8 Οκτωβρίου 2021

Η μη λήψη αρκετού σιδήρου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

 


Ζήσης Ψάλλας

Η μη λήψη επαρκούς σιδήρου στη μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση περίπου 10% του κινδύνου καρδιακής προσβολής μέσα σε μια δεκαετία. Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ESC Heart Failure, περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Ωστόσο, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης λέει ότι δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε και να αρχίσετε να καταναλώνετε συμπληρώματα σιδήρου.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η έλλειψη σιδήρου συνδέθηκε με σοβαρά αποτελέσματα, όπως νοσηλεία και θάνατο σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα. Η θεραπεία με ενδοφλέβιο σίδηρο, ωστόσο, βελτίωσε τα συμπτώματα, τη λειτουργική ικανότητα και την ποιότητα ζωής.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές επέστρεψαν και εξέτασαν τον αντίκτυπο της ενδοφλέβιας συμπλήρωσης σιδήρου σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Η παρούσα μελέτη εξέτασε επίσης εάν η σχέση μεταξύ έλλειψης σιδήρου και διαφόρων αποτελεσμάτων παρατηρήθηκε στο γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη εξέτασε 12.164 άτομα από τρεις ευρωπαϊκές ομάδες πληθυσμού. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 59 έτη. Οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η χοληστερόλη εκτιμήθηκαν μέσω δειγμάτων αίματος. Οι άνθρωποι αξιολογήθηκαν ως ελλιπείς σε σίδηρο ή όχι.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περιστατικό στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από όλες τις αιτίες.

Στην αρχή, το 60% των συμμετεχόντων είχαν ανεπάρκεια σιδήρου και το 64% είχαν λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου. Το 26 % είχε υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και 12 % είχε αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Η έλλειψη σιδήρου ήταν πολύ διαδεδομένη στους συμμετέχοντες μέσης ηλικίας, με σχεδόν τα δύο τρίτα να έχουν λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, που είναι το μόριο που μεταφέρει οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος.

Η Sylvia Melendez-Klinger, διατροφολόγος και ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων τροφίμων Hispanic Food Communications, δήλωσε ότι περίπου το 20% των γυναικών έχουν έλλειψη σιδήρου, που αυξάνεται στο 50% μεταξύ των εγκύων γυναικών, σε σύγκριση με περίπου το 3% των ανδρών.

Η Melendez-Klinger είπε ότι εάν το κρέας δεν είναι η προτίμησή σας, ο μη αιμικός σίδηρος εξακολουθεί να λειτουργεί. Μπορεί να βρεθεί σε φασόλια, τόφου, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά και ψωμί.

 ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: