12 Οκτωβρίου 2021

Αρθρίτιδα: Τι είναι και ποια είδη υπάρχουν


 Με τον όρο αρθρίτιδα περιγράφεται η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, θερμότητα, αύξηση των αρθρικού υγρού, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις και μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας.

Η αρθρίτιδα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα. Οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα.

Είδη αρθρίτιδας:

Οι αρθρίτιδες διαχωρίζονται σε:

  • μεταβολικές (από κρυστάλλους)
  • εκφυλιστικές
  • φλεγμονώδεις (ανοσολογικές)

Μεταβολικές αρθρίτιδες:

Η πιο συχνή μεταβολική αρθρίτιδα είναι η ουρική αρθρίτιδα, η οποία αποτελεί ένα μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του ουρικού οξέως στο αίμα και εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στο αρθρικό υγρό. Είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες και εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της μετά τα 50 χρόνια ζωής ενός ατόμου.

Εκφυλιστικές αρθρίτιδες:

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή εκφυλιστικής αρθρίτιδας. Τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν είναι ο πόνος, τα  «τριξίματα» στις αρθρώσεις καθώς και η δυσκαμψία των αρθρώσεων. Κύριο χαρακτηριστικό της οστεοαρθρίτιδας είναι η φθορά των χόνδρων και η εναπόθεση ασβεστίου στις αρθρώσεις.  

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα εμφανίζεται με πόνο στις αρθρώσεις και μερικές φορές αυτές πρήζονται και είναι ζεστές. Ο  πόνος παρουσιάζεται συνήθως μετά το απόγευμα ή μετά από μια κουραστική μέρα. Οι άνθρωποι που έχουν εκφυλιστική αρθρίτιδα, το πρωί ξυπνάνε χωρίς πόνο, αντίθετα με αυτούς που πάσχουν από φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσουν το πρωί κάποια δυσκαμψία που όμως περνάει σύντομα.

Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες:

Η πιο γνωστή φλεγμονώδης αρθρίτιδα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη και αυτοάνοση νόσο, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλεται και δημιουργούνται αντισώματα που καταστρέφουν τους ιστούς του σώματος σταδιακά. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35 έως 55 ετών, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας αλλά ακόμη και σε παιδιά.

Συμπτώματα:

  • πόνος στις αρθρώσεις και δυσκαμψία
  • δυσκολία στον ύπνο
  • αδυναμία
  • πρήξιμο
  • ερυθρότητα
  • κούραση

Τα συμπτώματα μιας φλεγμονώδης αρθρίτιδας είναι χειρότερα το πρωί και ελαττώνονται με τις δραστηριότητες της ημέρας.

Που μπορώ να απευθυνθώ για τη διάγνωση μιας αρθρίτιδας;

Για την διάγνωση της αρθρίτιδας θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί σε ρευματολόγο. Ο ρευματολόγος ασχολείται με την παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος και έχει εμπειρία τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Πηγή: www.onmed.

Δεν υπάρχουν σχόλια: