8 Οκτωβρίου 2021

Η Pfizer είχε καταδικαστεί στο παρελθόν με πρόστιμο 2,3 δισ. δολάρια για εξαπάτηση


 Πρόστιμο 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε επιβληθεί στο παρελθόν στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, μετά από καταγγελίες για «δόλιες εμπορικές πρακτικές».

«Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ από την αμερικανική Δικαιοσύνη στον τομέα της υγείας», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι δόλιες εμπορικές πρακτικές αφορούν το αντιφλεγμονώδες Bextra της Pfizer, το οποίο είχε αποσυρθεί από την αγορά το 2005 λόγω ανησυχιών για τη δημιουργία παρενεργειών ιδιαίτερα στην καρδιά.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Pfizer «προώθησε το Bextra για πολλές χρήσεις και δόσεις, τις οποίες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε αρνηθεί να πιστοποιήσει λόγω κινδύνων που συνδέονται με αυτό το αντιφλεγμονώδες».

Η απόφαση για το πρόστιμο είχε παρθεί το 2009, από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Το ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού της εταιρείας με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, και αντανακλά το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί στο πλαίσιο των κρατικών συστημάτων υγειονομικής κάλυψης Medicare και Medicaid.

Με βάση τους όρους του συμβιβασμού με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Pfizer κατέβαλε 1,3 δισ. δολαρίων σε ποινικές ευθύνες που συσχετίζονται με το Bextra, και 1 δισ. δολ. σε αστικά πρόστιμα.

Η επίσημη απόφαση είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: