22 Φεβρουαρίου 2021

Λιγνάδης: Στο κελί της ΓΑΔΑ μέχρι την απολογία του - Προανάκριση και για δεύτερο ηθοποιό

Στο κελί του στη ΓΑΔΑ πέρασε το βράδυ ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης. Θα παραμείνει εκεί μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε και λήγει η προθεσμία του για απολογία. Σήμερα, ο δικηγόρος του αναμένεται να πάρει στα χέρια του τον φάκελο της δικογραφίας και στη συνέχεια να ενημερώσει πλήρως τον πελάτη του, ώστε να προετοιμάσουν την απολογία του.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι μόνος του στο κελί του στον έβδομο όροφο της ΓΑΔΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει φέρει μαζί του ένα σακίδιο πλάτης με προσωπικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένα βιβλίο, το μυθιστόρημα "Ο Μάγος", του Τζον Φόουλς. Έχει ζητήσει και έχει κάνει τρία τηλεφωνήματα στο καρτοτηλέφωνο στα κρατητήρια. Οι αστυνομικοί που συναναστρέφονται μαζί του αναφέρουν ότι είναι ήρεμος, ψύχραιμος και συνεργάσιμος.

Στο ένταλμα σύλληψης περιγράφεται ως ένα άτομο με «εμμονή και εγκληματική ροπή» στη σεξουαλική κακοποίηση κυρίως ανήλικων αλλοδαπών, για σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, για την έκδοση του εντάλματος ελήφθησαν υπόψη τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά της πράξης, δηλαδή η τέλεση του βιασμού κατά συρροή, η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων, η μεθοδική και συστηματική προσέγγιση των ανήλικων αγοριών και η καλλιέργεια αρχικά κλίματος εμπιστοσύνης το οποίο πετύχαινε εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα ως καταξιωμένου ηθοποιού-σκηνοθέτη. Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ο κατηγορούμενος προχωρούσε σε άσκηση βίας ή οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας προκειμένου να ικανοποιήσει τους ανήθικους σκοπούς του. Βάση όλων των παραπάνω λοιπόν κρίθηκε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων και για αυτό το λόγο θα πρέπει να συλληφθεί.

Δύο είναι οι βιασμοί για τους οποίους εκδόθηκε το ένταλμα. Ο ένας με βάση τη χθεσινή μήνυση και ο δεύτερος μετά την παραγεγραμμένη μεν μήνυση του αποκαλούμενου Βασίλη, ο οποίος ωστόσο μίλησε και για άλλα περιστατικά που δεν έχουν παραγραφεί. Ένα από αυτά δεν έχει παραγραφεί. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητεί να βγουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση ενώ απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις για καθυστέρηση στην έρευνα τονίζει ότι «υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

Δικηγόρος Λιγνάδη: Αρνείται τις κατηγορίες
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας "ακολουθήθηκε η δικονομική διαδικασία. Η προθεσμία για να απολογηθεί ο κ. Λιγνάδης είναι για την Τετάρτη στις 12 μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες όταν λάβουμε τα αντίγραφα και έχουμε μεγαλύτερη ενημέρωση".

Ο δικηγόρος του κ. Λιγνάδη είπε "ότι υπάρχει πλήρης άρνηση των κατηγοριών που του προσάπτονται" ενώ πρόσθεσε ότι "θα μελετήσουμε τη δικογραφία και θα τοποθετηθούμε θεσμικώς".

Καταθέτει σήμερα o Σπύρος Μπιμπίλας: Οι καταγγελίες έρχονται... βροχή

Σήμερα θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.
Ως πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών εργάζεται ασταμάτητα για να αντιμετωπίσει από τη μία την κρίση που έχει επιφέρει στο θέατρο η πανδημία και από την άλλη το... τσουνάμι των καταγγελιών που καταφθάνουν στο σωματείο. Ο ίδιος μίλησε στη Realnews και στον Βασίλη Μπουζιώτη, για την τηλεφωνική συζήτηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και για την επικείμενη κατάθεση στον εισαγγελέα.

«Είχα εκφράσει σε συνεντεύξεις μου την επιθυμία να συναντηθώ μαζί της για να την ενημερώσω για τα δεινά που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, πριν ακόμα έρθει το τσουνάμι των καταγγελιών και ευτυχώς εισακούστηκα... Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται εκτενώς από τον πρόεδρο του ΣΕΗ για όλα όσα συμβαίνουν. Ηταν τιμητικό και με συγκίνησε το μεγάλο ενδιαφέρον της. Με άκουσε με προσοχή για τις πληγές του χώρου από την πανδημία, την ανεργία, την ανασφάλεια και την αγωνία που υπάρχει για την επόμενη ημέρα και μου εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις δεκάδες καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου. Ηταν ζεστή και ανθρώπινη και υπογράμμισε πως πρέπει να σπάσει οριστικά το φράγμα της σιωπής και να μιλήσουν τα θύματα άνευ φόβου. Είπε χαρακτηριστικά πως πρέπει να κρατήσουμε ως σημαντικό κέρδος αυτής της δύσκολης περιόδου για το θέατρο, αλλά και για τους άλλους καλλιτεχνικούς και μη χώρους, την αποτίναξη του φόβου και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να αποκατασταθούν η αξιοπρέπεια και το κύρος προσώπων και θεσμών που τόσο τους χρειάζεται η κοινωνία».

«Εμείς δεν δικάζουμε. Αυτός είναι ο ρόλος της Δικαιοσύνης. Εμείς θα δούμε στο Πειθαρχικό την περίπτωσή του, αλλά και όλες τις άλλες που υπάρχουν. Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να πάρουν τους δικούς τους φακέλους ο κ. Χαϊκάλης και ο κ. Κιμούλης... Τρέχουν όλα τόσο γρήγορα που δεν μπορώ να σας πω κάτι, από τη στιγμή που μπορεί να ανατραπεί την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να απολογηθούν στο Πειθαρχικό ή, αν δεν είναι παρόντες, να στείλουν υπόμνημα μέσω των δικηγόρων τους. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως πρέπει να σταματήσει το... τηλεδικαστήριο ή ο όποιος... λιθοβολισμός και να προχωρήσουν όλα στη νόμιμη οδό! Οι καταγγελίες έρχονται... βροχή και έχουμε ταραχθεί όλοι μας πολύ από τις ιστορίες που μας λένε. Τονίζαμε μέχρι πρόσφατα πως θα πρέπει να επέμβει άμεσα η Εισαγγελία και την περασμένη Τετάρτη μάς ήρθε κλήση από αυτή, για να παραστούμε τη Δευτέρα, χωρίς όμως να αναφέρει το θέμα. Οσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες, για τον λόγο που έγινε η κλήση, είναι μόνο υποθέσεις», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΗ.

Και δεύτερος ηθοποιός στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης


Και δεύτερος γνωστός ηθοποιός για τον οποίο έχει κατατεθεί μήνυση, έχει μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης . Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στην καταγγελία του Ν.Σ. σε ιστοσελίδα για σεξουαλική του κακοποίηση το 2005 από εκείνον που μέχρι το Σάββατο αποκαλούσαμε «γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη» , είχε πει ότι όταν κακοποιήθηκε σεξουαλικά, ήταν «παρών» και ακόμη ένας ηθοποιός, τον οποίο ο σκηνοθέτης είχε παροτρύνει να συμμετέχει, ωστόσο είχε αρνηθεί.

Μέσα την εν λόγω εξομολόγηση, ένας 38χρονος σήμερα άνδρας, ο Δημήτρης Άνθης που μίλησε επωνύμως, αναγνώρισε στον «παρατηρητή» τότε τον δικό του θύτη και κατά αυτού έχει καταθέσει μήνυση. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Mega, γι’ αυτή την μήνυση ο Εισαγγελέας έδωσε παραγγελία στην Aσφάλεια να κάνει την προανάκριση και επειδή έχει χαρακτηριστεί κατ’ επείγουσα αναμένεται τις επόμενες ημέρες να την πάρει στα χέρια του ο Εισαγγελέας για να προχωρήσει αυτή την υπόθεση. Πρόκειται για πολύ γνωστό ηθοποιό, τον οποίο έχουμε γνωρίσει μέσα και από την παρουσία του σε διάφορα σίριαλ.

Στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης παρέμεινε για περίπου μισή ώρα, ενώ βγαίνοντας από τα δικαστήρια της Ευελπίδων δεν έκανε δήλωση. Μπήκε στο περιπολικό προκειμένου να οδηγηθεί ξανά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας, όπως είπε σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων "ακολουθήθηκε η δικονομική διαδικασία, ο κ. Λιγνάδης έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη" και πρόσθεσε ότι "υπάρχει πλήρης άρνηση των κατηγοριών που του προσάπτονται". Είπε ακόμη ότι "θα μελετήσουμε τη δικογραφία και θα τοποθετηθούμε θεσμικώς".

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου έφτασε στην Ευελπίδων με χειροπέδες και φορώντας σκούφο και μάσκα. Ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος. Ο σκηνοθέτης – ηθοποιός συνελήφθη σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές αφού πρώτα έλαβαν καταθέσεις από σημαντικούς μάρτυρες που έδεσαν τις καταγγελίες που υπήρχαν σε βάρος του γνωστού ηθοποιού- σκηνοθέτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: