11 Σεπτεμβρίου 2021

11η Σεπτεμβρίου 2001: Η μέρα που «πάγωσε» ο πλανήτης


 11 Σεπτεμβρίου 2001.
19 αεροπειρατές, 4 αεροσκάφη, 3 κτίρια, 2.997 νεκροί. Έτσι περιγράφεται μέσα σε 11 λέξεις και αριθμούς η ημέρα που κανείς από την εποχή μας δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ.


Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν βρέθηκε να παρακολουθεί τόσο έντρομη, τόσο αποσβολωμένη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ένα τέτοιας κλίμακας τρομοκρατικό χτύπημα.

«ΤΑ ΝΕΑ», 12.9.2001, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές αδυνατούσαν να αντιληφθούν τι ακριβώς ήταν αυτό που συνέβαινε μπροστά στα μάτια τους. Επιβατικά αεροσκάφη γεμάτα από κόσμο έπεφταν πάνω σε κομβικής σημασίας κτίρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λίγες ώρες μετά, η 11η Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε ως η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο. Χαρακτηρισμός που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε απόλυτα. Από την ημέρα εκείνη τίποτα στις ζωές μας και στη «ζωή» του πλανήτη δεν είναι ίδιο.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 12.9.2001, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Το χρονικό της τραγωδίας

07:59 πμ
To Boeing 767 της πτήσης 11 των American Airlines με 92 επιβάτες και πλήρωμα απογειώνεται από το Διεθνές αεροδρόμιο της Βοστόνης με προορισμό το Λος Αντζελες.

08:14 πμ
To Boeing 767 της πτήσης 175 των United Airlines με 65 επιβάτες και πλήρωμα απογειώνεται από τη Βοστόνη επίσης με προορισμό το Λος Αντζελες

08:19 πμ
Οι αεροσυνοδοί  της πτήσης 11 των American Airlines ενημερώνουν το προσωπικό εδάφους ότι το αεροπλάνο βρίσκεται υπό τον έλεγχο αεροπειρατών.

08:20 πμ
To Boeing 757 της πτήσης 77 των American Airlines με 64 επιβάτες και πλήρωμα απογειώνεται από την Ουάσιγκτον με προορισμό το Λος Αντζελες.

08:24πμ και 08:33πμ
Αεροπειρατής της πτήσης 11 των American Airlines στην προσπάθειά του να μιλήσει μέσω μικροφώνου στους επιβάτες της πτήσης επικοινωνεί καταλάθος με τον πύργο ελέγχου. Ακούγεται να λέει: «Έχουμε κάποια αεροπλάνα. Μείνετε ήσηχοι και θα είστε εντάξει. Επιστρέφουμε στο αεροδρόμιο»

«ΤΑ ΝΕΑ», 12.9.2001, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

08:41 πμ
To Boeing 757 της πτήσης 93 των United Airlines με 44 επιβάτες και πλήρωμα απογειώνεται από το αεροδρόμιο του Νιούαρκ με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο.

08:45 πμ – 08:50 πμ
Η ώρα μηδέν. Συντελείται η πρώτη επίθεση. Οι αεροπειρατές της πτήσης 11 ρίχνουν το Boeing 767 ανάμεσα στον 93ο και 99ο όροφο του ουρανοξύστη «Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Οσοι επιβαίνουν στο Boeing καθώς και εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονται στους συγκεκριμένους ορόφους σκοτώνονται ακαριαία.

«ΤΑ ΝΕΑ», 12.9.2001, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

08:47 πμ
Οι αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές ξεκινούν διαδικασία εκκένωσης του κτιρίου.

09:02 πμ
Παρά τις αρχικές αντίθετες οδηγίες ξεκινά η διαδικασία εκκένωσης του δεύτερου ουρανοξύστη, των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

«ΤΑ ΝΕΑ», 12.9.2001, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

09:03 – 09:08 πμ
Δεύτερη επίθεση. Οι αεροπειρατές ρίχνουν το Boeing 767 της πτήσης 175 των United Airlines ανάμεσα στον 75ο και 85ο όροφο του δεύτερου ουρανοξύστη του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Όλοι όσοι επιβαίνουν καθώς και εκατοντάδες άνθρωποι που βρίσκονταν στο κτίριο σκοτώνονται ακαριαία.

«ΤΑ ΝΕΑ», 12.9.2001, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Γ. Μπους βρίσκεται σε επίσκεψη σε δημοτικό σχολείο. Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι μαθητές της δευτέρας τάξης τού διαβάζουν μια ιστορία. Έχει ήδη ενημερωθεί ότι ένα μικρό αεροσκάφος είχε πέσει στους Δίδυμους Πύργους. Ξαφνικά τον πλησιάζει ο επιτελάρχης του και του ψιθυρίζει: «Ένα δεύτερο αεροπλάνο χτύπησε τον δεύτερο πύργο. Η Αμερική δέχεται επίθεση»

09:24 πμ
Επιβάτες και πλήρωμα της πτήσης 77 των American Airlines με προορισμό το Λος Άντζελες ειδοποιούν μέσω των κινητών τους τηλεφώνων τους συγγενείς τους ότι το αεροπλάνο τους βρίσκεται υπό ομηρεία.

«ΤΑ ΝΕΑ», 12.9.2001, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

09:37 πμ
Τρίτη επίθεση. Οι αεροπειρατές ρίχνουν το Boeing 757 της πτήσης 77 στη δυτική πτέρυγα του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον. Οσοι επιβαίνουν στο Boeing και ακόμα 125 μέλη του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Πενταγώνου χάνουν τη ζωή τους.

Το Πεντάγωνο φλέγεται, «ΤΑ ΝΕΑ», 12.9.2001, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

09:42 πμ
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ καθηλώνεται οποίαδηποτε πτήση έχει προορισμό ή πρόκειται να περάσει πάνω από αμερικανικό έδαφος. 3.300 εμπορικές και 1.200 ιδιωτικές πτήσεις λαμβάνουν τη διαταγή να προσγειωθούν άμεσα.

09:59 πμ
Ο ουρανοξύστης των Δίδυμων Πύργων, « Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 2» καταρρέει.

10:07 πμ
Οι επιβάτες της πτήσης 93 πληροφορούνται για την πτώση των τριών αεροσκαφών, και επιχειρούν να ανακαταλάβουν το αεροπλάνο. Οι αεροπειρατές αναγκάζονται να το ρίξουν επιτόπου, τη στιγμή που βρίσκεται πάνω από την Πενσιλβανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 43 επιβαίνοντες. Εκτιμάται ότι αρχικός στόχος των αεροπειρατών ήταν να φτάσουν ως τον Λευκό Οίκο.

10:30
Καταρρέει και ο δεύτερος ουρανοξύστης των Δίδυμων Πύργων, «Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1» . Οι Δίδυμοι Πύργοι δεν υπάρχουν πλέον.  Όπως αναφέρει «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 12ης Σεπτεμβρίου 2001,  επί ώρες το κέντρο της Νέας Υόρκης βυθίζεται στο χάος, καθώς αποκλείονται όλες οι γέφυρες και τα τούνελ προς και από το Μανχάταν. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι δίνει εντολή να εκκενωθεί το Μανχάταν αναφέροντας «ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους θα είναι τρομακτικός»

«ΤΑ ΝΕΑ», 12.9.2001, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Oι αρχές ταυτοποιούν γρήγορα τους αεροπειρατές, οι οποίοι συνδέονται με την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και δρουν υπό τις εντολές του ηγέτη της, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

«ΤΑ ΝΕΑ», 12.9.2001, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

10:40 π.μ.
Εκκενώνεται το κέντρο της Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο καθώς και όλα τα δημόσια κτίρια και τα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων του Πενταγώνου (στο οποίο εργάζονται 20.000 άνθρωποι) και του αρχηγείου της CIA. Τα μέλη του Κογκρέσου μεταφέρονται σε ασφαλές καταφύγιο.

Θύματα – συνέπειες

Τελικά σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων, από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου σκοτώθηκαν 2.977 άνθρωποι από 90 χώρες, ανάμεσά τους 403 πυροσβέστες, αστυνομικοί και λιμενικοί της Νέας Υόρκης. Οι τραυματίες φτάνουν στις 25.000

The Falling Man, O άνδρας που πέφτει. Φωτογραφία του Ρίτσαρντ Ντρου. Περίπου 200 άνθρωποι όντας παγιδευμένοι στους πάνω ορόφους των Δίδυμων Πύργων, έπεσαν στον κενό

Όπως έγινε γνωστό από επίσημες επιστημονικές αναφορές, 10.000 άνθρωποι που βρίσκονταν στην περιοχή των Δίδυμων Πύργων την ημέρα της επίθεσης διαγνώστηκαν με καρκίνο στο αναπνευστικό λόγω της εισπνοής τοξικού καπνού από τα φλεγόμενα συντρίμια των δίδυμων πύργων. Επιπλέον 2.000 θάνατοι αποδίδονται σε ασθένειες που σχετίζονται με την 11η Σεπτεμβρίου.

Τι ακολούθησε

20 Σεπτεμβρίου 2001
Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ο όρος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας». Εμπνευστής της ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Γ. Μπους.

Οκτώβριος 2001
Εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα δηλώνει: «Oι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, με την άδεια του Θεού, οι καταιγίδα των επιτιθέμενων αεροπλάνων δεν θα σταματήσει»

8 Οκτωβρίου 2001
Αμερικανική εκστρατεία στο Αφγανιστάν

19 Μαρτίου 2003
Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και ανατροπή Σαντάμ Χουσεΐν

11 Μαρτίου 2004
Βομβιστικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στη Μαδρίτη με 191 νεκρούς.

7 Ιουλίου 2005
Βομβιστικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στο Λονδίνο με 52 νεκρούς.

2 Μαΐου 2011
Ύστερα από πολυετή αναζήτηση, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακαλύπτουν και εκτελούν τον Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν.

11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:45 π.μ.: Η Νέα Υόρκη και όλος ο κόσμος παγώνουν, όταν ένα αεροσκάφος της εταιρίας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας καταστροφική έκρηξη. Πάνω από τον 75ο όροφο το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες και ο πανικός που προκαλείται είναι άνευ προηγουμένου. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό για να σωθούν.

Σωστικά συνεργεία και δημοσιογράφοι σπεύδουν στο σημείο και λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03 π.μ., οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρίας, με 64 επιβαίνοντες, να προσκρούει στον νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Η Αμερική παραδίδεται στον εφιάλτη της τρομοκρατίας. Δεν είναι μόνο η αμερικανοί πολίτες που δυσκολεύονται να πιστέψουν αυτό που συνέβη, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους, που πραγματοποιεί επίσκεψη σε σχολείο της Φλόριντα, πληροφορείται τα γεγονότα από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και αμέσως κάνει την πρώτη του ανακοίνωση: «Πρόκειται για εθνική τραγωδία. Δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σε μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».

Όμως, το έργο των τρομοκρατών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στις 9:43 π.μ. η πτήση 77 της American Airlines, που ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον και είχε προορισμό το Λος Άντζελες, με 64 επιβάτες, προσκρούει στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει και για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο και όλα τα ομοσπονδιακά κτίρια στην Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και τα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αλλά η τραγωδία στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δεν έχει τελειώσει. Με διαφορά λίγων λεπτών, καταρρέουν διαδοχικά οι δίδυμοι πύργοι και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον ουρανό του Μανχάταν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ένα ακόμα αεροσκάφος της United Airlines, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Νιου Τζέρσεϊ, με προορισμό το Λος Άντζελες, είχε καταληφθεί επίσης από τρομοκράτες. Τα σχέδιά τους, όμως, εικάζεται ότι ανέτρεψαν οι επιβάτες, που εξεγέρθηκαν, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να καταπέσει περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους αμερικανούς πολίτες, ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε σκληρή απάντηση, όχι μόνο στους τρομοκράτες, αλλά και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Λάντεν. Στο όνομα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», το Μάρτιο του 2003 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών, όπως στις 11 Μαρτίου 2004 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης και στις 7 Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου. Όπως πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, «ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος»…


Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/171

© SanSimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: