25 Ιανουαρίου 2021

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ: «Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας συγκριτικά με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019»

Εισήγηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου:
Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα η κοινωνία μας μαστίζεται από μία πρωτόγνωρη πανδημία, οι συνέπειες της οποίας επηρεάζουν στο μέγιστο βαθμό τη πραγματική οικονομία της χώρας, βυθίζοντάς την
ξαφνικά σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση.


Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι, ως επιχειρηματική κοινότητα και ενεργά μέλη της κοινωνίας, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη διπλή αυτή κρίση, μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατόν τις ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας και να συμβάλουμε στην κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου.

Το Επιμελητήριο Πιερίας αποφάσισε να καταγράψει, με οικονομικούς όρους και σε τοπικό επίπεδο, το μέγεθος της κρίσης και την έκταση των συνεπειών της σε κάθε οικονομικό τομέα στον οποίο
δραστηριοποιούνται τα μέλη του.

Ο σκοπός αυτής της καταγραφής είναι όχι μόνο η ακριβής χαρτογράφηση του πεδίου, επί του οποίου θα δοθεί η μάχη της επανεκκίνησης, αλλά και η καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση των παρόντων και μελλοντικών αιτημάτων μας για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ως απαραίτητο αρχικό βήμα αυτής της προσπάθειας, θεωρήσαμε την λεπτομερή αποτύπωση των απωλειών, που προκλήθηκαν από την υποχρεωτική υπολειτουργία σχεδόν κάθε οικονομικής δραστηριότητας, η οποία επιβλήθηκε κατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, με
τη έκδοση δύο διαδοχικών ΦΕΚ με αριθμό 4829 και 4899 στις 2-11-2020 και 7-11-2020 αντιστοίχως και συνεχίζεται με ηπιότερη μορφή έως και σήμερα.

Η εξεταζόμενη περίοδος περιλαμβάνει, βεβαίως, και το μεγαλύτερο τμήμα του χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα το σύστημα αγορών εξ’αποστάσεως, το
περιβόητο CLICK AWAY.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
 
Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε τηλεφωνικά, κατά το διάστημα 05-01- 2021 έως 22-01-2021, ανάμεσα σε 9.752, από τα 10.795 συνολικά, μέλη του Επιμελητηρίου Πιερίας. Εξαιρέθηκαν οι 1.043 επιχειρήσεις

ενοικιαζομένων δωματίων, οι οποίες κατά το εξεταζόμενο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ήταν ανενεργές, λόγω του εποχικού τους χαρακτήρα και της ισχύουσας απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό.


Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ήδη έχουμε αρχίσει την προετοιμασία αντίστοιχης έρευνας, δεδομένου ότι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.
Το στατιστικό δείγμα των μελών, σε επίπεδο νομού, είναι 1.135 επιχειρήσεις, σε σύνολο 9.752. Ποσοστό 12%.
Το σημαντικό μέγεθος του δείγματος αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για την αξιοπιστία της έρευνας.


Επιπλέον, η σύνθεση αυτού του δείγματος είναι όσο το δυνατόν πιο αναλογική, τόσο σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων κάθε τμήματος του Επιμελητηρίου, όσο και σε σχέση με τον πληθυσμό των
τριών δήμων της Πιερίας.


Έτσι το 45% του δείγματος είναι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, το 37% εμπορικές και το 18% μεταποιητικές.


Επίσης από τις 1.135 επιχειρήσεις, οι 700, ποσοστό 62% έχουν έδρα την Κατερίνη. Στο δήμο Δίου-Ολύμπου έχουν την έδρα τους 249 επιχειρήσεις, ποσοστό 22%. Στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού, 186, ποσοστό 16%.


Προτού παραδώσω τη σκυτάλη στους επικεφαλής των τριών τμημάτων του Επιμελητηρίου, για μια πιο αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση των αποτελεσμάτων, θα σας δώσω το γενικό περίγραμμα
της έρευνας.

Από τις απαντήσεις του στατιστικού δείγματος των 1.135 επιχειρήσεων της Πιερίας, στο οποίο συμμετέχουν αναλογικά επιχειρήσεις των τριών τμημάτων του Επιμελητηρίου , του Εμπορικού, της Μεταποίησης και των παροχής Υπηρεσιών, προκύπτει ότι:


Πρώτον: Kατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, το 86% των επιχειρήσεων της Πιερίας είχε πτώση του κύκλου εργασιών του, ενώ μόνο το 14% κατάφερε να αποφύγει τη μείωση.


Δεύτερον: Το μεσοσταθμικό ποσοστό της μείωσης του κύκλου εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων της Πιερίας, κατά την εξεταζόμενη περίοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, είναι 62%.


Υ.Γ. Οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων (super market), πανεθνικού δικτύου δεν παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών τους στην Πιερία, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Εξαιρέθηκαν από την κατηγορία «ΤΡΟΦΙΜΑ» λόγω του ότι εμφανίζουν χαρακτήρα «ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» και όχι αμιγώς «ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ». 


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: