8 Οκτωβρίου 2021

Καυσόξυλα: Ποια είναι τα καλύτερα για κάθε χρήση;


Το τσουχτερό κρύο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε πολλές περιοχές της χώρας, καθιστώντας την εποχή αυτή κατάλληλη για προμήθεια καυσόξυλων. 

Τα περισσότερα καυσόξυλα στη χώρα μας χρησιμοποιούνται κυρίως για θέρμανση σε σόμπες, ξυλολέβητες ή τζάκια, καθώς και για χρήση σε εξωτερικούς χώρους και μπάρμπεκιου. Ωστόσο δεν είναι όλοι οι τύποι ξύλου κατάλληλοι για όλες τις χρήσεις.

Στην ουσία, απαιτείται μια σχετική έρευνα ώστε να καταλήξουμε σε ποιό καυσόξυλο είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο για εμάς. Διαφορετικοί τύποι ξύλου για παράδειγμα φλέγονται γρηγορότερα, άλλοι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καύσης, άλλοι δημιουργούν καλύτερα κάρβουνα, και κάποιοι άλλοι δημιουργούν μόνο προβλήματα.

Τι πρέπει να έχουμε στο νου μας:

  • Ένας σωστός συνδυασμός 2-3 διαφορετικών ξύλων κάνει την καλή φωτιά.
  • Αγοράζουμε πάντα ξερά ξύλα, τα οποία καλό είναι να έχουν κοπεί τουλάχιστον 6-8 μήνες πριν και να έχουν στεγνώσει φυσικά, αλλιώς το τζάκι μας κινδυνεύει να γεμίσει καπνούς.
  • Τοποθετούμε τα ξύλα σε μέρος χωρίς υγρασία, καλά αεριζόμενο και προσέχουμε να μη βραχούν.
  • Ποτέ δεν καίμε βαμμένα ή επεξεργασμένα ξύλα ή κομμάτια επίπλων, καθώς κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για την υγεία μας

Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν όλα τα είδη ξύλου να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη, καθώς και ότι δε δίνουν όλα τα καυσόξυλα τα ίδια  θερμικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν γενικά 2 τύποι καυσόξυλων, τα μαλακά και τα ξηρά. Με τον όρο ξηρά ξύλα δεν εννοούμε απαραίτητα τα σκληρότερα σε υφή, καθώς επίσης και αυτά που αποκαλούμε μαλακά ξύλα δεν είναι πάντα μαλακά στην υφή.

Η διαφορά έγκειται κυρίως στη φυσική δομή, την πυκνότητα και το ποσοστό υγρασίας των δύο τύπων. Έτσι, ξηρά χαρακτηρίζονται τα καυσόξυλα που έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και περιέχουν μεταξύ 10 και 15% υγρασία. Τα σκληρά ξύλα καίγονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα παράγουν μεγαλύτερα ποσοστά θερμότητας. Από την άλλη, τα μαλακού τύπου ξύλα περιέχουν μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας. Κατά κανόνα είναι κολλώδη και είναι πιθανό να προκαλέσουν συσσώρευση αυτών των ουσιών στην καπνοδόχο. Ωστόσο, καίγονται γρηγορότερα από τα ξηρά ενώ ταυτόχρονα παράγουν μεγάλη φλόγα.

Τα ξηρού τύπου ξύλα είναι ιδανικά για ξυλολέβητες και τζάκια, καθώς καίγονται αργά και έχουν ήρεμη φλόγα. Από την άλλη, τα μαλακού τύπου χρησιμοποιούνται συνήθως ως προσανάμματα σε συνδυασμό με τα σκληρά. Συχνή είναι η χρήση τους και σε εξωτερικούς χώρους, λόγω του μεγάλου ποσοστού καπνού που παράγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: