19 Ιανουαρίου 2021

Κόβουν τη διπλή εξεταστική για τους τελειόφοιτους

Σε απόγνωση οι φοιτητές επί πτυχίω του τμήματος μετά την απόφαση των καθηγητών να καταργήσουν την εξεταστική. ● «Είναι αδιανόητο εν μέσω υγειονομικής κρίσης το τμήμα να βάζει περισσότερα εμπόδια», τονίζει ο Φοιτητικός Σύλλογος Πατρών.



Η απόφαση του Μαθηματικού Πατρών να μη δώσει τη δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να εξεταστούν στα χρωστούμενα μαθήματα ανεξαρτήτως εξαμήνου, όπως γίνεται παγίως σε όλα τα τμήματα, έχει προκαλέσει την αντίδραση των σπουδαστών, οι οποίοι καλούν την Πρυτανεία να πάρει άμεσα θέση επί του θέματος και το τμήμα να αναιρέσει την επίμαχη απόφασή του.

Στις αρχές του μήνα και λίγο πριν από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, οι διδάσκοντες του Μαθηματικού Πατρών, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, στην οποία δεν εκπροσωπήθηκαν οι φοιτητές, αποφάσισαν να καταργήσουν τη διπλή εξεταστική για τους επί πτυχίω σπουδαστές (16 ψήφισαν κατά της υλοποίησης της διπλής εξεταστικής και 6 υπέρ). Η απόφαση αυτή, που επηρεάζει πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών, ελήφθη σε ένα τμήμα που έχει περισσότερους από 3.600 εγγεγραμμένους φοιτητές με μέσο όρο αποφοίτησης τα 7,5 έτη.

«Στους 100 περνάνε οι 10. Εχω τύχει σε αμφιθέατρο 200 ατόμων να περάσουν μόλις 20 άτομα με ανώτατο βαθμό το 6,5!», μας λέει φοιτήτρια του τμήματος, η οποία μας περιγράφει ακραίες συμπεριφορές σε βάρος σπουδαστών: «Ειδικά τώρα με την πανδημία και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εξέτασης, μας λένε ότι επειδή δεν μας εμπιστεύονται θα βάζουν σύνθετα θέματα, τα οποία όμως δεν έχουν διδάξει. Αλλοι, πάλι, μας ζητούν να έχουμε ανοιχτές τις κάμερες την ώρα της εξέτασης, ενώ αν μπει κάποιος στον χώρο μας ή αν για τον οποιονδήποτε λόγο διακοπεί η σύνδεση, τότε μας αποκλείουν από τη διαδικασία...».

Πέραν των δυσκολιών της τηλεκπαίδευσης/τηλεξέτασης, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι και με τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα. «Εχω να πάω στην Πάτρα από πέρυσι τον Μάρτιο, όταν αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθώ να πληρώνω το ενοίκιο και όλα τα πάγια έξοδα του διαμερίσματος που νοικιάζω εκεί», μας λέει η Νεφέλη Αλωνιάτη, τελειόφοιτη που χρωστάει μόλις ένα μάθημα, εαρινού εξαμήνου, του οποίου όμως η εξέταση παρατείνεται για ακόμα ένα εξάμηνο.

«Είναι αδιανόητο, σε μια περίοδο που πανελλαδικά οι φοιτητές αναγκάζονται να αλλάξουν ζωή κάθε 2-3 μήνες, τα συγγράμματα είτε να είναι σε άλλη πόλη είτε να έρχονται λίγες μέρες πριν από την εξέταση του αντίστοιχου μαθήματος, εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης, το τμήμα να βάζει περισσότερα εμπόδια στην καθημερινότητά μας, κρατώντας πολλούς φοιτητές ένα βήμα πίσω από τη λήψη του πτυχίου τους», αναφέρει ο Φοιτητικός Σύλλογος Μαθηματικού Πατρών.

Σε πρόσφατη κινητοποίηση, αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε με τον πρόεδρο του τμήματος, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα των φοιτητών ζήτησε να συγκεντρώσουν οι ίδιοι τις εννέα απαιτούμενες υπογραφές διδασκόντων για τη σύγκληση νέας σύσκεψης τμήματος, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να κατεβάσουν κάποια «ουτοπική» πρόταση όπως «διπλή εξεταστική για όλους τους επί πτυχίω». Στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου κατέθεσε πρόταση για διπλή εξεταστική μόνο για τους επί πτυχίω με λίγα μαθήματα (μέχρι 3-4), με τον πρόεδρο του Μαθηματικού να δεσμεύεται να τη φέρει σύντομα προς συζήτηση.

Ο Φ.Σ. Μαθηματικού Πατρών έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών για την επαναφορά της διπλής εξεταστικής, με το κείμενο της απόφασης (https://bit.ly/2XyGUFn) να έχει συγκεντρώσει σχεδόν 300 υπογραφές.

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: