12 Μαρτίου 2021

Τι πρέπει να ξέρουμε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοινώνει σήμερα την γνωμοδότησή του για την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Τι πρέπει να ξέρουμε για το εμβόλιο;

Πρακτικό


Το εμβόλιο παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα ως προς την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Είναι μονοδοσικό, αντίθετα με τα εμβόλια των Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca, που χορηγούνται σε δύο δόσεις με απόσταση εβδομάδων.
Επίσης, διατηρείται για διάστημα 3 μηνών σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου, πράγμα που διευκολύνει την διάθεσή του.

Αποτελεσματικότητα


Η αποτελεσματικότητά του δοκιμάσθηκε σε κλινικές δοκιμές με την συμμετοχή 40.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική.

Το ήμισυ των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο, το άλλο ήμισυ έλαβε placebo και στην συνέχεια έγιναν οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε κατά 85% αποτελεσματικό στην αποφυγή σοβαρής νόσησης από Covid-19, στοιχείο σοβαρό διότι αποτρέπει την νοσηλεία και τον θάνατο. Κανένα από τα εμβολιασμένα άτομα δεν πέθανε από Covid-19 κατά την διάρκεια των δοκιμών, έναντι 7 θανάτων που σημειώθηκαν στην ομάδα του placebo.

Το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 66% στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσησης. Ενα ποσοστό που συνοψίζει τις διαφορετικές πραγματικότητες μεταξύ χωρών: 72% στις ΗΠΑ, 64% στην Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή B.1.351 κυριαρχούσε κατά την περίοδο των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Και σε σχέση με τα άλλα εμβόλια; Το αποτέλεσμα του 66% σε αποτελεσματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί με το 95% των Pfizer et Moderna προειδοποιούν οι ειδικοί. Στην πραγματικότητα οι κλινικές δοκιμές των Pfizer et Moderna πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο που οι παραλλαγές, και κυρίως η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, δεν ήταν διαδεδομένες.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Οι συχνότερες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, εξάντληση και μυικοί πόνοι.
Στην Νότια Αφρική καταγράφηκε τουλάχιστον ένα περιστατικό αναφυλαξίας, σύμφωνα με την εταιρεία Johnson & Johnson.

Τέτοιες αντιδράσεις, αν και πολύ σπάνιες, έχουν προκληθεί και μετά την χορήγηση των εμβολίων των Moderna και Pfizer.

Ποια τεχνολογία;

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο ιικού φορέα.
Χρησιμοποιεί έναν εξασθενημένο αδενοϊό, τροποποιημένο ώστε να δέχεται γενετικές οδηγίες του τμήματος του ιού που ευθύνεται για την Covid-19. Μόλις εισαχθεί στα κύτταρα, παράγεται πρωτεΐνη χαρακτηριστική του κορονοϊού SARS-CoV-2, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να την αναγνωρίζει.

Πού έχει λάβει έγκριση εκτός της ΕΕ;

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης στις Ηνωμένες Πολιτείας από το τέλος του Φεβρουαρίου. Εχει επίσης εγκριθεί στον Καναδά στις αρχές του Μαρτίου.
Πριν από τις δύο αυτές χώρες, η Νότια Αφρική έχει ήδη αρχίσει την χρήση του.

Συμπληρωματικές έρευνες

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μελετά την αποτελεσματικότητα της χορήγησης δύο δόσεων, αντί μίας, στην παροχή ανοσολογικής προστασίας.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της επιπλέον δόσης, εξαιτίας της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου: το ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να αναγνωρίσει τον αποδυναμωμένο ιό «όχημα» που διοχετεύεται μία δεύτερη φορά και να τον εξουδετερώσει πριν αυτός μπορέσει να δράσει.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε επίσης την προσεχή έναρξη δοκιμών στους εφήβους, στην συνέχεια στα παιδιά, καθώς και στις εγκύους.  

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: