6 Ιουλίου 2021

Μπαρ μόνο με καθήμενους - Πρόστιμα και "λουκέτο" ακόμα και αναδρομικά


Έκτακτες ανακοινώσεις για την πορεία του κορονοϊού έκανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε πως τα μαγαζιά εστίασης θα δουλεύουν από την Πέμπτη μόνο με καθήμενους ενώ τα πρόστιμα θα είναι πλέον και αναδρομικά.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς:

"Παρακολουθούμε καθημερινά τα δεδομένα. Τις τελευταίες ημέρες τα δεδομένα προκαλούν εγρήγορση. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ζήτημα χρόνου να γίνει η επικρατούσα. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. Από τη περασμένη Δευτέρα βλέπουμε τριπλασιασμό κρουσμάτων. Η ιχνηλάτηση δείχνει πως τα κρούσματα είναι σε πολύ νεαρές ηλικίες και έχουν να κάνουν με τους χώρους διασκέδασης. Η αύξηση αυτή για την ώρα δε συνδέεται με αύξηση νοσηλειών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο μ.ο. ηλικίας κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Τα τελευταία 24ωρα καταγράφησαν εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους διασκέδασης. Στο νότιο τομέα Αθηνών το 66% των κρουσμάτων είναι 16-24 ετών. Όσο ένα 40% των ενηλίκων παραμένει ανεμβολίαστο η μετάλλαξη Δέλτα αφορά άμεσα την υγεία τους. Ακόμη το 99% των βαριών περιστατικών είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι.

Το μήνυμα είναι τριπλό. Εμβολιαστείτε άμεσα. Οι νεότεροι να αποφύγετε τις επαφές με τους γονείς σας, εμβολιαστείτε και κάντε συχνά τεστ. Όλοι οι νέοι και οι εργαζόμενοι δημοσίου είναι δικαιούχοι μέχρι τις 10 Ιουλίου δωρεάν σελφ τεστ. Η τακτική διάγνωση είναι πολύ σημαντική πρωτίστως εκείνων που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν με καθήμενους και με τους κανόνες του υπ. Ανάπτυξης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα κυρώνονται πρόστιμα αμέσως, με λουκέτο από την επόμενη μέρα. Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Οι κυρώσεις θα μπορούν να επιβληθούν και εκ των υστέρων και βάσει αξιολόγησης.

Αντιλαμβανόμαστε πως οι νέοι θέλουν να διασκεδάσουν. Κάνω έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν άμεσα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τακτικά τεστ, προστατεύουμε τους μεγαλύτερούς μας".


Θυμίζουμε πως τη Τρίτη καταγράφηκαν 1797 νέα κρούσματα στη χώρα κάτι που σημαίνει αύξηση 442% σε δύο εβδομάδες. Τα 1026 εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Αττική. Ιδιαίτερο είναι μάλιστα το πρόβλημα στα νότια προάστια της Αττικής με 252 κρούσματα.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: