8 Ιανουαρίου 2021

Κραυγή αγωνίας από τους επιστήμονες - Έρχεται νέα επιδημική έκρηξη

Για χειρότερες μέρες προειδοποιούν οι ειδικοί, μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν στη διάρκεια των εορτών, με τελευταίο επεισόδιο ανήμερα των Θεοφανείων, προβλέποντας νέα έκρηξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα και εμφανίζονται επιφυλακτικοί με το άνοιγμα των σχολείων.



«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», σχολιάζοντας τις σκηνές συνωστισμού που εκτυλίχθηκαν ανήμερα των Θεοφανείων.

Ο Νικόλαος Καπράβελος αποκάλυψε ότι η εισαγγελία της Θεσσαλονίκης τον κάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση. «Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα 1ον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει 2ον ποτέ έπρεπε να γίνει και 3ον ποιοι ευθύνονται… βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα, την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.

Ο κ. Καπράβελος εκτίμησε ότι είναι αναπόφευκτο ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα αποβεί ακόμα πιο θανατηφόρο.

«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας... Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ.

Ο κ. Καπραβέλος διευκρίνισε ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά κι άλλες δραστηριότητες όπως το εμπόριο και ο τουρισμός.

«Όχι απλώς με ανησύχησε, με φόβισε», σχολίασε το συνωστισμό που παρατηρήθηκε κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο Γιάννης Τούντας.

Ο καθηγητής Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέκρινε τις χθεσινές εικόνες με αυτές που παρατηρήθηκαν στην εορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. «Το ζήσαμε του Αγίου Δημητρίου και είδαμε πόσο στοίχισε στη βόρεια Ελλάδα και πολύ φοβάμαι ότι αυτό έρχεται να προστεθεί σε όποια έξαρση από τις γιορτές και από το άνοιγμα των σχολείων σε ένα κύμα που είναι ήδη σε εξέλιξη κι ενώ έχουμε μπροστά μας ακόμα δυο μήνες χειμώνα».

Ο καθηγητής τόνισε πως με ένα αυστηρό 20ήμερο lockdown θα ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα ανακοπής του δεύτερου κύματος της πανδημίας και εκτίμησε ότι, «με βάση τη φυσαρμόνικα θα πάμε πίσω δύο μήνες».

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τούντας είπε πως «ο κίνδυνος της απώλειας ανθρώπινων ζωών προκαλεί χειρότερο τραύμα από το κλείσιμο στο σπίτι για λίγο παραπάνω καιρό» και σημειώνοντας πως τα παιδιά είναι εύκολα προσαρμόσιμα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση για την επιστροφή τους στα σχολεία.

«Θεωρώ ότι είναι λάθος το άνοιγμα των σχολείων τώρα, ότι θα έπρεπε να πάρουμε το αποτύπωμα των γιορτών και μετά να αποφασίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Ανησυχία για τα κρούσματα Covid-19 που πιθανότατα θα δούμε τις επόμενες μέρες μετά την κυκλοφορία των πολιτών τις γιορτές, εξέφρασε και η Μίνα Γκάγκα. «Φοβόμαστε τι θα δούμε τις επόμενες ημέρες», τόνισε και η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής στο «Σωτηρία», μιλώντας στην τηλεόραση του OPEΝ και επέμεινε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με μεγάλη προσοχή.

Αύξηση των κρουσμάτων περιμένει ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε σήμερα, δηλώνοντας σοκαρισμένος για τα όσα δει να γίνονται χθες. «Με σόκαρε γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πώς θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε ο Χαράλαμπος Γώγος, η κινητικότητα τις ημέρες των εορτών αυξήθηκε κατά περίπου 30%. Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός στα όσα έχουν εξαγγελθεί για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων τη Δευτέρα.

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: