22 Σεπτεμβρίου 2021

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σχολικό τμήμα που κλείνει λόγω κορονοϊού

 

Το πρώτο κλείσιμο τμήματος λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε για φέτος το υπουργείο Παιδείας, με το σχολείο να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, πρόκειται για το τμήμα Β2 (Β τάξη) του 10ου δημοτικού σχολείου Νεάπολης-Συκεών, το οποίο θα παραμείνει σε αναστολή από σήμερα έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Θεσσαλονίκη, άλλωστε, όπως γενικά η Βόρεια Ελλάδα, είναι περιοχές ιδιαίτερα βεβαρημένες τις τελευταίες εβδομάδες και παραμένουν στο «κόκκινο», παρά τη σημερινή διαβεβαίωση από τον υπουργό Υγείας ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επανεξέταση των πρωτοκόλλων

Το κλείσιμο του συγκεκριμένου τμήματος είναι η πρώτη εφαρμογή του κανόνα 50+1 που έχει θεσπίσει το υπουργείο Υγείας και προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να βγουν θετικά στον κορονοϊό περισσότερα από ένα παιδιά.

Ωστόσο, το μέτρο αυτό και εν γένει τα υγειονομικά πρωτόκολλα του υπουργείο έχουν προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης, ενώ και οι ειδικοί εκφράζουν αντιρρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα που εφαρμόζονται στις εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας παραμένουν υπό επανεξέταση και δεν αποκλείεται ορισμένα από αυτά να αλλάξουν.

Αυτό ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Μάριος Λαζανάς στον ΣΚΑΪ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι υπό σκέψη τα πρωτόκολλα και μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν. Ειδικότερα, σημείωσε ότι το περιβόητο μέτρο «50+1» βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό του υπουργείο Παιδείας προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα τάξης θα πρέπει να μολυνθούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού χαρακτήρισε ανύπαρκτα τα μέτρα προστασίας στα σχολεία και προειδοποίησε ότι «όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο του 50+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη».

Όπως σημείωσε σε άλλες χώρες τα τεστ στους μαθητές γίνονται ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες έτσι ώστε όταν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορονοϊού η ιχνηλάτηση να είναι άμεση.

Τεστ και εμβόλιο το... ευαγγέλιο Κεραμέως

Την ώρα που ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι τα μέτρα μπορεί να επανεξεταστούν, η υπουργός Παιδείας έκανε παρέμβαση στον ΑΝΤ1 για επιβεβαιώνοντας την άκαμπτη στάση της απέναντι στις αντιδράσεις.

Η Νίκη Κεραμέως επιμένει στο «ευαγγέλιο» των τεστ και των εμβολίων, ενώ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για το εάν υπάρχουν τμήματα που έχουν κλείσει εξαιτίας κρουσμάτων και το πόσα είναι αυτά.

«Πέρυσι σε περίπτωση κρούσματος έκλεινε ένα τμήμα για να περιοριστεί η διασπορά στο σπίτι, ενώ τώρα οι γονείς και οι παππούδες είναι εμβολιασμένοι ή αν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος» είπε η υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήματα γονέων, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά στους στο σχολείο εάν για παράδειγμα σε ένα τμήμα 24 μαθητών αρρωστήσουν οι 10, η κ. Κεραμέως περιορίστηκε στο να μιλήσει για τα αυξημένα τεστ, υποστηρίζοντας ότι «αυτή είναι μια δαπανηρή επιλογή που την κάναμε για να προστατεύσουμε τους μαθητές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: