9 Φεβρουαρίου 2021

Κορονοϊός: Προκαλεί άλλη σοβαρή νόσο για όλη την ζωή; Δείτε τι παρατηρείται με τους ιαθέντες!

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από την COVID-19, οι γιατροί και οι επιστήμονες αποκτούν μια ολοένα και πιο λεπτομερή εικόνα για το ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στους ιαθέντες ασθενείς.
Η ανάλυση των ιαθέντων έχει ήδη δείξει μια σειρά από “μετά-COVID” συμπτώματα, που κυμαίνονται από αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης έως αυξημένη κόπωση και κατάθλιψη. Άλλα προβλήματα, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περιλαμβάνουν φλεγμονή του καρδιακού μυός, οξεία νεφρική βλάβη και τριχόπτωση.

Κορονοϊός: Πολλοί ιαθέντες από την COVID-19 αναπτύσσουν διαβήτη

Όμως ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών με COVID-19 φαίνεται να αναπτύσσει επίσης διαβήτη! Μια δια βίου νόσο που είναι μεν διαχειρίσιμη, αλλά απαιτεί μεγάλη προσήλωση, τεράστιες αλλαγές στον τρόπο διατροφής και ζωής και με αυξημένες πιθανότητες να προκαλέσει “ντόμινο” επιδείνωσης άλλων ηπιότερων παθήσεων.

Κορονοϊός: Ο διαβήτης φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την COVID-19, αλλά και μακροπρόθεσμη επίδρασή της

Ο δρ. Mihail Zilbermint, ο οποίος φροντίζει ασθενείς με μεταβολικές διαταραχές στο προαστιακό νοσοκομείο της Bethesda, στο Maryland των ΗΠΑ, δήλωσε πρόσφατα στην The Washington Post, ότι οι ασθενείς που κουράρει έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, επειδή προστίθενται συνεχώς ιαθέντες της COVID-19: «Πριν, χειριζόμασταν περίπου 18 ασθενείς την ημέρα. Τώρα, η ομάδα μου φροντίζει έως και 30 καθημερινά”.

Ο δρ. Zilbermint περιέγραψε πόσοι από τους ασθενείς δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό διαβήτη. Ορισμένοι ανέπτυξαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ βρίσκονταν στο νοσοκομείο, τα οποία επέστρεψαν στο φυσιολογικό τη στιγμή που επέστρεψαν σπίτι τους. Ωστόσο, άλλοι είχαν διαγνωστεί με πλήρη διαβήτη τη στιγμή που πήγαν στο σπίτι και κάποιοι ανέπτυξαν την ασθένεια τις επόμενες εβδομάδες.

Άλλες περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο της The Washington Post περιλαμβάνουν έναν προηγουμένως υγιή 37χρονο άντρα που κατέληξε στο νοσοκομείο με διαβήτη, έναν 19χρονο Γερμανό που εμφάνισε διαβήτη τύπου 1 περισσότερο από δύο μήνες αφότου πέρασε την COVID-19 και αύξηση του αριθμού των ασθενών στο Παιδικό Νοσοκομείο του Λος Άντζελες με διαγνώσεις διαβήτη τύπου 2 που συνδέονται με τον κορονοϊό.

Κορονοϊός: Γιατροί σε όλο τον κόσμο έκρουαν καμπανάκι για την COVID-19 που οδηγεί σε διαβήτη

Στην αρχή της πανδημίας, τον Ιανουάριο του 2020, οι γιατροί στο Wuhan της Κίνας, όπου ξεκίνησε ως γνωστόν η πανδημία, είχαν ήδη παρατηρήσει αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ασθενών με COVID-19. Αυτό είχε καταγραφεί και σε σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Research and Clinical Practice τον Μάρτιο του 2020. Γιατροί στην Ιταλία, μια άλλη χώρα που έγινε πέρυσι επίκεντρο της πανδημίας, παρατήρησαν το ίδιο φαινόμενο, κάνοντας σύγκριση με παρόμοια αυξημένα επίπεδα διαβήτη που παρατηρήθηκαν κατά την έξαρση του SARS το 2003. Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό τον Μάιο του 2020 υποδηλώνει ότι εννέα μήνες μετά την μόλυνση με τον SARS, το 5,8%ό των ασθενών είχαν αναπτύξει κάποιο επίπεδο διαβήτη.

Τώρα, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2020 στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism εξέτασε οκτώ επιμέρους μελέτες με συνολικά 3.700 ασθενείς με COVID-19. Έδειξε ότι το 14,4% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με σοβαρό COVID-19 ανέπτυξαν εν συνεχεία διαβήτη. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν έναν άμεσο σύνδεσμο, καθώς η ανάλυση ήταν απλά παρατηρητικού χαρακτήρα.

Κορονοϊός: Οι ειδικοί λένε ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλεί μια νέα μορφή διαβήτη

Η Washington Post εξηγεί ότι οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν ακριβώς το πώς η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1, ή τύπου 2, ή εάν πρόκειται για μια προσωρινή, ή μόνιμη επίπτωση.

Ο δρ. Francesco Rubino, καθηγητής χειρουργικής διαβήτη στο Kings College του Λονδίνου, επεσήμανε στην The Washington Post ότι ορισμένες από αυτές τις νέες περιπτώσεις διαβήτη δεν ταιριάζουν με το συνηθισμένο προφίλ διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι κάποια νέα μορφή διαβήτη ίσως έχει προκύψει. “Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο μηχανισμός του διαβήτη να μην είναι ο τυπικός. Θα μπορούσε να υπάρχει μια υβριδική μορφή. Είναι ανησυχητικό«, είπε ο δρ. Rubino.

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://www.washingtonpost.com

 iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: