19 Αυγούστου 2021

Τι πταίει;;;

Η Παγκόσμια Κοινότητα, βρίσκεται στην αρχή νέων συγκλονιστικών γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών ανακατατάξεων και  εξελίξεων.

Δημιουργούνται δύο τεράστιοι οικονομικοί πόλοι, ο Ανατολικός (Ρωσία, Κίνα και οι περί αυτών) και ο Δυτικός (Ε.Ε., Βόρεια Αμερική και οι περί αυτών). Η Ινδία ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τον ρόλο της, οι Η.Π.Α προσπαθούν να την εμβολίσουν.

Οι δημιουργούμενοι  πόλοι δεν έχουν την παραδοσιακή έννοια της ψυχροπολεμικής κατάστασης, ούτε την έννοια του ιδεολογικού προσανατολισμού. Ο καινούργιος προσανατολισμός, είναι ο οικονομικός ανταγωνισμός, με πλήρη άκρατο φιλελεύθερο ανταγωνισμό.

Στην Ανατολική υπερδύναμη, κυρίαρχο ρόλο θα έχει η Κίνα, η οποία αυτή την ώρα κάνει θαύματα με ισχυρούς οικονομικούς (υποδομές, δίκτυα κλπ) εμβολισμούς.

Δυστυχώς ο Δυτικός, βρίσκεται πάρα πολύ πίσω και αυτό διότι, η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τα παγκόσμια τεκτενόμενα. Ήταν κατώτερη του αρχικού ρόλου της και των περιστάσεων. Η έννοια της Ευρώπης των λαών στην διαδρομή χάθηκε. Οι Η.Π.Α. έχασαν το προσανατολισμό τους από την περίοδο του Ομπάμα και εντεύθεν, με χειρότερη αυτήν του Τράμπ αλλά δυστυχώς όπως βλέπουμε συνεχίζεται η ίδια τακτική και με τον Μπάιντεν. Οι Η.Π.Α. σήμερα έχασε την Παγκόσμια κυριαρχία.

Η μεγάλη αυτή νέα ανισότητα, οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές επιλογές της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι κατευθύνσεις τους στα πλαίσια του διεθνούς  ανταγωνισμού  δημιούργησαν κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα, υψηλή ανεργία χαμηλά εισοδήματα κλπ.

Το Παγκόσμιο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αντιμετωπίστηκε   με μέγιστη επιπολαιότητα, δεν προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα στην ρίζα του αλλά μόνον στην κορυφή του, δηλαδή στην υποτιθέμενη ανθρώπινη υποδοχή και κοινωνική  αποδοχή. Η συμπεριφορά αυτή, φαίνεται να έχει ανθρώπινο χαρακτήρα όχι όμως, έγινε για δύο λόγους της εξυπηρέτησης του καπιταλισμού, ο πρώτος και "επίπλαστος" σκοπό είχε να δείξει κοινωνικό πρόσωπο στις παγκόσμιες μάζες, ο δεύτερος λόγος ήταν η τροφοδότηση με φθηνή εργασία για την ικανοποίηση των αναγκών του φιλελεύθερου και άκρατου καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Υπάρχει και τρίτη θεώρηση, αυτή  της κάλυψης του αρνητικού δημογραφικού των πληθυσμών του Δυτικού κόσμου με αναπλήρωση ανθρωπίνου δυναμικού της στήριξης των δημοσίων ταμείων ασφάλισης κλπ.

Στις παραπάνω μαραθώνιες εξελίξεις του οικονομικού ανταγωνισμού, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό, η ασύμμετρη (σε σχέση με τον επαγγελματικό προσανατολισμο και απορρόφηση εργασίας)  ταχύτητα της ανάπτυξης και της εξάπλωσης της "Ά Ψηφιακής επανάστασης " και όχι βέβαια της "Δ Βιομηχανικής επανάστασης" όπως κακώς καθιερώθηκε ο όρος.

Η εξέλιξη των νέων ψηφιακών δεδομένων, δημιούργησε παγκόσμια υψηλό δείκτη ανεργίας, αυτό διότι η Παγκόσμια εργασία δεν είχε την πρόνοια των Πολιτικών για επαγγελματικό προσανατολισμό με την ίδια ταχύτητα της ψηφιακής επανάστασης.

Πριν από τα παραπάνω, ο διεθνής βιομηχανικός ανταγωνισμός και ιδιαίτερα ο Δυτικός δημιούργησε τις παραγωγές "facon" σε τρίτες χώρες προκειμένου να μειώσει το κόστος παραγωγής (βλέπε Κίνα, Ινδία, Μαλαισία, Τουρκία κλπ)  Η δίνη αυτών των δεδομένων δεν άφησε περιθώρια σκέψης, στον ιμπερεαλιστικό - καπιταλισμό να δημιουργήσει εγχώριο κοινωνικό πρόσωπο, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής του, οι "Κυβερνήτες" άφησαν ελεύθερους τους επιχειρηματίες, χωρίς θεσμική θωράκιση, να κάνουν ότι θέλουν, θέσπιζαν μάλιστα και νόμους υπέρ της επιχειρηματικής άποψης, η οποία βέβαια ήταν καταστροφική για τους εργαζόμενους και τους απασχολουμένους με χαμηλά εισοδήματα.

Η ψαλίδα των ανισοτήτων μεγάλωσε περισσότερο κοινωνικά σε εγχώρια και παγκόσμια βάση. Οι ανισότητες αυτές έπληξαν περισσότερο τα μέσα και χαμηλά λαϊκά στρώματα και την πλειοψηφία  των λαών. Η φτώχια, η απαξίωση της κοινωνικής συνοχής και οι ανάρμοστες κοινωνικές συμπεριφορές διευρύνθηκαν αρνητικά  εξ αιτίας της κατάργησης και καταπάτησης των ανθρωπίνων αξιών από τους ισχυρούς.

Η εξαγωγή της τεχνογνωσίας με εργασίες "facon" και άλλες, στα πλαίσια του άκρατου ανταγωνισμού της μείωσης του κόστους, δημιούργησαν νέα ανταγωνιστικά δεδομένα. Οι φτωχές, προηγούμενα, χώρες οι οποίες όμως είχαν προσανατολισμό και θέληση εκμεταλλεύτηκαν με τον ίδιο τρόπο την τεχνογνωσία, που άθελα τους έδωσε ο Δυτικός Καπιταλισμός. Σήμερα οι τότε "φτωχοί μαθητές" έγιναν "σκληροί δάσκαλοι" εξ αιτίας του νέου ανταγωνισμού που δημιούργησαν με χειρότερη  πλέον εκμετάλλευση των εργαζομένων, διότι υπήρξε μεγάλη προσφορά φθηνής εργασίας.      Έτσι ο Δυτικός καπιταλισμός   είναι χαμηλότερος ανταγωνιστικά από τον ανατολικό καπιταλισμό. Φυσικά συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν Οι Κίνα και Ινδία.

Οι εξελίξεις σήμερα, εξ αιτίας των παραπάνω Παγκόσμιων λαθών που δημιούργησε ο άκρατος ιμπερεαλισμός και καπιταλισμός, μεγάλωσε τις ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων. Οι υψηλοί άκρατοι καταναλωτικοί δείκτες  δημιούργησαν και ανισορροπία της φύσης  δηλαδή "κλιματική αλλαγή".

Για τα κακά δεδομένα του καπιταλισμού, ο Τζαβαρχαλάλ Νεχρόυ είπε: "...Ποτέ η ειρήνη δεν μπορεί να έρθει απ' τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό".

Εάν η Παγκόσμια κοινωνία δεν αντισταθεί στον άκρατο και άχρηστο καπιταλισμό, αν οι πολιτικοί δεν θωρακίσουν με Παγκόσμιο προγραμματισμό την παραγωγή και κατανάλωση, η μέλλον όλων μας είναι αβέβαιο.

Οι λαοί του κόσμου και ιδιαίτερα τα χαμηλά στρώματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει, και να αντιδράσουν ανάλογα προκειμένου να υπάρξει μέλλον και στις νέες γενιές. Αν δεν συμβεί αυτό, η Γη και ο πλούτος της θα καταστραφούν από εμάς τους ίδιους.

Γκούνας Σωτήριος

Οικονομολόγος    

Δεν υπάρχουν σχόλια: