18 Αυγούστου 2021

Τρίτη νύχτα αγωνίας στα Βίλια – Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες – Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τη Δυτική Αττική και έχει περικυκλώσει την κωμόπολη των Βιλίων. 

Αν και η κατάσταση έδειχνε σαφή βελτίωση μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι συχνές αλλαγές στη φορά του ανέμου δημιούργησαν εκ νέου πρόβλημα, με νέες πύρινες εστίες να δημιουργούνται θέτοντας σε κίνδυνο τον οικισμό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βασίλη Κόκκαλη, αντιπεριφερειάρχη Αττικής, στο Open TV, η φωτιά έχει κάψει δύο σπίτια.

Η φωτιά συνεχίζει μέσω συνεχών αναζωπυρώσεων το καταστροφικό έργο της, μετατρέποντας σε στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πυκνού δάσους, με τους κατοίκους των Βιλίων και τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν αδιάκοπη μάχη ούτως ώστε να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον οικισμό. Ωστόσο, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι παραδόθηκαν στις φλόγες ορισμένα κτίρια έξω από τα Βίλια.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν με το τελευταίο φως της ημέρας και πλέον το δύσκολο έργο της προσπάθειας οριοθέτησης της πυρκαγιάς για τρίτη συνεχόμενη νύχτα πέφτει στις πλάτες των πυροσβεστών και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σε επιφυλακή. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και υπήρξαν συστάσεις για ενεργοποίηση του 112 και εκκένωση των Βιλίων, σύμφωνα με το Open TV εκπρόσωποι της πυροσβεστικής ανέφεραν ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει μία τέτοια ενέργεια.

Η αστυνομία είχε από το απόγευμα κλείσει την είσοδο προς τον οικισμό, ενώ υπάρχουν έτοιμα λεωφορεία για να μεταφέρουν τον κόσμο σε ασφαλές σημείο σε περίπτωση που σταλεί μήνυμα για εκκένωση του οικισμού.

Εκκλήσεις για ενίσχυση και οργή για αντιμετώπιση της πολιτείας

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, τόσο οι κάτοικοι, όσοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προχωρούν σε καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίον ο κρατικός μηχανισμός αντιμετωπίζει το φαινόμενο.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δεν ξέρουμε που θα φτάσει η φωτιά, οι φλόγες είναι τεράστια. Έχει ξεφύγει η κατάσταση. Η φωτιά είναι σχεδόν μέσα στα σπίτια», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, στην ΕΡΤ.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Μακρυνόρης, πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων έκανε λόγο για καταστροφή, μιλώντας στο Open TV. «Η ανικανότητα στο μεγαλείο της… Τίποτα άλλο».

«Η αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, η ανικανότητα κάποιων… Η φλόγα έχουν φτάσει μία ανάσα από τα σπίτια», ανέφερε ο Χρήστος Στάθης, Δήμαρχος Βιλίων. «Όλα τα εναέρια μέσα πρέπει να έρθουν στα Βίλια».

«Από τις 16:30 έχουμε ζητήσει να γίνει εκκένωση, αλλά η πυροσβεστική μας είπε ότι δεν χρειάζεται», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: