24 Μαρτίου 2021

Πώς θα εξοφλήσετε τα χρέη... της πανδημίας: Διαφορετικές «ταχύτητες» οφειλών και... δόσεων

Χρέη πολλών ταχυτήτων θα αφήσει ως… κληρονομιά η πανδημία σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις: Η αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών προκαλεί ήδη… πονοκεφάλους, όχι μόνο γιατί για να πληρώσει κάποιος το χρέος του θα πρέπει πρώτα να έχει ορθοποδήσει, αλλά και επειδή κάθε οφειλή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της έχει και… διαφορετικό τρόπο εξόφλησης.


«Πάγωσε» η εξόφληση δόσεων της Εφορίας για τον Μάρτιο, ενώ αντίστοιχη απόφαση αναμένεται και για τον Απρίλιο: Η εξόφληση των υποχρεώσεων που αυτή την στιγμή «παγώνουν» μετατίθεται για το τέλος της εκάστοτε ρύθμισης. Με άλλα λόγια εάν κάποιος είχε ενταχθεί σε ρύθμιση 24 δόσεων τον Ιούλιο του 2019, η οποία λήγει τον φετινό Ιούλιο, τη δόση του Μαρτίου που αναστέλλεται θα την καταβάλλει τον προσεχή Αύγουστο.

Ο «πάγος» στην εξόφληση δόσεων
Το «μοντέλο» για τις ρυθμισμένες οφειλές και την εξόφλησή τους είναι απλό: Χρέη που ρυθμίστηκαν σε 24, 48, 100 ή 120 δόσεις μεταφέρονται προς εξόφληση για το τέλος της ρύθμισης. Συγκεκριμένα, για τις οφειλές που έχουν ήδη ενταχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής προβλέπονται τα εξής:
· Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης –η τελευταία αφορά τον Μάρτιο- ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους ΚΑΔ, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή των δόσεων αυτών προστίθεται στο τέλος της αρχικής ρύθμισης.
· Ήδη έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Φεβρουάριο 2021

Πώς εξοφλούνται τα «κορονοχρέη»
Υπάρχουν όμως και τα λεγόμενα «κορονοχρέη»: Αυτά θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24-48 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022, Πρόκειται για αρρύθμιστα χρέη που έπρεπε να είχαν καταβληθεί κανονικά σε προθεσμίες που έληγαν εντός των περιόδων Μαρτίου - Ιουνίου 2020 και Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2020, αλλά οι πληρωμές τους είχαν ανασταλεί, καθώς οι προθεσμίες καταβολής τους είχαν παραταθεί δύο φορές μέχρι να αποφασιστεί να παγώσουν έως το τέλος του 2021. Οι εν λόγω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/ 2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Τι ισχύει για τις οφειλές που δεν πληρώθηκαν
Δεν «πάγωσαν» όμως όλες οι πληρωμές προς την Εφορία: Κάποιες, οι οποίες δεν ήταν σε ρύθμιση, έπρεπε να εξοφληθούν κανονικά εντός της περιόδου Ιουλίου - Οκτωβρίου 2020, αλλά έμειναν απλήρωτες και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή τα υπόχρεα νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος. μόνη δυνατότητα ρύθμισης που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η υπαγωγή τους στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή σε έως 12 ή σε έως 24 μηνιαίες δόσεις. Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής έχει τεθεί σε ισχύ από την αρχή του 2020 η πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.
Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, αλλά δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Τι ισχύει για τις έκτακτες υποχρεώσεις
Επιπλέον, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2019, καθώς επίσης και οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ του 2020 φυσικών και νομικών προσώπων, εφόσον δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, υπάρχει επίσης δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβασης ακινήτων, από φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (για πολεοδομικές, τροχαίες κ.λπ. παραβάσεις) εφόσον βεβαιώθηκαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

 enikonomia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: