8 Ιανουαρίου 2021

Καμπανάκι από ΠΟΥ για την Ευρώπη που ξεπέρασε τα 25 εκατ. κρούσματα

Σε κρίσιμο σημείο αναφορικά με την εξάπλωση της νόσου Covid-19, βρίσκεται η Ευρώπη, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).



Το «σήμα κινδύνου» από τον ΠΟΥ έρχεται την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ευρώπη ξεπέρασαν ήδη τα 25 εκατομμύρια –σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters– κι ενώ πολλές χώρες επαναφέρουν ή παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας απειλεί με κατάρρευση τις υπηρεσίες υγείας.

Ειδικότερα, η Ευρώπη έχει καταγράψει τουλάχιστον 25.016.506 κρούσματα και 559.863 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Η ήπειρος, όπου κατοικεί μόλις το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού, παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, με σχεδόν το 30% των συνολικών κρουσμάτων και θανάτων.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Τρίτη πιο σκληρά μέτρα, διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων, προειδοποιώντας ότι η νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα του εξαπλώνεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει στα όριά του το εθνικό σύστημα υγείας μέσα σε 21 ημέρες. Η Γερμανία, με περίπου 600 θανάτους την ημέρα, κατά μέσο όρο, παρέτεινε το πανεθνικό lockdown μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι τα νοσοκομεία και ιδίως οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ήδη υπερπλήρη. Στην Ιταλία, οι περιορισμοί παρατάθηκαν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο, με τη νέα μετάλλαξη να έχει δημιουργήσει μια «κατάσταση συναγερμού».

Ο Κλούγκε για ακόμα μια φορά αναφέρθηκε στα γνωστά μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού κ.ά.), τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενταθεί περαιτέρω η προσοχή όλων και να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού και να μην αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι ορισμένες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντισταθμίσουν τις χαμηλές –σε ποσότητα– προμήθειες εμβολίων, επεκτείνοντας το χάσμα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης έως και 12 εβδομάδες. Ο Κλούγκε τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό, προτείνοντας έναν «ασφαλή συμβιβασμό» ανάμεσα στην περιορισμένη παραγωγή εμβολίων και στην προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων, με παράλληλη μείωση του βάρους της πανδημίας στα συστήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Pfizer και BioNTech έχουν προειδοποιήσει ότι το εμβόλιο τους ενδέχεται να μην είναι εξίσου προστατευτικό εάν η δεύτερη δόση χορηγηθεί σε διάστημα πάνω από 21 ημέρες μετά την πρώτη.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: