20 Οκτωβρίου 2021

Να κοπούν κονδύλια λόγω επαναπροωθήσεων ζητούν Σοσιαλιστές - Δημοκράτες

Επιστολή με την οποία ζητούν την ανάληψη δράσης κατά των πρακτικών χωρών όπως η Ελλάδα και η Πολωνία, αποστέλλει σήμερα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η κεντροαριστερή ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ευρωβουλευτές απευθύνουν έκκληση στην πρόεδρο της Κομισιόν, προκειμένου να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών. Η ομάδα κατακρίνει τον «άκρως ανησυχητικό συστηματικό χαρακτήρα των επαναπροωθήσεων ευάλωτων ανθρώπων, που συχνά περιλαμβάνουν βία», στην επιστολή που υπογράφουν η πρόεδρος Iratxe García Pérez, η αντιπρόεδρος Simona Bonafè και το μέλος Birgit Sippel. Η επιστολή, πρόσβαση στην οποία απέκτησε το Playbook, αναμένεται να σταλεί σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την εκταμίευση κονδυλίων για μεταναστευτικά ζητήματα μόνο στις χώρες που συμφωνούν να «δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό για την παρακολούθηση και την αποφυγή των επαναπροωθήσεων», όπως έχει ήδη προτείνει η Κομισιόν στην περίπτωση της Ελλάδας. Το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι διχασμένο ως προς το ζήτημα-νωρίτερα αυτό το μήνα, το Playbook αποκάλυψε ότι 12 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ελλάδας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, είχαν ζητήσει από την Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει ένα τείχος στα σύνορα και προέτρεψε την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας για να επιτραπούν «αναλογικά» μέτρα στους πρόσφυγες - μετανάστες. Η επιστολή της ομάδας των κεντροαριστερών ευρωβουλευτών αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η δημιουργία τειχών και η απομόνωση από τους κοντινότερους γείτονές μας δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί δρόμο προς τα εμπρός».

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το θέμα θα συζητηθεί σήμερα, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου, Ylva Johansson, μετά μάλιστα τη χθεσινή ανακοίνωση από τη Βαρσοβία ότι έχει σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων της στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ η Γερμανία δήλωσε ότι απελαύνει περισσότερους μετανάστες πίσω στην Πολωνία.

Σε πολιτικό πλαίσιο, το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα έχει αναδειχθεί και πάλι σε «καυτή πατάτα», με τη Λευκορωσία να μεταφέρει μετανάστες από την Τουρκία και άλλες χώρες στα σύνορά της με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, κράτη μέλη της Ε.Ε. Σε απάντηση, η Βαρσοβία δημιούργησε μια «ζώνη αποκλεισμού» κατά μήκος των συνόρων της και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους δημοσιογράφους και τους ξένους παρατηρητές να μην έχουν πρόσβαση στην περιοχή. Επτά μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στα σύνορα μέχρι στιγμής.

 

 efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: