21 Μαΐου 2021

Συνταξιούχοι: Ο μήνας "κλειδί" για νέα αναδρομικά ύψους 2 δισ. ευρώ

Μήνας «κλειδί» είναι ο Ιούνιος για τις… τσέπες 2.5 εκατ. συνταξιούχων, καθώς τότε αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο για τα αναδρομικά που διεκδικούν από περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στο enikonomia.gr, η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί προς το τέλος του επόμενου μήνα και θα αφορά στα «κομμένα» δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους, τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ και την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ισούνται με δυο επικουρικές ανά έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι έχουν ήδη δικαιωθεί από το ΣτΕ για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα το κράτος να τους επιστρέψει αναδρομικά 11 μηνών και συγκεκριμένα, για το διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) μέχρι και τον Μάιο του 2016, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί θα κινηθεί στους άξονες της προηγούμενης απόφασης για τις κύριες συντάξεις. Κατ' επέκταση είναι πιθανό οι απόμαχοι της δουλειάς να διεκδικήσουν και σε αυτή την υπόθεση αναδρομικά 11μήνου. Ωστόσο, αρκετοί από τους συνταξιούχους που πήραν αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις είναι «παροπλισμένοι», καθώς λαμβάνοντάς τα συναίνεσαν ότι δεν θα διεκδικήσουν μελλοντικές αξιώσεις για επικουρικές και δώρα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί απόμαχοι της δουλειάς που δεν αποδέχθηκαν το πλαίσιο αυτό και προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Γι' αυτούς, αλλά ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά, ο δρόμος για την επιστροφή των αναδρομικών είναι ανοιχτός. Αυτό που μένει πλέον να ξεκαθαριστεί, εφόσον η απόφαση του ΣτΕ τους δικαιώσει, είναι τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση, καθώς για την καταβολή των αναδρομικών αυτών απαιτείται ένα ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι το ταμείο είναι ήδη μείον, λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που έχει «γκρεμίσει» τα έσοδα του ΕΦΚΑ , θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση που θα αποσαφηνίζει τις διαθέσεις της κυβέρνησης.

Πηγή: enikonomia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: