14 Δεκεμβρίου 2020

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τους S-400

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στα τέσσερα αυτά άτομα και απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τους S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ  και διαμήνυσε ότι: «Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο και σε πολλές περιπτώσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και στη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την  αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο Πομπέο.

«Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια και τις δοκιμές του συστήματος S-400, παρά την ύπαρξη εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Καλώ την Τουρκία να επιλύσει το πρόβλημα του S-400 αμέσως σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ακόμα. «Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος Σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική συνεργασία δεκαετιών στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής του S-400  από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Οργή Άγκυρας που απειλεί με αντίποινα

Η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον, λίγο πριν από την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο εξόργισε την Άγκυρα.

Η Άγκυρα καταδικάζει και απορρίπτει την απόφαση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων μονομερών κυρώσεων στην Τουρκία, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στην πρώτη οργισμένη αντίδρασή του καλεί τις ΗΠΑ να επαναθεωρήσουν την απόφασή τους για «άδικες κυρώσεις» και να «κάνουν πίσω από ένα λάθος», απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο απείλησε ξεκάθαρα τις ΗΠΑ με επιβολή αντιποίνων. Οι κυρώσεις «θα επηρεάσουν αναπόφευκτα αρνητικά τις σχέσεις μας και (η Τουρκία) θα ανταποδώσει με τρόπο και σε χρόνο που θα κρίνει σκόπιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο.

«Υπό την ηγεσία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε το στόχο μας για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία» δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ. Ο ίδιος τόνισε ότι:«[Οι αμερικανικές κυρώσεις] δεν θα αλλάξουν τη στάση τη δική μου και της ομάδας μου και δεν θα εμποδίσει την πορεία της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με κανένα τρόπο».

Η αντίδραση της Μόσχας

«Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι άλλη μια επίδειξη της υπεροπτικής αντιμετώπισης του διεθνούς δικαίου» ήταν η πρώτη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχει γίνει γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν για αυτό για περισσότερο από ένα χρόνο, οπότε αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Αυτό, φυσικά, είναι άλλη μια εκδήλωση μιας αλαζονικής στάσης απέναντι στο διεθνές δίκαιο, μια εκδήλωση παράνομων μονομερών υποχρεωτικών μέτρων που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια, για δεκαετίες, αριστερά και δεξιά και, φυσικά, αυτό δεν αυξάνει την αμερικανική εξουσία στη διεθνή σκηνή ως υπεύθυνου συμμετέχοντα στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Λάβροφ σε συνέντευξη Τύπου.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Την ικανοποίησή του εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)».

Η αμερικανική κυβέρνηση επί μήνες καθυστερούσε να επιβάλει ποινικές κυρώσεις στην Άγκυρα, εν μέρει για να δώσει στους Τούρκους  χρόνο να επανεξετάσουν τη θέση τους αλλά και κατά πολλούς λόγω της προσωπικής σχέσης του  Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η απόφαση για κυρώσεις στην Άγκυρα έρχεται επίσης μόλις λίγα 24ωρα μετά το φιάσκο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., με τους Ευρωπαίους να καταδικάζουν την επιθετικότητα και τις μονομερείς δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά στην πράξη να της δίνουν άλλη μια περίοδο χάριτος τριών μηνών.

Τις κυρώσεις της Ε.Ε. στην Τουρκία φέρονται ότι μπλόκαραν η Γερμανία και η Βουλγαρία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το EURACTIV.

Η Άνγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συναίνεση που επιτεύχθηκε στο θέμα της Τουρκίας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακαλέσει την έγκριση για την πώληση έξι υποβρυχίων στην Τουρκία, όπως ζητά η Ελλάδα, η καγκελάριος εξήγησε ότι το θέμα των εξαγωγών όπλων θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε συντονισμό και με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: