30 Μαΐου 2021

Εξοικονομώ: Τέλος στο σύστημα «ο πιο γρήγορος τα παίρνει όλα» - Τι θα επιδοτείται - Όλες οι αλλαγές


 Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον νέο κύκλο «Εξοικονομώ»: Μέσα στον Ιούνιο η προδημοσίευση του προγράμματος που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, αφού διαφοροποιείται ο τρόπος που εξασφαλίζουν οι δικαιούχοι τις επιδοτήσεις. Το νέο «Εξοικονομώ» όμως εγκαινιάζει και μια νέα εποχή στις επιδοτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης, αφού δεν θα πριμοδοτείται πλέον μόνο η κύρια κατοικία, αλλά και επιχειρήσεις, το ίδιο το Δημόσιο, ακόμη και η εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών.

Ανατροπές έρχονται στον νέο κύκλο Εξοικονομώ -Αυτονομώ, καθώς υιοθετείται μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία στις επιδοτήσεις για «μαστορέματα» στο σπίτι: Η λογική του «όποιος πρόλαβε… την κρατική ενίσχυση είδε» εγκαταλείπεται και υιοθετείται ένα νέο μοντέλο προϋποθέσεων, διαδικασιών και επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο Εξοικονομώ
Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σε αυτό το ολοκαίνουριο μοντέλο «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» υπολογίζεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο και θα παραμείνει ενεργή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες: Το νέο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2021 - 2027) και από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύει στο να υποστηρίξει εργασίες και παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε 80.000 κτίρια και κτιριακές μονάδες μέσα στο τρέχον έτος. Μάλιστα, νέοι κύκλοι Εξοικονομώ -Αυτονομώ, ανάλογοι εκείνου που θα υιοθετηθεί το φθινόπωρο, θα ακολουθήσουν και θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια, τουλάχιστον.

Τέλος στο σύστημα… ο πιο γρήγορος τα παίρνει όλα
Μία βασική ανατροπή στη διαδικασία θα έχει να κάνει με το σύστημα first in - first serve (ένταξη με σειρά προτεραιότητας), το οποίο θα πάψει πλέον να ισχύει: Θεσπίζονται νέα κριτήρια αξιολόγησης και κατάταξης των δυνητικά ωφελούμενων. Άλλωστε, για το σύστημα που έκανε δεκτή μία αίτηση ανάλογα με το… πόσο γρήγορα αυτή είχε υποβληθεί, είχαν καταγραφεί αρκετές ενστάσεις, πόσο μάλλον όταν αρκετά γραφεία μηχανικών χρησιμοποιούσαν ειδικό software αυτόματης συμπλήρωσης των αιτήσεων και έπαιρναν το προβάδισμα. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρχει και λίστα επιλαχόντων, ώστε αν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι να εντάσσονται στο πρόγραμμα και αυτοί. Στο τραπέζι έχει πέσει και η αναθεώρηση του ύψους των επιδοτήσεων καθώς και η ένταξη στο πρόγραμμα πρόσθετων επιλέξιμων παρεμβάσεων. Στις αλλαγές που σχεδιάζονται εξετάζεται να ενταχθούν και πρόσθετα στοιχεία για την αξιολόγηση των αιτήσεων, όπως οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή του έργου, σε συνεργασία με την ΕΜΥ (βαθμοημέρες), ένα σύστημα που ήδη έχει αξιοποιηθεί στην χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης και το ποσοστό βελτίωσης του οικήματος. Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει και το να γίνουν αλλαγές και στα εισοδηματικά κριτήρια.

Και εξοικονομώ... επιχειρώντας
Αυτό πάντως είναι ένα πρόγραμμα που έτσι και αλλιώς «έτρεχε» και θα «φρεσκαριστεί»: Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης όμως έρχονται και νέα προγράμματα που αφορούν σε ενισχύσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε τομείς που έως σήμερα δεν είχαν λάβει τις σχετικές επιδοτήσεις. Ένας από αυτούς είναι οι επιχειρήσεις με το νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει πρόβλεψη για «Εξοικονομώ Επιχειρώντας».
Όπως αναφέρει το Σχέδιο προωθείται ενίσχυση των ενεργειών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση κατ' ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξει μετά από αυτό για τις κατοικίες.

Εξοικονομώ και στο Δημόσιο
Πρόβλεψη υπάρχει και για εξοικονομώ σε κτίρια του Δημοσίου: Ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με την σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα. Το «Εξοικονομώ στο δημόσιο» υπάρχει η εκτίμηση πως θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που επιβαρύνει σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Και εξοικονομώ για... οπτικές ίνες
Ένα νέο πρόγραμμα που φέρνει στη ζωή μας το Ταμείο Ανάπτυξης είναι η εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια προκειμένου να επιταχυνθεί η υιοθέτηση υποδομής επόμενης γενιάς (next-generation infrastructure) από τους πολίτες. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί την εγκατάσταση οπτικών ινών στα υφιστάμενα κτίρια της χώρας, και ειδικά στις μεγάλες πολυκατοικίες, σε μια προσπάθεια περαιτέρω επέκτασης των δικτύων νέας γενιάς, τα οποία προσφέρουν συνδέσεις υψηλής ταχύτητες στο internet.
Ο βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν "Fiber Ready” κτίρια κατοικιών, προκειμένου η εγκατάσταση των νέων συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home - FTTH), να γίνεται απρόσκοπτα. Όμως για τις εγκαταστάσεις των συνδέσεων FTTH απαιτούνται εργασίες, οι οποίες για να γίνουν χρειάζονται πολλές φορές την έγκριση όλης της πολυκατοικίας. Και αυτό διότι ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο δίκτυο μέσα στην πολυκατοικία, το οποίο συνδέεται στο κεντρικό δίκτυο οπτικών ινών που έχει εγκατασταθεί κάτω από τον δρόμο και στη συνέχεια εκτείνεται μέσα στο σπίτι του συνδρομητή της υπηρεσίας.
Με το πρόγραμμα επιδότησης θα μπορούν να εγκαθίστανται τα απαραίτητα δίκτυα στην πολυκατοικία και σε όλους τους ορόφους και στη συνέχεια όποιος θέλει να κάνει μια σύνδεση οπτικής ίνας θα καλείται απλά να ολοκληρώσει την τελική σύνδεση από τον όροφο στο διαμέρισμά του. Έτσι, εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί ένα ακόμη εμπόδιο για την μεγαλύτερη υιοθέτηση των συνδέσεων FTTH στα ελληνικά νοικοκυριά.

B.Δ.

 enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: