26 Αυγούστου 2021

Λουτρό αίματος στην Καμπούλ: Δεκάδες νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο

Χάος προκλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου έλαβαν χώρα δύο βομβιστικές επιθέσεις, σκορπώντας τον θάνατο. 

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των New York Times, αλλά και του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 60, όπως ανέφερε Αφγανός αξιωματούχος στο BBC ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 140.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τουλάχιστον δέκα Αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ.

Μάλιστα, το Sputnik επικαλούμενο μια πηγή του αφγανικού υπουργείου Υγείας πρόσθεσε πως ανάμεσα στα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Από την έκρηξη πλησίον του αεροδρομίου της Καμπούλ δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφορές και για τρίτη έκρηξη

Το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, υπήρξαν αναφορές και για μία ακόμη έκρηξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, άλλη μία έκρηξη συνέβη κοντά στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς οι τραυματίες.

Οι δημοσιογράφοι του εν λόγω ειδησεογραφικού πρακτορείου μιλούν για «περίπλοκη επίθεση» που λαμβάνει χώρα στην Καμπούλ και βρίσκεται σε εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εν λόγω πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Anadolu.

Ταλιμπάν: Οι επιθέσεις έγιναν σε περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλά Μουζαχίντ ανέφερε ότι η νέα ηγεσία του Αφγανιστάν καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Επιθέσεις που έλαβαν χώρα, σύμφωνα με τον Μουζαχίντ, σε περιοχή που ελέγχουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και την προστασία των πολιτών του Αφγανιστάν.

Και Αμερικανοί στρατιώτες ανάμεσα στους νεκρούς

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μίλησαν για ύπαρξη νεκρών στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Πληροφορία που επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δίχως να δώσει συγκεκριμένο αριθμό. Πάντως, αμερικανικά ΜΜΕ όπως η εφημερίδα Wall Street Journal κάνει λόγο για τον θάνατο τεσσάρων πεζοναυτών.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας αριθμός στρατιωτών σκοτώθηκε στην πολύπλοκη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι.

Λίγες ώρες αργότερα, νέες πληροφορίες που κατέφθασαν από την Καμπούλ στα αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για την ύπαρξη τουλάχιστον δώδεκα νεκρών Αμερικανών στρατιωτών.

Στο Ισλαμικό Κράτος επιρρίπτουν την ευθύνη οι ΗΠΑ

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης για τις εκρήξεις. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους νωρίτερα προέτρεψαν τους πολίτες να μην πλησιάζουν στο αεροδρόμιο επειδή υπήρχε απειλή για επίθεση αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος, τους τζιχαντιστές που είναι εχθροί τόσο της Δύσης όσο και των Ταλιμπάν.

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, υποστηρίζει το Politico, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άλλο πρόσωπο με γνώση της κατάστασης.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ ήταν μέρος μιας πολύπλοκης επίθεσης με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα, συμπληρώνοντας ότι σημειώθηκε τουλάχιστον μία ακόμη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό, στην πύλη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι ήταν μέρος μιας πολύπλοκης επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα έναν αριθμό θυμάτων Αμερικανών και αμάχων», έγραψε ο Κίρμπι σε ανάρτηση στο Twitter.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε ότι στο ξενοδοχείο αυτό συγκεντρώνονταν οι Αμερικανοί πολίτες που ανέμεναν τη σειρά τους για να απεγκλωβιστούν από το Αφγανιστάν.

Πυρά κατά ιταλικού αεροσκάφους

Αφγανικές δυνάμεις πυροβόλησαν στον αέρα προκειμένου να διαλύσουν τα πλήθη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και όχι εναντίον ενός ιταλικού μεταγωγικού αεροσκάφους που αναχωρούσε εκείνη την ώρα, όπως είχε αναφερθεί αρχικά, δήλωσε κυβερνητική πηγή, επικαλούμενη εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών.

Νωρίτερα πηγή του υπουργείου Άμυνας στη Ρώμη ανέφερε πως το μεταγωγικό C-130, στο οποίο επέβαιναν σχεδόν 100 Αφγανοί άμαχοι, δέχθηκε πυρά μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από την Καμπούλ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο για το συμβάν.

Ιταλίδα δημοσιογράφος δήλωσε στο Sky 24 TG πως επέβαινε στο αεροσκάφος μαζί με 98 Αφγανούς αμάχους όταν φάνηκε πως το αεροσκάφος τίθεται στο στόχαστρο από πυρά πολυβόλου.

“Ο πιλότος αντέδρασε αμέσως και έκανε ελιγμούς προκειμένου να μην χτυπηθεί το αεροσκάφος μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από την Καμπούλ. Υπήρξε κάποιος πανικός”, δήλωσε η δημοσιογράφος.

Πηγή: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: