20 Οκτωβρίου 2021

100% πληρότητα στην απόγνωση

Οι ΜΕΘ Covid-19 στη Θεσσαλονίκη χθες είχαν μόλις 6 διαθέσιμες κλίνες, ενώ στην Αττική σε λίστα αναμονής βρίσκονται καθημερινά 20-30 περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε εντατικές. ● Τα νέα κρούσματα έφθασαν τα 3.739. ● Αγωνία των επιστημόνων για τις παρελάσεις και τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου.

Η κυβέρνηση ποιείται την νήσσαν την ώρα που το ΕΣΥ συνεχίζει υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο να πιέζεται από το τέταρτο επιδημικό κύμα του κορονοϊού. Ενδεικτικά χθες οι ΜΕΘ Covid-19 στη Θεσσαλονίκη είχαν μόλις 6 διαθέσιμες κλίνες, ενώ στο Λεκανοπέδιο Αττικής σε λίστα αναμονής βρίσκονται καθημερινά 20-30 περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ, καθώς η πληρότητά τους αγγίζει το 100%. Ούτε λόγος για προσλήψεις ή άνοιγμα ΜΕΘ, την ώρα που οι εντατικολόγοι απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας ζητούν κρεβάτια και εξειδικευμένο προσωπικό.

Η επιχείρηση υποβάθμισης της πανδημίας από την κυβέρνηση -με μόλις το 60% του πληθυσμού εμβολιασμένο- συνεχίζεται, την ώρα που ο κορονοϊός σαρώνει στην επικράτεια, με το τέταρτο κύμα να δίνει χθες 3.739 νέα κρούσματα, από τα οποία 701 στην Αττική, 574 στη Θεσσαλονίκη και τριψήφια νούμερα σε άλλες οκτώ περιοχές: Λάρισα (270), Ημαθία (172), Αχαΐα (106), Μαγνησία (141), Ξάνθη (109), Πέλλα (119), Πιερία (128), Τρίκαλα (101). Η διασπορά του ιού παραμένει εκτεταμένη στη χώρα, κυρίως σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με την επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί πως από τα τέλη του μήνα οι μολύνσεις θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Εστίες υπερμετάδοσης επιμένουν να «βλέπουν» οι επιστήμονες στις παρελάσεις και τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφασή της για παρουσία του κοινού.

«Να μην επιδιώξουμε τέλος Οκτωβρίου μια τέτοια υπερσυγκέντρωση. Με τόσο ποσοστό ανεμβολίαστων θα ήταν εγκληματική», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ακόμα μια φορά χθες ο διευθυντής Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται πολύ σημαντική έξαρση της πανδημίας, υπογράμμισε ο ίδιος, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Παπανικολάου να ανοίξει κι άλλες κλίνες Εντατικής εις βάρος των άλλων νοσημάτων. «Δυστυχώς έχουμε προβλήματα στη διαχείριση των άλλων ασθενών. Δεν είμαστε στην αρχή του 2020, που μπορούσαμε να αναβάλουμε κάποια χειρουργεία. Τώρα δεν παίρνουν άλλη αναβολή. Ολη η Βόρεια Ελλάδα βράζει» επισήμανε και μίλησε για έξαρση της πανδημίας που δεν θα την αντέξει το σύστημα υγείας.

«Θα αναγκαστούμε σε εφιαλτικές επιλογές που τις ζήσαμε. Τι να επιλέξω, να πάρω τον νέο που είναι πιο ελαφριά και έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει ή να πάρω τον πιο ηλικιωμένο που είναι πιο βαριά και δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες;», είπε χαρακτηριστικά.

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που έκανε λόγο για 5.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Νοέμβριο αν δεν πάρουμε νέα μέτρα.

«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», τόνισε (ΣΚΑΪ), προσθέτοντας ότι οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν γρήγορα, καλώντας τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Στην περίπτωση όμως που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε».

 

 efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: