14 Ιανουαρίου 2021

Πέθανε από Covid-19 ο ολυμπιονίκης Λεωνίδας Πελεκανάκης

Σε ηλικία 58 ετών έφυγε από τη ζωή, χτυπημένος από τον νέο κορονοϊό ο ολυμπιονίκης Λεωνίδας Πελεκανάκης, μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε για σχεδόν δύο μήνες.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα του αθλήματος που αγάπησε και πρόσφερε σημαντικές διακρίσεις στην χώρα. Όπως έγινε γνωστό δεν αντιμετώπιζε κάποιο υποκείμενο νόσημα και μέχρι και τον Οκτώβριο έπαιρνε μέρος σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης.

Ο Λεωνίδας Πελεκανάκης γεννήθηκε στις 22 Nοεμβρίου 1962 και ξεκίνησε ιστιοπλοΐα από τα Όπτιμιστ στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε άλλες κλάσεις όπως στα ΦΙΝΝ, τα ΣΤΑΡ και τα ΣΟΛΙΝΓΚ, ενώ υπήρξε και από τους κορυφαίους αθλητές στην ανοικτή θάλασσα με διεθνείς διακρίσεις. Μέχρι πρόσφατα, άλλωστε, συμμετείχε κανονικά σε αγώνες.

Το 1984 έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες μαζί με τον Ηλία Χατζηπαυλή και κατέκτησαν την 6η θέση στην κατηγορία των ΣΤΑΡ. Ο Πελεκανάκης συμμετείχε σε ακόμα δύο Ολυμπιακούς Αγώνες στα ΣΤΑΡ. Το 2000 στο Σίδνεϊ με τον Δημήτρη Μπούκη και το 2004 στην Αθήνα με τον Γιώργο Κοντογούρη.

Το 1993 στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, μαζί με τους φίλους του και Ολυμπιονίκες Τάσο Μπουντούρη και Δημήτρη Δεληγιάννη στα ΣΟΛΙΝΓΚ. Υπηρετούσε την πατρίδα ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της τραγικής είδησης η ομοσπονδία του αθλήματος που εκπροσώπησε εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Το 2021 ξεκίνησε πολύ άσχημα για τη μεγάλη οικογένεια της ιστιοπλοΐας και ευρύτερα του ελληνικού αθλητισμού, διότι "έφυγε" ένα από τα καλύτερα παιδιά της που με τις επιδόσεις, το ήθος και την αξιοπρέπειά του τίμησε το άθλημα. Ο λόγος για τον Λεωνίδα Πελεκανάκη που στα 58 του χρόνια έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό. 

Η Ελληνική Ιστιοπλοΐα θρηνεί σήμερα το θάνατο ενός καλού ανθρώπου και ενός μεγάλου αθλητή, Παγκόσμιου Πρωταθλητή και Ολυμπιονίκη.

Ο Λεωνίδας, αξιωματικός που υπηρετούσε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τίμησε με το ήθος του και την αξιοπρέπειά του το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Λεωνίδα στη δίμηνη μάχη του στο νοσοκομείο, καθώς και στην άγρυπνο φρουρό του, την αδερφή του Ιωάννα.

Ο Ολυμπιονίκης μας πάλεψε για δύο μήνες, όμως δεν τα κατάφερε και εδώ και λίγες ώρες δεν είναι κοντά μας. Όλοι, όμως, θα τον θυμόμαστε γιατί πάνω απ’ όλα ήταν άνθρωπος. Κύριος με κεφαλαία γράμματα. Η διοίκηση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας θρηνεί την απώλειά του και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στους οικείους του​».

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ι.Ο. απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του».

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, σημειώνει πως «η είδηση του θανάτου του Ολυμπιονίκη μας Λεωνίδα Πελεκανάκη μας συγκλόνισε. Ξεχωριστός χαρακτήρας, με αγάπη στη θάλασσα και στην ιστιοπλοΐα, ξεχώρισε με τις διακρίσεις του, τόσο στην πατρίδα μας, όσο και διεθνώς. Παράλληλα, μας υπενθύμισε ότι ο κορονοΐός, αυτή η ύπουλη ασθένεια, δεν κάνει διακρίσεις. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στην οικογένεια των Ολυμπιονικών».

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για την απώλεια του Πειραιώτη Ολυμπιονίκη της Ιστιοπλοΐας Λεωνίδα Πελεκανάκη [...] υπήρξε ένας κορυφαίος αθλητής της ανοικτής θάλασσας, που ξεκίνησε από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά και κατάφερε να κάνει τους Πειραιώτες, αλλά και όλους τους Έλληνες υπερήφανους με τις σπουδαίες διακρίσεις του, όπως ήταν η κατάκτηση της 6ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984, μαζί με τον Ηλία Χατζηπαυλή, καθώς και η κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 1993, μαζί με τον Δημήτρη Δεληγιάννη και τον Τάσο Μπουντούρη. Ο Λεωνίδας Πελεκανάκης υπήρξε αναμφισβήτητα μια σπουδαία φυσιογνωμία της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Στους οικείους του, αλλά και στην οικογένεια της ιστιοπλοΐας εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: