8 Οκτωβρίου 2021

Τσάι Φασκόμηλο: Ένα βοτανικό ρόφημα πλούσιο σε οφέλη για την υγεία μας!

Όλοι έχουμε ακούσει για τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτανικών ροφημάτων. Ένα τσάι από βότανα μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε μια κουραστική ημέρα ή να μας ανακουφίσει από ενοχλήσεις στο στομάχι.


Το τσάι από φασκόμηλο μπορεί να μην είναι το πλέον δημοφιλές ρόφημα, αλλά σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε μέσα στην ημέρα σας. Η κατανάλωση φασκόμηλου μπορεί να σας προσφέρει πολλά, από την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης έως την απώλεια βάρους. Εδώ θα δούμε τα πολλά οφέλη του τσαγιού φασκόμηλου και πώς μπορείτε να τα εντάξετε εύκολα στη ζωή σας.
Τι είναι το τσάι φασκόμηλο;

Ως τσάι φασκόμηλο εννοούμε το βοτανικό ρόφημα που είναι αποτέλεσμα του βρασμού των φύλλων ή και των ανθών του.

Το φασκόμηλο είναι μέλος της οικογένειας της μέντας. Αναπτύσσεται σε ζεστά περιβάλλοντα που μπορούν να προσφέρουν πλούσια ηλιοφάνεια, ενώ χρειάζεται να είναι προστατευμένο από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Θα το συναντήσετε στην περιοχή της Μεσογείου και ειδικά στο ξερό ελληνικό τοπίο όπου και ευδοκιμεί.

Γνωστό και ως Salvia fruticosa, αυτό το μοναδικό βότανο έχει πάνω από τριακόσια διαφορετικά είδη και έχει χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και ως αρωματικό τσάι.

Το Φασκόμηλο που έχει πλούσιο και έντονο άρωμα συγκομιζόταν για ιατρικές και γαστρονομικές χρήσεις στην Αρχαία Ελλάδα όπου θεωρούταν ιερό. 

Τσάι Φασκόμηλο και Οφέλη για την Υγεία

Αυτό το τσάι χωρίς καφεΐνη δεν είναι μόνο εύγεστο, αλλά προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία μας. Οφέλη που έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Το τσάι από φασκόμηλο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό και σίδηρο, καθώς επίσης αποτελεί και πηγή φλαβονοειδών και πτητικών ελαίων.

Το τσάι Φασκόμηλο είναι γνωστό ότι περιέχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση διάφορων στοματικών προβλημάτων όπως η συσσώρευση πλάκας.

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι τα φύλλα φασκόμηλου περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών τόσο στα ούλα όσο και στην περιοχή του λαιμού.

Επιπλέον, έχει γίνει γνωστή μια έρευνα στην οποία εξετάζεται το αν το τσάι φασκόμηλου μπορεί να βοηθήσει στη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία του ατόμου – αυτές οι μελέτες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά τα αποτελέσματα τους φαίνονται θετικά μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, το ρόφημα φασκόμηλου αποτελεί μια υπέροχη επιλογή εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε είδους πεπτική δυσφορία – μια κούπα μετά το δείπνο θα σας ανακουφίσει.

Τσάι φασκόμηλο και απώλεια βάρους

Το τσάι φασκόμηλου θεωρείται συχνά χρήσιμο για όσους επιδιώκουν την απώλεια βάρους.

Αν και το τσάι φασκόμηλου είναι επίσης γνωστό ότι διεγείρει την όρεξη, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης στο σώμα.

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του αργού μεταβολισμού και στη μείωση της πιθανότητας παχυσαρκίας.

Τσάι φασκόμηλο και εμμηνόπαυση


Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν να δυσκολέψουν την καθημερινότητά σας, καθώς η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων προκαλεί εφίδρωση, πόνο στο στήθος, προβλήματα στον ύπνο και εξάψεις που κάνουν τη ζωή άβολη για τον πάσχοντα.

Ωστόσο, το φασκόμηλο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αυτά τα συμπτώματα σε εκείνους που το καταναλώνουν καθημερινά, για μια περίοδο εβδομάδων.

Το τσάι φασκόμηλου έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ανακούφιση των εξάψεων και είναι γενικά χρήσιμο για όσους υποφέρουν από υπερβολική εφίδρωση.

Αυτό είναι ένα από τα κορυφαία οφέλη του ροφήματος φασκόμηλου που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής.

Τσάι φασκόμηλο για την εφύδρωση

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η κατανάλωση τσαγιού φασκόμηλου μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την εφίδρωση σε ορισμένες περιπτώσεις, είτε αυτό σχετίζεται είτε όχι με την εμμηνόπαυση.

Έχει υψηλά επίπεδα μαγνησίου που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δραστηριότητας στους ιδρωτοποιούς αδένες σας.

Εάν το πίνετε καθημερινά, η βιταμίνη Β και το μαγνήσιο στο φασκόμηλο θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εφίδρωσή σας. 

Σε τι ποσότητες μπορεί να καταναλώθεί με ασφάλεια;

Όπως και ο,τιδήποτε άλλο, το τσάι φασκόμηλου πρέπει να απολαμβάνεται με μέτρο. Ενώ μεγάλες ποσότητες φασκόμηλου μπορούν να προκαλέσουν τοξική δράση, είναι πολύ δύσκολο να καταναλωθεί ποσότητα ικανή για να συμβεί αυτό.

Η κατανάλωση μερικών κουπών τσαγιού φασκόμηλο μέσα στην ημέρα είναι απολύτως ασφαλής. Μια καλή ιδέα είναι να περιορίσετε την ποσότητα αυτή σε τρεις με έξι κούπες ανά ημέρα. 

Παρενέργειες της κατανάλωσης τσαγιού φασκόμηλου

Όταν καταναλώνεται υπεύθυνα, το τσάι φασκόμηλου θα ωφελήσει την υγεία σας.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού φασκόμηλου θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατανάλωση μη ασφαλών ποσοτήτων θουγιόνης, η οποία είναι νευροτοξίνη.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει εμετό, τρόμο και ζάλη.

Εάν έχετε διαβήτη, η υπερβολική κατανάλωση φασκόμηλου μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα – αλλά και πάλι, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταναλωθεί υπερβολικά μεγάλη ποσότητα ροφήματος. 

Πώς να ετοιμάσετε μια κουπα φασκόμηλο

Για να φτιάξετε τσάι φασκόμηλου, μπορείτε απλώς να προσθέσετε αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου σε μια τσαγιέρα και να προσθέσετε ζεστό νερό – όχι βραστό νερό, περίπου 90 βαθμοί είναι μια καλή θερμοκρασία για να αποφύγετε το κάψιμο των φύλλων.

Αφήνετε την τσαγιέρα για πέντε λεπτά και στη συνέχεια, στραγγίζοντας το φασκόμηλο, μπορείτε να απολαύσετε ένα, πλούσιο σε άρωμα, φλιτζάνι τσάι φασκόμηλου. 

Μερικές ιδέες για γευστικά ροφήματα με φασκόμηλο

Υπάρχουν πάρα πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσετε το αποξηραμένο φασκόμηλο. Μπορείτε να συνδυάσετε φύλλα φασκόμηλου με ζεστό νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι για ένα υγιεινό φλιτζάνι τσάι που θα ανακουφίσει τους πόνους στο λαιμό και θα δώσει μια υπέροχη γεύση.

Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε φύλλα φασκόμηλου σε ζεστό νερό, με ένα-δύο κουταλάκια του γλυκού σιρόπι αγαύης, αφήνοντάς το να βράσει για πέντε λεπτά πριν αφαιρέσετε τα φύλλα και απολαύστε το τσάι σας.

Το τσάι φασκόμηλου μπορεί επίσης να αναμιχθεί με μια χούφτα φρέσκο ​​θυμάρι και να εμποτιστεί με μια φέτα τζίντζερ και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, για ένα πικάντικο και διαφορετικό φλιτζάνι τσάι. 

Βιολογικό τσάι φασκόμηλο tofillo

Όπως μπορείτε να δείτε, τα οφέλη για την υγεία του τσαγιού από φασκόμηλο είναι ευρέως διαδεδομένα.

Μπορείτε με απόλυτη ασφάλεια και ευκολία να δοκιμάσετε το αποξηραμένο βιολογικό Φασκόμηλο tofillo. Ένα ρόφημα για το οποίο σας εγγυόμαστε προσωπικά την εξαιρετική ποιότητά του καθώς το παράγουμε οι ίδιοι στα κτήματά μας στα Χανιά, Κρήτης! Το προϊόν μας είναι εγκεκριμένο βιολογικό και έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς τόσο για την ποιότητά του, όσο και για τη γεύση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: