9 Μαρτίου 2021

Κοροναϊός : Καταρρέουν τα νοσοκομεία – Αποδεκατίζουν οικογένειες οι μεταλλάξεις

 
Περιστατικά που δεν θα ήθελε να ζήσει κανείς εκτυλίσσονται καθημερινά και μάλιστα τις ώρες της εφημερίας στα νοσοκομεία της Αττικής, την περίοδο αυτή που το τρίτο κύμα του κοροναϊού βρίσκεται στην κορύφωσή του.
Η Αττική, που τις τελευταίες πολλές μέρες δέχεται με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα την επίθεση της πανδημίας, δίνει τη μεγαλύτερη μάχη για να αντέξει στην επιθετική εξάπλωση των κρουσμάτων που υπό τη μορφή μεταλλάξεων μολύνουν συνεχώς ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.
 


Οι επιστήμονες που ανιχνεύουν μέσα από τις εξετάσεις που διενεργούν, το εύρος της εξάπλωσης των μεταλλάξεων, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι. Η κατάσταση δεν φαίνεται να σταθεροποιείται, σε καμία περιοχή της χώρας, και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες.

Νοσηλεύονται οικογένειες

Ο ρυθμός και η ευκολία μετάδοσης της νόσου εξαιτίας των μεταλλάξεων, αυξάνει τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων σε επικίνδυνα επίπεδα. Στα νοσοκομεία πλέον καταλήγουν ολόκληρες οικογένειες χωρίς να ξέρει το ένα μέλος την τύχη του άλλου.

Τα κρεβάτια λιγοστεύουν στις ΜΕΘ και καθώς το περίφημο τείχος ανοσίας δεν έχει ακόμη ορθωθεί, με εμβολιασμένο μόνο ακόμη το 9% του πληθυσμού, ο αγώνας για να κρατηθούν στη ζωή οι ασθενείς που νοσούν βαριά από τον κοροναϊό, είναι υπεράνθρωπη. 

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση κάποιοι επιστήμονες εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο που εφαρμόζονται τα απαγορευτικά μέτρα για την πανδημία και προκρίνουν το άνοιγμα επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ως μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας

Οι μεταλλάξεις

Τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί στο Λεκανοπέδιο δύο νέα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Η ανησυχία των Αρχών έγκειται στο γεγονός ότι το στέλεχος αυτό φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό στο εμβόλιο του κοροναϊού.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ στις 4 Μαρτίου, συνολικά είχαν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 48 θετικά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2.

Το υπουργείο Υγείας θέτει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο διακομιδής ασθενών από την Αθήνα στο νοσοκομείο της Χαλκίδας όπου κι εκεί όμως η κατάσταση είναι οριακή. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής άγγιξαν τις 276. Εφιαλτική περιγράφουν οι γιατροί τη χθεσινή εφημερία στο Λαϊκό.

«Ήταν η νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου. Σε χρόνο dt καλύφθηκαν και τα 86 κρεβάτια και εκτός των άλλων έχουμε και 6 ασθενείς σε φορεία εντός των θαλάμων με οβίδες οξυγόνου». Μέσα σε μία εβδομάδα, το ποσοστό των διασωληνωμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 20%.

Η βόμβα Δερμιτζάκη

Ωστόσο, «βόμβα» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το σκληρό lockdown που εφαρμόζεται εδώ και μερικές εβδομάδες, έριξε ο ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε ότι η Ελλάδα δεν πάει καλά όσον αφορά την πανδημία και τη διαχείρισή της. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας και παρά το lockdown, τα κρούσματα δεν πέφτουν.

Όπως υποστήριξε, η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.

H πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά


«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.

Ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», εξήγησε.

Οι μεταλλάξεις επικρατούν και γεμίζουν τα νοσοκομεία

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως ο βασικός υπαίτιος για την ασφυκτική κατάσταση που δέχονται οι ΜΕΘ είναι οι μεταλλάξεις, οι οποίες σαρώνουν την πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η βρετανική μετάλλαξη επικρατεί κατά 90% στην πρωτεύουσα και στην Κρήτη, ενώ η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Αττική, με τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά την πορεία των κρουσμάτων που νοσηλεύονται με την παραλλαγή του ιού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι άλλωστε οι επιστήμονες που τονίζουν πως οι μεταλλάξεις θα κυριαρχήσουν από στιγμή σε στιγμή.

«Είναι δεδομένο ότι οι μεταλλάξεις θα κυριαρχήσουν. Με αυτές θα έρθουμε αντιμέτωποι, τώρα και στο μέλλον. Με τις μεταλλάξεις, οι οποίες μεταδίδονται πιο γρήγορα», τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Από τον Ιούνιοια ένα ποσοστό ανοσίας της τάξης του 9% στην χώρα, έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως από την αρχή της πανδημίας έχει νοσήσει περίπου το 6% του πληθυσμού, ενώ πλέον υπάρχει και ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί. 

Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κοροναϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα». Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο».

Οι αριθμοί δεν επιτρέπουν άνοιγμα στις 16 Μαρτίου

«Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις ‘ανοίγω’ στις 16 Μαρτίου, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άρσης του lockdown και συμπλήρωσε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου».
 
 

«Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το Υπ. Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: