22 Φεβρουαρίου 2021

Καταιγιστικές εξελίξεις για το ελληνικό metoo

 

Το κατώφλι του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας πέρασε το πρωί -ως μάρτυρας- ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών - Στoν 7ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής κρατείται ο Δημήτρης Λιγνάδης - Εισαγγελική έρευνα για τα ανήλικα προσφυγόπουλα -  Με σύνθημα «Μενδώνη παραιτήσου» δεκάδες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών παραγματοποίησαν παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού - Αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο.

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας εισήλθε το πρωί -ως μάρτυρας- ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας. Μετά από περίπου μια ώρα εξήλθε δηλώνοντας πως τώρα «το λόγο έχει η Δικαιοσύνη» αφού προηγουμένως κλήθηκε από τον εισαγγελικό λειτουργό να εισφέρει τα στοιχεία για σεξουαλική βία στον χώρο του θεάτρου που έχουν συλλεχθεί στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου που διενεργείται εντός του ΣΕΗ.

Αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το περιεχόμενο της κατάθεσης του και επισήμανε πως δεν προτίθεται να προβεί σε καμία δήλωση αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν επιθυμεί να ερωτηθεί για «το τι έφερα και τι δεν έφερα», σχολιάζοντας πως οι δημοσιογράφοι γνώριζαν τι θα προσκομίσει πριν μιλήσει ο ίδιος.

Ο Σπ. Μπιμπίλας φέρεται να δήλωσε αναρμόδιως για το θέμα των καταγγελιών και παρέπεμψε στον πρόεδρο του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ, Πασχάλη Τσαρούχα, που θα περάσει την πόρτα του ανακριτή την Τετάρτη.

Η κατάθεση και το υλικό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη της έρευνας που ανοίγει επίσημα για όλες τις αποκαλύψεις εξουσιαστικής βίας στον χώρο του θεάτρου αλλά και σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, που κρατείται στη ΓΑΔΑ αντιμέτωπος με το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή.

Στο μεταξύ, η έρευνα των δικαστικών Αρχών αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς οι επόμενες ενέργειες των εισαγγελικών λειτουργών που ουσιαστικά θα εκκινήσουν παράλληλες έρευνες, ώστε για τις υποθέσεις που εντοπίζονται «ενεργά» αδικήματα να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες, προκειμένου οι δράστες να έρθουν αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη.

Αντίστοιχα, αν από τον φάκελο του ΣΕΗ προκύψουν νεότερα στοιχεία για τον Δημήτρη Λιγνάδη, αφού αυτά αξιολογηθούν ποινικά, θα διαβιβαστούν στην ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες. στο Σωματείο έχουν φθάσει δεκάδες καταγγελίες τις οποίες ο πρόεδρος αναμένεται να καταθέσει.

Σοβαρές ενδείξεις ενοχής

Χθες, ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ένταλμα κάνει λόγο για μεθοδική και συστηματική προσέγγιση θυμάτων σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία, στα οποία ο κατηγορούμενος καλλιεργούσε κλίμα εμπιστοσύνης εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική ιδιότητά του και σημειώνει ότι προκύπτει άσκηση βίας ή κακοποίηση με τα θύματα σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας. Επίσης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή αλλά και ότι ο κατηγορούμενος έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων, κυρίως αλλοδαπών, ενώ προκύπτει εμμονή για εγκληματική ροπή για πολλά έτη.

Τα δημοσιεύματα περί εμπλοκής Δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη (2017-2018) προκάλεσαν την αντίδραση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Με εντολή της προϊσταμένης της, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, τίθενται στο στόχαστρο εισαγγελικού λειτουργού όλες οι καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν ή αναρτήθηκαν σχετικά με ανήλικους πρόσφυγες που φέρονται, με ευθύνη ΜΚΟ, να μετείχαν σε μαθήματα θεάτρου από τον κατηγορούμενο για βιασμό κατά συρροή ηθοποιό σκηνοθέτη, κατά το επίμαχο διάστημα.

Νωρίτερα, υπόμνημα για την υπόθεση κατέθεσε στην Εισαγγελία η Ειρήνη Αγαπηδάκη Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, πολλά από αυτά τα παιδιά μετά από δύο ή τρία μαθήματα, εξέφραζαν δυσφορία ή άρνηση στην επιστροφή τους ξανά στον χώρο των μαθημάτων, χωρίς ουδέποτε να ερευνηθεί ο λόγος που δεν ήθελαν να επισκεφθούν τον κ. Λιγνάδη ή να υπάρξει σχετική αναφορά από τα πρόσωπα που είχαν την ευθύνη αυτών των προγραμμάτων.

«Ήρθα σήμερα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών για να ζητήσω την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που προκύπτουν από πρόσφατα δημοσιεύματα και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν πρέπει να μείνει τίποτε στο σκοτάδι, χωρίς διερεύνηση», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή της η κ. Αγαπηδάκη.

Νέες καταθέσεις-φωτιά αναμένονται σε βάρος του Λιγνάδη

Θυμίζουμε πως για να αποφύγει την προφυλάκισή του ο ηθοποιός-σκηνοθέτης εμφανίστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ το απόγευμα του Σαββάτου -την ώρα που φούντωναν οι πληροφορίες για έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του- και δήλωσε στις Αρχές τη διεύθυνση φιλικού προσώπου του όπου διέμενε τις τελευταίες μέρες.

Όπως γράφει η «Εφ.Συν.» στο σημερινό της φύλλο, με τον τρόπο αυτό θα προβάλει τον ισχυρισμό ότι δεν είναι ύποπτος φυγής αλλά αυτό δεν αρκεί, αφού προσωρινή κράτηση μπορεί εντούτοις να επιβληθεί αν η αποδιδόμενη στον κατηγορούμενο πράξη τιμωρείται με κάθειρξη άνω των 15 ετών ή το έγκλημα τελέστηκε κατ’ εξακολούθηση ή υπάρχει μεγάλος αριθμός παθόντων ή αν κρίνεται αιτιολογημένα ότι είναι πολύ πιθανό ο κατηγορούμενος να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.

Σήμερα ενδέχεται να προκύψουν κι άλλα στοιχεία, καθώς αναμένεται να καταθέσουν στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο δύο νέοι, πάνω από 20 ετών, που φέρονται να σχετίζονται με τη μηνυτήρια αναφορά του 40χρονου σήμερα Βασίλη, ο οποίος είναι ο πρώτος που μήνυσε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό για σεξουαλική κακοποίηση. Στη δική του περίπτωση το φερόμενο αδίκημα έχει παραγραφεί, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα δύο αγόρια και εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα -πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα- σε βάρος τους, αυτά δεν έχουν παραγραφεί.

«Προσπάθεια συγκάλυψης»

Για «σαφή προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη από τη χρονική στιγμή που έγιναν γνωστές οι πρώτες επώνυμες καταγγελίες», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ.

Τόνισε ότι «η κ. Μενδώνη θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί» και ότι είναι εξοργιστικό ότι δεν το έκανε. «Πλέον όμως η παραίτησή της δεν αρκεί. Η κ. Μενδώνη δεν έχει να απαντήσει τώρα μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει να απαντήσει στους ηθοποιούς, στο σωματείο τους, στους ανθρώπους του Πολιτισμού, στους ανθρώπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ζητάνε την παραίτησή της», σημείωσε. Υπογράμμισε δε πως «αν αποδειχτούν οι βαρύτατες κατηγορίες για τον κ. Λιγνάδη, κατανοούμε όλοι τι σημαίνει το να έχει αυτός ο άνθρωπος στα χέρια του ένα χρονικό διάστημα 20 ημερών για να μπορεί να προετοιμαστεί». Επισήμανε ότι «είναι σημαντικό, επειδή ήδη έχει χαθεί ένα χρονικό διάστημα, οι αρχές να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς και να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που έχουν κατατεθεί».

Με τις εξελίξεις να τρέχουν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, έθεσε δημοσίως ζήτημα παραίτησης της υπουργού Πολιτισμού «διότι είναι ευθύνη της υπουργού η επιλογή των προσώπων».

Με σύνθημα «Μενδώνη παραιτήσου» δεκάδες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών παραγματοποίησαν παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αναρτώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα έδωσαν τη δική τους απάντηση στην «εξαπατημένη» υπουργό, Λίνα Μενδώνη που πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υπόθεση Λιγνάδη και την ουσιαστική αποποίηση ευθυνών επί του θέματος.

► Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε σήμερα η Σ. Αναγνωστοπούλου, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα: «Οι καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης από την κυβέρνηση»

 efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: