22 Φεβρουαρίου 2021

Νέα φουρτούνα στο Αιγαίο προκαλεί ο Ερντογάν - Το παρασκήνιο με το "Τσεσμέ"

 

Λίγο μετά τις 7 το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου, ανήμερα των εορταστικών εκδηλώσεων της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον Οθωμανικό ζυγό, το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο Τσεσμέ (TCG CESME A-599) εισέβαλε στο βόρειο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για έρευνες έως τις 2 Μαρτίου.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το τουρκικό πλοίο πλέει ασυνόδευτο στην περιοχή από άλλο πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Σε κοντινή του απόσταση πλέει σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις του.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ποντίσει καλώδιο για έρευνες, λένε οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, κινείται με 10 μίλια ταχύτητα και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της NAVTEX.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από το σκάφος του λιμενικού εκπέμπεται ηχογραφημένο σήμα με το οποίο καλεί το τουρκικό πλοίο να απομακρυνθεί από την περιοχή, δεδομένου ότι δεν έχει λάβει άδεια για έρευνες. ​

 Η έξοδος του ερευνητικού σκάφους "Τσεσμέ" για υδρογραφικές έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο αξιολογείται από την Αθήνα ως η τρίτη συνεχόμενη τουρκική πρόκληση, μετά την προσωπική επίθεση του σουλτάνου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Τουρκία δεν έχει ακόμα απαντήσει όσον αφορά τις ημερομηνίες που έχει προτείνει η Αθήνα για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των τουρκικών ενεργειών προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση. Το ήρεμο κλίμα από τις αρχές του χρόνου και η απρόσκοπτη διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου, είχαν δημιουργήσει σε πολλούς την πεποίθηση ότι τα ελληνοτουρκικά έμπαιναν σε μια φάση ηρεμίας, που θα είχε διάρκεια τουλάχιστον έως τον Ιούνιο (το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών που είχε «φωτογραφίσει» στις αρχές του χρόνου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου). Την πεποίθηση αυτή ενίσχυε και η γενικότερη επίθεση γοητείας, με αποδέκτη τη Δύση, που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση Ερντογάν τους τελευταίους μήνες.

 

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: