9 Σεπτεμβρίου 2021

Στον Γαλατά Χανίων το "Yστατο Χαίρε" στον αθάνατο!


 Στο ταπεινό χωριό του Γαλατά, έξι χιλιόμετρα από τα Χανιά, πάνω από την θάλασσα του Αιγαίου προς το ύψωμα, αυτήν την γη επέλεξε ο Μίκης Θεοδωράκης για να ξαποστάσει. Στη γη των προγόνων του, σε μία  κοινότητα προοδευτικών Βενιζελικών και Κομμουνιστών, δίπλα από τους τάφους του πατέρα, της μητέρας και του αδελφού του. Εκεί και η τελευταία πράξη σε μία ζωή πλούσια σε βιώματα, πλήρη σε δημιουργία και γεμάτη από χαρές και πίκρες, βάσανα και χειροκρότημα, πόνο, δάκρυα, αίμα αλλά και περισσή ευχαρίστηση. Έτσι όπως πρέπει να είναι η ζωή.

Η Κρήτη τον αποχαιρετά όπως ξέρει. Με τα τραγούδια της και τη λεβεντιά της εντάσσοντας αυτόν τον μεγάλο Έλληνα στην δική της Ιστορία που τόσες χιλιετίες τώρα λειτουργεί σαν φάρος όχι μόνον για εμάς τους Έλληνες, αλλά για την ανθρωπότητα ολόκληρη. Αυτή η γη υποδέχεται εκείνον που υποδειγματικά κατάφερε να παντρέψει με μοναδική μαεστρία τον Ελύτη με τον Σεφέρη, τον Σικελιανό με τον Ρίτσο και τον Αναγνωστάκη και  τον Πάμπλο Νερούντα σε ένα γάμο σαν τους κρητικούς χορούς με απόλυτη αρμονία του στίχου με την μουσική και την κίνηση. Σπάνια ένας άνθρωπος είχε την ικανότητα και άρα και την ευτυχία να καταφέρει το ακατόρθωτο και να φέρει την Ποίηση στο κατώφλι του κάθε πολίτη , μαθαίνοντας τον όχι μόνον να σιγομουρμουρίζει τους στίχους αλλά και να τους σιγοτραγουδά με πάθος και ορμή . Αν θα μείνει στην Ιστορία αυτός ο άνθρωπός θα είναι γιατί κατήχησε τον κόσμο ολάκαιρο και του έμαθε να ζει με την Ποίηση των μεγάλων ποιητών αυτού του τόπου.

«Θέλω να πεθάνω σαν Κομμουνιστής» είπε και έγραψε. Δεν είναι δα και μικρή κουβέντα αυτή. Μετά από περίπου  έναν αιώνα ζωής το να καταλήξεις εκεί που άρχισες δεν είναι και λίγο πράγμα. Ο Μίκης γέμισε τις ζωές μας και κάποιες στιγμές οδήγησε και τα βήματα μας. Έμαθε την ψυχή μας να τραγουδά και να υμνεί, να μοιρολογεί και να χορεύει, να απαγγέλει και να δακρύζει μοιραζόμενος τον πόνο. Τον συλλογικό πόνο. Της Ρωμιοσύνης τον πόνο. Τον δικό μας και τον δικό τους πόνο, σαν την γγη πάνω στην οποία ζούμε και το χώμα που είναι δικό τους και δικό μας. Καλό ταξίδι στις γειτονιές των Αγγέλων.   

Το ύστατο χαίρε

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, παρίστανται στην εξόδιο ακολουθία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, τα Χανιά και η Κρήτη αποχαιρετούν σήμερα τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και αγωνιστή της δημοκρατίας, Μίκη Θεοδωράκη.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε το πρωί με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας και με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

Με πομπή αυτοκινήτων και με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα αναχώρησε στις 12.15 μ.μ. από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που μέσω της Παλαιάς Εθνικής οδού Χανίων-Κισσάμου έφθασε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, όπου και  τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Κατά την αναχώρηση της σορού από την Μητρόπολη πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο χειροκροτούσαν φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ τραγουδούσαν συνθέσεις του εκλιπόντα. Παράλληλα πένθιμα παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γάλατα έφτασε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για να παραστεί νεκρώσιμη ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη. Οι Έλληνες σήμερα αποχαιρετούν «τον μεγάλο δημιουργό και αγωνιστή με το έργο του οποίου μεγάλωσαν οι δικές μας γενιές, οι οποίες θα μεταφέρουμε το μήνυμα του και στις επόμενες», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Κουτσούμπας κατά την άφιξή του.

Ο κ. Κουτσούμπας αλλά και η πρώην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρηγα, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στα Χανιά για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκαν το σπίτι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: