Γνωρίζεις ποια κανέλα υπάρχει στο ντουλαπάκι των μπαχαρικών σου; Σε τι μπορεί να διαφέρει από ένα άλλο είδος κανέλας;

Εσύ σε τι ποσότητα την χρησιμοποιείς;

Η κανέλα αποτελεί ένα αγαπημένο μπαχαρικό από την αρχαιότητα ως σήμερα, γνωστό για τις αρωματικές, τις γευστικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού πολλών ειδών φυτού που ανήκουν στο γένος Κιννάμωμον και χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Επίσης, χρησιμοποιείται και ως φυτικό συμπλήρωμα.

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη κανέλας στον κόσμο, τα οποία όμως έχουν διαφορές στις ιδιότητες τους. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε δύο είδη κανέλας: την Κασσία και την Κανέλα Κεϋλάνης.

Ας τις γνωρίσουμε…

Η Κασσία ή αλλιώς κινέζικη κανέλα, καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα και την Ινδονησία. Αναπτύσσεται σε τροπικά κλίματα σε όλο τον κόσμο.

Η κανέλα Κεϋλάνης, είναι γνωστή και ως «αληθινή κανέλα» αλλά δεν είναι η πιο συνηθισμένη μορφή που βρίσκουμε στο εμπόριο. Καλλιεργείται κυρίως στη Σρι Λάνκα, η οποία παλαιότερα λεγόταν Κεϋλάνη.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη

• Η γεύση: Η Κασία θεωρείται πιο πικάντικη στη γεύση ενώ η κανέλα Κεϋλάνης είναι πιο ελαφριά με ήπιο άρωμα, πιο απαλή στην υφή και πιο γλυκιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια. Οι σεφ προτιμούν συχνά την Κασία σε αλμυρά πιάτα όπως τα κρέατα και τις σούπες ενώ την γλυκιά, ηπιότερη Κεϋλάνης σε επιδόρπια.

• Ο φλοιός: Οι ράβδοι της Κασία έχουν ένα μόνο στρώμα από παχύ φλοιό, ο οποίος είναι πιο ανοιχτόχρωμος, πιο σκληρός και σπάει πιο δύσκολα. Αντίθετα, τα ραβδιά της κανέλας Κεϋλάνης έχουν αρκετά στρώματα λεπτού φλοιού, ο οποίος είναι πιο σκούρος, πιο μαλακός και σπάει ευκολότερα.

• Η τιμή: Η Κασία έχει χαμηλότερη τιμή και αυτός είναι ο λόγος που στο εμπόριο τα προϊόντα με την ονομασία «κανέλα», περιέχουν αυτό το είδος. Αντιθέτως η τιμή της Κεϋλάνης είναι πιο υψηλή και είναι συνεπώς πιο δυσεύρετη στην αγορά και με μικρότερη συχνότητα κατανάλωσης.

• Τα συστατικά: Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη κανέλας, βρίσκεται σε μία ουσία που περιέχουν, την κουμαρίνη. Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την κανέλα της Κασίας. Σε αυτή την ποικιλία, η κουμαρίνη περιέχεται στο 1%, ενώ στης Κεϋλάνης μόλις 0,004%.

Τι είναι η κουμαρίνη;

Η κουμαρίνη είναι μία αρωματική ουσία, η οποία μπορεί να αραιώσει το αίμα. Η τακτική λήψη περισσότερων από 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνης ημερησίως θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία ορισμένων ατόμων. Συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι με προβλήματα στο ήπαρ, εκείνοι που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα ή που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Εάν καταναλώνεις τακτικά πάνω από 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα, τότε η ασφαλέστερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις την ποικιλία της Κεϋλάνης. Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι η κουμαρίνη μεταφέρεται σε ελάχιστες ποσότητες σε υδάτινο εκχύλισμα Κασίας, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος μηδενίζεται αν ρίξεις όλο το ξυλάκι της κανέλας σε κάποιο ρόφημα ή φαγητό.

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου στη Γερμανία αναφέρει ότι ακόμη και μικρές δόσεις κουμαρίνης, που έχουν ληφθεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ήδη ηπατική νόσο.

Άρα λοιπόν, η κατανάλωση της κανέλας σε μικρές δόσεις δεν κρύβει κινδύνους. Αν όμως την προορίζουμε για τακτική χρήση και σε μεγάλες δόσεις, τότε καλύτερα να χρησιμοποιούμε αυτή της Κεϋλάνης. Η θεραπευτική (ιατρική) δόση για την κανέλα είναι 1 έως 6 γραμμάρια την ημέρα.

Μπορείς να σπάσεις τη ράβδο της κανέλας σε μικρότερα κομματάκια. Αυτός είναι ένας βολικός τρόπος για να την προσθέσεις σε μείγματα τσαγιού και σε σάλτσες ή σούπες, ειδικά όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις λιγότερο από ένα ολόκληρο ραβδί.

Αγαπώ το ρυζόγαλο και την κρέμα με την κανέλα από πάνω, τα μπισκότα και τα ρολάκια κανέλας, τον κιμά με τα μακαρόνια και τον κιμά του παστίτσιου με λίγη δόση κανέλας. Τρελένομαι για την παραδοσιακή κολοκυθόπιτα της μητέρας μου ρίχνοντας λίγη επάνω της.

Και ας μη ξεχνάμε εδώ στη Μακεδονία… λατρεύουμε την πρωινή μπουγάτσα με μπόλικη άχνη και κανέλα!