9 Σεπτεμβρίου 2021

Στην αγκαλιά της κρητικής γης ο Οικουμενικός Μίκης, πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων

Στην αγκαλιά της κρητικής γης βρίσκεται ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η ταφή του στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων.

Στο κοιμητήριο βρέθηκαν η οικογένειά του, συγγενείς, λίγοι φίλοι και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, όπου αμέσως μετά την ταφή του, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» έπαιξε τραγούδια του συνθέτη, με τους παρόντες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

 
Νωρίτερα, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, τραγουδώντας το ριζίτικο τραγούδι «τον ανδρειωμένο μην τον κλαις», τραγουδώντας αξέχαστες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας « αθάνατος» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα οι πολίτες και συγχωριανοί του Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Με δάκρυα στα μάτια οι πολίτες που από νωρίς το πρωί είχαν βρεθεί έξω από τον ιερό ναό τίμησαν την μνήμη του μεγάλου Έλληνα με τα τραγούδια του οποία μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντα.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα εδώ. Θα είναι για πάντα εδώ, το έργο του αθάνατο. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας μεγάλος μουσουργός» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έξοδο του από τον ναό του Αγίου Νικολάου όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Τον αποχαιρετούμε σήμερα, όπως του αξίζει. Τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα. Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε, εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού, Έλληνα της Ρωμιοσύνης» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «κλαίνε» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Το φέρετρο με την σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειας του.

Για το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωρακη στον Γαλατά Χανίων βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βουλευτές όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νησιού.

Για λόγους που επιβάλουν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετίσουν τον κορυφαίο δημιουργού, όπως οι συγχωριανοί του, είχαν παραταχθεί περιμετρικά του ναού και με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούν -όπως είπαν- «έναν δικό τους άνθρωπο».

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, η σορός του μεγάλου Έλληνα συνθέτη μεταφέρθηκε με πεζή πομπή στο κοιμητήριο του χωριού, προκειμένου να ταφεί δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: