22 Σεπτεμβρίου 2021

ΗΠΑ: Δωρίζουν 1 δισ. δόσεις σε άλλες χώρες και ζητούν να φτάσουν στο 70% οι εμβολιασμοί


 Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διπλασιάζουν την αγορά των εμβολίων της Pfizer έναντι του Covid-19, προκειμένου να δωρίσουν συνολικά 1,1 δισεκατομμύριο δόσεις σε άλλες χώρες, ενώ πιέζουν για να εξασφαλιστεί ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέσα στο 2022.

Όπως σημειώνει το Associated Press, η δέσμευση των ΗΠΑ θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στην παγκόσμια διαδικτυακή σύνοδο για τον κορονοϊό, που έχει συγκαλέσει ο Λευκός Οίκος, στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Χθες ο Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ενώπιον της Συνέλευσης του Οργανισμού ότι η χώρα του έδωσε τουλάχιστον 160 εκατομμύρια εμβόλια σε περισσότερες από 100 χώρες, ξεπερνώντας τις δωρεές που έκανε όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο ένοικός θα προσπαθήσει στη σημερινή σύνοδο να ασκήσει πίεση σε άλλα κράτη να υιοθετήσουν στόχους για να ξεπεραστεί η πανδημία, να  λάβουν φιλόδοξες δεσμεύσεις για τα εμβόλια και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν. 

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτική, ιδιαίτερα για το γεγονός ότι υποστηρίζει την χορήγηση ενισχυτικών πυροβολισμών σε δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς ενώ ευάλωτα άτομα σε φτωχότερες χώρες δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση.

Παγκόσμιοι ηγέτες, οργανώσεις και συλλογικότητες μιλούν όλο και περισσότερο για τον αργό ρυθμό των εμβολιασμών στον κόσμο και την ανισότητα της πρόσβασης στα εμβόλια μεταξύ κατοίκων πλουσιότερων και φτωχότερων εθνών.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αγοράσει 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech που δώρισε μέσω του συστήματος COVAX, του οποίου επικεφαλής έχει τεθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ

 Στις ΗΠΑ δεν επετεύχθη ο στόχος του Μπάιντεν εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι τις 4 Ιουλίου, αλλά το περίπου το 64% έχει κάνει έστω τη μία δόση. 

Οι εποπτικοί φορείς ενδέχεται να εγκρίνουν τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους μεγαλύτερους σε ηλικία Αμερικανούς και άλλες ευπαθείς ομάδες εντός της εβδομάδας, ώστε η κυβέρνηση να αρχίσει να τη διανέμει από την Παρασκευή.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τις αναμνηστικές δόσεις τουλάχιστον για αυτή την κατηγορία του πληθυσμού πριν συνεδριάσουν αρμόδιοι σύμβουλοι των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)

Καθώς το χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες βαθαίνει σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ και άλλα κράτη με υψηλά εισοδήματα να αναβάλουν τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων προκειμένου να αξιοποιηθούν ώστε να αρχίσουν να χορηγούνται οι πρώτες δόσεις σε πολλές φτωχότερες χώρες όπου η ανοσοποίηση καθυστερεί. Η έκκληση όμως αγνοήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: