7 Σεπτεμβρίου 2021

Οικονομική Εισαγγελία: «Όχι» στην αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων

Σφοδρό «χαστούκι» από την αρμόδια υπηρεσία για την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και το σκάνδαλο Novartis. Στο κενό οι μεθοδεύσεις για αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Στο κενό έπεσαν οι μεθοδεύσεις για αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι οποίοι είναι τα ίδια πρόσωπα με το σκάνδαλο Novartis.

Η Οικονομική Εισαγγελία, στην οποία είχε πέσει η «καυτή πατάτα», αφού το Δικαστικό Συμβούλιο είχε δηλώσει αναρμόδιο, γνωμοδότησε αρνητικά για την άρση ανωνυμίας των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Η αρμόδια υπηρεσία εξέδωσε διάταξη με την οποία παρατείνεται το καθεστώς ανωνυμίας, αποφασίζοντας ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που με βάση τον νόμο θα οδηγούσαν σε διαφορετική απόφαση. 

Σημειώνεται ότι για το σκάνδαλο Novartis υπάρχει ήδη η πρόβλεψη που αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος να αποκαλυφθούν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι, ωστόσο, κλήθηκαν να καταθέσουν ξανά ως μάρτυρες για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Η εξέλιξη κόλαφος για την Ν.Δ., αλλά και τους πολιτικούς, οι οποίοι πίεζαν ασφυκτικά να «βγουν οι κουκούλες» έρχεται μετά τη διαφωνία μεταξύ της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου (η οποία έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί) και της ανακρίτριας στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου.

Τότε η Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου είχε κρίνει, με βάση τον νόμο και τη διαδικασία στις προηγούμενες καταθέσεις τους, ότι δεν θα πρέπει να αποκαλυφθούν τα ονόματά τους.

Στην υπόθεση παρενέβη, όμως η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν με τα πραγματικά τους στοιχεία και επισημαίνοντας ότι η προστασία των δύο μαρτύρων αφορά μόνο στην υπόθεση Novartis και όχι άλλες υποθέσεις.

Στην πρότασή της, μάλιστα, υποστήριζε ότι το σκάνδαλο Novartis και η έρευνα για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δεν έχουν… συνάφεια ως υποθέσεις ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο.

Μετά από τη διαφωνία αυτή συνεδρίασε το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου και, σε μια απόφαση – έκπληξη, έκρινε πως δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει επί της ουσίας, παραπέμποντας την υπόθεση σε εισαγγελείς αρμόδιους για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα.

Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν ότι η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσαν στην ανακρίτρια Αρείου Πάγου υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: