρωθυπουργού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ασυνέχισε:

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό ανεξαρτήτως της εταιρείας, όταν παίρνει την έγκριση από τον αρμόδιο οργανισμό φαρμάκων δεν έχει σημασία ποια εταιρεία το έχει παρασκευάσει. Επομένως αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τον Ιανουάριο είναι να δουλέψει σωστά το σύστημα της διανομής, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε εμβόλια. Κατόπιν και όταν φθάσουν τα εμβόλια και των άλλων εταιρειών, από Φεβρουάριο και Μάρτιο θα έχουμε μία μεγάλη επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού, ώστε να πετύχουμε το ποσοστό ανοσίας, που θέλουμε για να αφήσουμε πίσω μας αυτόν τον εφιάλτη. Η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων είναι κάτι, που θα το βλέπουν σταδιακά όλοι οι συμπολίτες μας, όταν θα βλέπουν τους διπλανούς τους ή τους οικείους τους να εμβολιάζονται.

Είναι κάτι πρωτόγνωρο και είναι φυσιολογικό να μας ανησυχούν όλες οι πτυχές της διαδικασίας. Όλη αυτή η διαδικασία διανομής δεν έχει ξαναγίνει όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες. Είναι σημαντικό, όταν ξεκινάει κάτι τόσο μεγάλο να δουλέψει σωστά, επομένως, πρέπει όλοι να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο, ώστε να έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, ώστε να έχουμε την ανοσία, που θέλουμε. Όπως ξέρετε η διαδικασία για να κλείσουμε το ραντεβού για τον εμβολιασμό είναι πολύ απλή, επομένως όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να βάλουμε τις ημερομηνίες και το εμβολιαστικό κέντρο, που πρέπει, ώστε να μην έχουμε απώλειες εμβολίων, γιατί δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια, τουλάχιστον στην αρχή.

Σε αυτήν την χρονική περίοδο, έχουμε πολύ μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, δηλαδή πολλοί περισσότεροι συμπολίτες μας θέλουν να κάνουν το εμβόλιο από τα διαθέσιμα, που έχουμε και αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο. Το σημαντικό είναι εντός αυτού του τριμήνου να πειστούν και όσοι είναι επιφυλακτικοί είτε μέσω του παραδείγματος, είτε μέσω της εθνικής εκστρατείας, που περιλαμβάνει την ενημέρωση για τον εμβόλιο και την ασφάλεια, που προσφέρει, ώστε να ξαναπάρουμε τη ζωή πίσω στα χέρια μας. Το δεύτερο ζήτημα είναι πως όσο θα πλησιάζουμε προς τον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, υγειονομικών, ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων, τότε θα δούμε πραγματικά και ποια είναι η συμμετοχή. Είμαι αισιόδοξος γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι πως πρέπει να νικήσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό, που παλεύουμε τους τελευταίους 10 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: