29 Ιανουαρίου 2021

Τρίτο εισαγγελικό «όχι» για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για το Μάτι

Αρνητική ήταν για τρίτη φορά η απάντηση της Εισαγγελίας στο αίτημα του ανακριτή για αναβάθμιση της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα κατά συγκεκριμένων στελεχών της Πυροσβεστικής και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την τραγωδία στο Μάτι.



Ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης που διενεργεί την κύρια ανάκριση για την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 ζήτησε για τρίτη φορά να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο σε βάρος δέκα προσώπων, επικαλούμενος νέα στοιχεία που κατά την κρίση του στοιχειοθετούν «εγκληματικές παραλείψεις» της Πυροσβεστικής και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εισαγγελέας Γιώργος Νούλης που μελέτησε το νέο ανακριτικό αίτημα κρίνει πως δεν έχουν προκύψει μεταγενέστερα της αρχικής πλημμεληματικής δίωξης στοιχεία ικανά για την θεμελίωση κακουργηματικής κατηγορίας, κρίση στην οποία είχαν καταλήξει και οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί που απέρριψαν τα προηγούμενα αιτήματα του κ. Μαρνέρη.

«Δεν αποτελούν νέα πραγματικά περιστατικά που ανάγονται στο χρόνο διάπραξης των εξ αρχής διωχθέντων πλημμελημάτων» φέρεται να κρίνει ο Εισαγγελέας για τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο ανακριτής ως νέα και τα οποία κατά την εισαγγελική κρίση δεν θεμελιώνουν ενδεχόμενο δόλο για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές το τρίτο «όχι» δηλώνει την πεποίθηση της Εισαγγελίας ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία της υπόθεσης, δεν δικαιολογείται απαγγελία κακουργημάτων, όπως ορίζει ο νόμος.

Τονίζεται μάλιστα πως αν υπήρχαν τα απαραίτητα από το νόμο στοιχεία, η Εισαγγελία, ειδικά για μία τόσο σοβαρή υπόθεση, θα προχωρούσε στην άσκηση των ανάλογων βαρύτερων διώξεων.

 

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: