12 Μαρτίου 2021

Δανία, Νορβηγία, Ιταλία διακόπτουν την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca - EMA: Τίποτα δεν παραπέμπει στην εμφάνιση θρόμβων

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας και της Νορβηγίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν προσωρινά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε ορισμένα από τα άτομα που εμβολιάσθηκαν, ενώ παράλληλα η ιταλική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανακοίνωσε ότι διακόπτει την χορήγηση εμβολίων από την παρτίδα που ήταν σε χρήση στην Αυστρία.
Η Αυστρία διέκοψε την χρήση εμβολίων από συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca για όσο διαρκεί η έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβωση και ένα περιστατικό πνευμονικής εμβολής.
Τέσσερις ακόμη χώρες - η Εσθονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία - έχουν διακόψει την χρήση εμβολίων της παρτίδας αυτής για όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες.

-Η συχνότητα των περιστατικών στα εμβολιασμένα άτομα είναι αντίστοιχη με την συχνότητα στον γενικό πληθυσμό
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ειδικοί του τομέα υγείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγείται και ότι τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αντιστοιχούν στο ποσοστό εμφάνισης τέτοιων περιστατικών στον γενικό πληθυσμό.
«Πρόκειται για υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση που βασίζεται σε ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Stephen Evans, καθηγητής Φαρμοακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.
«Το πρόβλημα με τα σποραδικά περιστατικά για ύποπτες παρενέργειες σε ένα εμβόλιο είναι η τεράστια δυσκολία διάκρισης ανάμεσα σε μία άμεση συνέπεια και την σύμπτωση», είπε προσθέτοντας ότι η Covid-19 έχει ισχυρή σύνδεση με την δημιουργία θρόμβων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία.
Ο EMA ανακοίνωσε ότι η συχνότητα των θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι υψηλότερη από την συχνότητα που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, με 22 τέτοια περιστατικά μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο μέχρι την 9η Μαρτίου.

-Σουηδία και Ισπανία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς
-------------------------------------------------------------

Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν στην διάθεσή τους αρκετά στοιχεία για να διακόψουν τον εμβολιασμό. Η Σουηδία εντόπισε δύο περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca και δέκα περιστατικά σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.
«Δεν βρίσκουμε λόγο να αναθεωρήσουμε την έγκριση», δήλωσε η Βερόνικα Αρτουρσον, επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Φαρμακευτικών Προϊόντων. «Δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει ότι αυτό το εμβόλιο προκαλεί αυτό το είδος των θρόμβων».
Η Ισπανία δεν έχει καταγράψει περιστατικά σχηματισμού θρόμβων που να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει την χορήγηση του εμβολίου, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.
Η υπουργός δήλωσε ότι ενημερώθηκε για περιστατικά σχηματισμού θρόμβων μεταξύ ατόμων που εμβολιάσθηκαν πρόσφατα στην Αυστρία, αλλά πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων» και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA ) αξιολογεί την κατάσταση.

AstraZeneca: EMA: «Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τίποτε δεν παραπέμπει μέχρι σήμερα σε κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19.
«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.  

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: