19 Μαΐου 2021

102 ΧΡΟΝΙΑ: ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ



Εκατόν δύο χρόνια έχουνε περάσει από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από το 1919. Κι όμως σήμερα υπό τις παρούσες συγκυρίες η μνήμη και η τιμή τους μοιάζει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.
Η τουρκική ρητορική είναι πλέον απροκάλυπτα επιθετική και προκλητική. 

Ως κορύφωση μετά από ένα έτος συνεχών προκλήσεων, επιθέσεων και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης. Έβρος, νησιά, Αιγαίο, τώρα Λωρίδα της Γάζας. Η Τουρκία δεν είναι απλώς μία χώρα που προκαλεί.

Του *Φώντα Μπαραλιάκου


Παίζει παιχνίδια με τις μυστικές υπηρεσίες. Αποδεδειγμένα πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε ξένες και γείτονες χώρες ελέγχονται από τις μυστικές υπηρεσίας της Τουρκίας. Παράδειγμα το πλοίο Mavi Marmara το 2011.


Θύμα της ανηλεούς βαρβαρότητας και της εγκληματικής απόφασης των Νεότουρκων για ​ολοκληρωτική εξόντωση, οι Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, όπου ευημερούσαν, παρήγαγαν και διέδιδαν πολιτισμό με την εργατικότητά τους, το ήθος τους, την ξεχωριστή σκευή.


Φέτος εν μέσω πανδημίας και έκτακτων μέτρων η Προεδρική Φρουρά στο Σύνταγμα θα τους τιμήσει με τέσσερις ποντιακής καταγωγής Εύζωνες με ποντιακή στολή, όσο στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής θα προβάλλεται μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
 

Ο ποντιακός ελληνισμός βίωσε την φρίκη της εξόντωσης, λεηλασίες, ωμότητες, την εκρίζωση και τον εκτοπισμό. Όμως ποτέ δεν ξέχασε, ούτε ξεχνά. Διατήρησε και διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορική του μνήμη, τον δυναμισμό και την πλούσια παράδοσή του, με τα οποία μπόλιασε την ελληνική κοινωνία σε όσα μέρη της Ελλάδος εγκαταστάθηκαν Έλληνες του Πόντου.

Εμείς οι Πιεριείς σήμερα τιμούμε, θυμόμαστε και ευχαριστούμε τους δικούς μας Πόντιους για την παρουσία τους στον τόπο μας, τη συνεισφορά και το παράδειγμά τους.

*Ο Φώντας Μπαραλιάκος είναι Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: