6 Οκτωβρίου 2021

Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή η συμφωνία για τις φρεγάτες - Αλλαγή δύο σημείων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ


Με τη θετική ψηφο της ΝΔ, του ΚΙΝ.ΑΛΛ και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίσθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Η συμφωνία θα τεθεί προς κύρωση στην Ολομέλεια, την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου.

Ομοφωνία ζήτησε ο Δένδιας

«Οι ιδεατές αναζητήσεις για να αδυνατίσουν τη συμφωνία με την Γαλλία δεν ωφελούν το εθνικό συμφέρον» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να εκπέμψουμε μήνυμα ομοψυχίας και ομόνοιας, που είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως και οι γαλλικές φρεγάτες».

Ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «κορυφαία στιγμή που κατοχυρώνει τα συμφέροντα της πατρίδας μας» και ζήτησε να μην υποτιμάται η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που προάγεται και να υποτιμάται ως απλό παρακολούθημα στην προμήθειας των φρεγατών». Επίσης, ζήτησε μια ομονοούσα εθνική αντιπροσωπεία καθώς «η επιθετικότητα από τη γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης αυτής της συμφωνίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η συμφωνία αυτή «ενισχύει την αμυντική ασπίδα της χώρας και την γεωστρατηγική της θέση» και αποτελεί την ενίσχυση των διαχρονικών στενών σχέσεων με την Γαλλία και είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της ενωμένης Ευρώπης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή δεν αφορά μόνο τη συστηματοποίηση των επαφών αλλά τη δέσμευση των πλευρών για παροχή βοήθειας και συνδρομής με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ένοπλης βίας. Η δε, φρασεολογία, που εμπεριέχεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας «έτσι όπως είναι διατυπωμένο, είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς» και πρόσθεσε πως «όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική θα παρακαλούσα να φέρει ένα υπόδειγμα διεθνούς συμφωνίας όπου υπάρχει πιο εκτεταμένη διατύπωση» συμπληρώνοντας πως «το να αναχωρούμε σε ιδεατές αναζητήσεις για να αδυνατίσουν την εικόνα αυτής της συμφωνίας δεν ωφελεί το εθνικό συμφέρον». 

Σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί καταψήφισης της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θεωρεί ότι δεν θα είναι και η τελική του θέση στην Ολομέλεια ενώ παράλληλα παρατήρησε πως σήμερα ακούστηκαν δύο γραμμές, αυτή που ανέλυσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος και μιας άλλης που ανέπτυξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Ο κ. Δένδιας αναρωτήθηκε, «θέλουμε αυτή τη σύμβαση με την Γαλλία ή δεν την θέλουμε;» και «ο κάθε αντίλογος θα πρέπει να έχει μια συνέπεια».

Κατρούγκαλος: Διορθώστε τα δύο μελανά σημεία

«Στρατηγικά ορθή» χαρακτήρισε, καταρχήν, «την ελληνογαλλική προσέγγιση σε αμυντικά θέματα», ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρές ενστάσεις ως προς την ουσία του περιεχόμενού της.

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα την υπερψηφίσει μόνο στη περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε διορθώσεις στα δύο επίμαχα άρθρα 2 και 18 που, όπως είπε, «αφήνουν εκτός πρόβλεψης της Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Σαχέλ».

Πρώτον: να υπάρξει να υπάρξει ρηματική διακοίνωση από τη Γαλλία σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Δεύτερον: να υπάρξει ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρες απειλές και κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «οι παλινωδίες Μητσοτάκη φουσκώνουν απαράδεκτα τον λογαριασμό των εξοπλισμών, φτάνοντας τους σε δυσβάσταχτα ύψη».

«Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra αποτελούν επί της αρχής στρατηγικά ορθή επιλογή που είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη Συμφωνία διαπραγματευόμαστε και εμείς. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης, είχε απορρίψει τον Ιούλιο του 2015 τις φρεγάτες ως πολύ ακριβές, για να προχωρήσει σε προμήθειες εκτός προγραμματισμού και στρατηγικής», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Υποστήριξε ακόμα ότι, «έχει παραμεληθεί η εθνική αμυντική βιομηχανία και στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία μέριμνα επ’ αυτού».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης γιατί δεν μπόρεσε να ανατρέψει την επιθετικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ανακοινώσεις υπουργών της ότι το όριο είναι τα 6 μίλια.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

«H ισχυρή κοινωνία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ισχυρή η χώρα. Δέκα δισ. ευρώ είναι τα λύτρα εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα μας είναι πρώτη στην ΕΕ και δεύτερη στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες και από τους τελευταίους σε δαπάνες για υγεία και παιδεία», τόνισε ο κ. Φίλης. Παράλληλα υποστήριξε, ότι «το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, που το ενίσχυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να στηρίζεται σε διαρκή διπλωματική πρωτοβουλία και αυτό σημαίνει διεθνές δίκαιο και προσφυγή στη Χάγη».

«Η συμφωνία καθορίζεται από τον συσχετισμό δύναμης ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Η Γαλλία ανασυστήνεται στη βάση ενός αυτοκρατορικού δόγματος για τη Μεσόγειο. Mare nostrum είπε ο Μακρόν. Το αποδέχεται αυτό η κυβέρνηση;» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Γ. Μαρίνος: Εξυπηρετεί ιμπεριαλιστικά σχέδια

Κατά της ελληνογαλλικής στρατηγικής Συμφωνίας τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Μαρίνος, υποστηρίζοντας ότι «τα υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα υπηρετούν άλλους στόχους ενώ εντάσσουν τη χώρα σε επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια».

«Πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς η ουσία δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τους σφοδρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών είναι τα υπέρογκα και χωρίς τέλος εξοπλιστικά προγράμματα που υπηρετούν κυρίως άλλους στόχους και όχι την άμυνα της χώρας και θα κληθεί να τα πληρώσει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός», τόνισε ο κ. Μαρίνος και συμπλήρωσε:

«Οι δηλώσεις και οι αναφορές περί ισχυρής Ευρώπης και ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομία φωτογραφίζουν ξεκάθαρα νέα επιθετικά σχέδια και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε τέτοιες αποστολές θα αξιοποιηθούν και να νέα σύγχρονα όπλα».

«Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας όσο και η συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετούν τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής άρχουσας τάξης αναλαμβάνοντας ρόλο πρωτοπαλίκαρου και εμπλέκοντας τον λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς», υποστήριξε ο κ. Μαρίνος και κατέληξε:

«Γι αυτούς τους λόγους είναι κρίσιμο ζήτημα ο λαός να μην παρασυρθεί από υπερφίαλους πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες».

Κ. Γρηγοριάδης: Δεν προασπίζει κυριαρχικά δικαιώματα

«Καταψηφίζουμε με ιδιαίτερη ζέση την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία γιατί η χώρα αξίζει καλύτερα», τόνισε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

«Δεν πρέπει η χώρα να βουλιάξει περισσότερο στη δουλοπαροικία», σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης ενώ υποστήριξε ότι «η Ελλάδα εξαναγκάζεται να αγοράζει εξοπλιστικά από προστάτες και διεθνείς μαστροπούς, για να προστατευτεί από την Τουρκία».

Η αναφορά του σε «μαστροπούς» προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της ΝΔ που κάλεσαν τον κ. Γρηγοριάδη να ανακαλέσει.

«Εν πλήρει γνώσει μου χρησιμοποίησα αυτούς τους βαρείς χαρακτηρισμούς. Η λέξη μαστροπός σημαίνει αυτόν που παριστάνει τον προστάτη σε γυναίκα που εκδίδεται αλλά στην ουσία την εκμεταλλεύεται. Δεν ανακαλώ», απάντησε ο κ. Γρηγοριάδης.

«Για το ΜέΡΑ25 η υποταγή στα κελεύσματα των δήθεν συμμάχων μας, μετ' αμοιβής κιόλας, δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως εθνική επιτυχία για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις της πλήρους υποτέλειας στο ευρωιερατείο και το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, καμία προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν επιφέρει η Συμφωνία», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Γρηγοριάδης.

Αντ. Μυλωνάκης: Πάνω από όλα τα εθνικό συμφέρον,

Υπέρ της Ελληνογαλλικής Στρατηγικής Συμφωνίας τάχθηκε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, σημειώνοντας ότι παρά τα κενά που υπάρχουν, πρέπει όλα τα κόμματα να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης γιατί η πατρίδα κινδυνεύει.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον, για αυτό πρέπει να επιδείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού και να σταθούμε πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα», σημείωσε, ενώ μίλησε παράλληλα για «γκρίζα σημεία» και για «δημιουργικές ασάφειες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» καθώς όπως είπε, «δεν επιβεβαιώνει την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από την Τουρκία».

  • A-
  • A+

Με τη θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝ.ΑΛΛ και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίσθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Η συμφωνία θα τεθεί προς κύρωση στην Ολομέλεια, την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου.

Ομοφωνία ζήτησε ο Δένδιας

«Οι ιδεατές αναζητήσεις για να αδυνατίσουν τη συμφωνία με την Γαλλία δεν ωφελούν το εθνικό συμφέρον» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να εκπέμψουμε μήνυμα ομοψυχίας και ομόνοιας, που είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως και οι γαλλικές φρεγάτες».

Ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «κορυφαία στιγμή που κατοχυρώνει τα συμφέροντα της πατρίδας μας» και ζήτησε να μην υποτιμάται η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που προάγεται και να υποτιμάται ως απλό παρακολούθημα στην προμήθειας των φρεγατών». Επίσης, ζήτησε μια ομονοούσα εθνική αντιπροσωπεία καθώς «η επιθετικότητα από τη γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης αυτής της συμφωνίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η συμφωνία αυτή «ενισχύει την αμυντική ασπίδα της χώρας και την γεωστρατηγική της θέση» και αποτελεί την ενίσχυση των διαχρονικών στενών σχέσεων με την Γαλλία και είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της ενωμένης Ευρώπης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Υπογράμμισε πως η συμφωνία αυτή δεν αφορά μόνο τη συστηματοποίηση των επαφών αλλά τη δέσμευση των πλευρών για παροχή βοήθειας και συνδρομής με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ένοπλης βίας. Η δε, φρασεολογία, που εμπεριέχεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας «έτσι όπως είναι διατυπωμένο, είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς» και πρόσθεσε πως «όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική θα παρακαλούσα να φέρει ένα υπόδειγμα διεθνούς συμφωνίας όπου υπάρχει πιο εκτεταμένη διατύπωση» συμπληρώνοντας πως «το να αναχωρούμε σε ιδεατές αναζητήσεις για να αδυνατίσουν την εικόνα αυτής της συμφωνίας δεν ωφελεί το εθνικό συμφέρον». 

Σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί καταψήφισης της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θεωρεί ότι δεν θα είναι και η τελική του θέση στην Ολομέλεια ενώ παράλληλα παρατήρησε πως σήμερα ακούστηκαν δύο γραμμές, αυτή που ανέλυσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος και μιας άλλης που ανέπτυξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Ο κ. Δένδιας αναρωτήθηκε, «θέλουμε αυτή τη σύμβαση με την Γαλλία ή δεν την θέλουμε;» και «ο κάθε αντίλογος θα πρέπει να έχει μια συνέπεια».

Κατρούγκαλος: Διορθώστε τα δύο μελανά σημεία

«Στρατηγικά ορθή» χαρακτήρισε, καταρχήν, «την ελληνογαλλική προσέγγιση σε αμυντικά θέματα», ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρές ενστάσεις ως προς την ουσία του περιεχόμενού της.

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα την υπερψηφίσει μόνο στη περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε διορθώσεις στα δύο επίμαχα άρθρα 2 και 18 που, όπως είπε, «αφήνουν εκτός πρόβλεψης της Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Σαχέλ».

Πρώτον: να υπάρξει να υπάρξει ρηματική διακοίνωση από τη Γαλλία σε σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Δεύτερον: να υπάρξει ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρες απειλές και κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «οι παλινωδίες Μητσοτάκη φουσκώνουν απαράδεκτα τον λογαριασμό των εξοπλισμών, φτάνοντας τους σε δυσβάσταχτα ύψη».

«Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra αποτελούν επί της αρχής στρατηγικά ορθή επιλογή που είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη Συμφωνία διαπραγματευόμαστε και εμείς. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης, είχε απορρίψει τον Ιούλιο του 2015 τις φρεγάτες ως πολύ ακριβές, για να προχωρήσει σε προμήθειες εκτός προγραμματισμού και στρατηγικής», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Υποστήριξε ακόμα ότι, «έχει παραμεληθεί η εθνική αμυντική βιομηχανία και στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία μέριμνα επ’ αυτού».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης γιατί δεν μπόρεσε να ανατρέψει την επιθετικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ανακοινώσεις υπουργών της ότι το όριο είναι τα 6 μίλια.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

«H ισχυρή κοινωνία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ισχυρή η χώρα. Δέκα δισ. ευρώ είναι τα λύτρα εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα μας είναι πρώτη στην ΕΕ και δεύτερη στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες και από τους τελευταίους σε δαπάνες για υγεία και παιδεία», τόνισε ο κ. Φίλης. Παράλληλα υποστήριξε, ότι «το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, που το ενίσχυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να στηρίζεται σε διαρκή διπλωματική πρωτοβουλία και αυτό σημαίνει διεθνές δίκαιο και προσφυγή στη Χάγη».

«Η συμφωνία καθορίζεται από τον συσχετισμό δύναμης ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Η Γαλλία ανασυστήνεται στη βάση ενός αυτοκρατορικού δόγματος για τη Μεσόγειο. Mare nostrum είπε ο Μακρόν. Το αποδέχεται αυτό η κυβέρνηση;» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Γ. Μαρίνος: Εξυπηρετεί ιμπεριαλιστικά σχέδια

Κατά της ελληνογαλλικής στρατηγικής Συμφωνίας τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Μαρίνος, υποστηρίζοντας ότι «τα υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα υπηρετούν άλλους στόχους ενώ εντάσσουν τη χώρα σε επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια».

«Πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς η ουσία δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από τους σφοδρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών είναι τα υπέρογκα και χωρίς τέλος εξοπλιστικά προγράμματα που υπηρετούν κυρίως άλλους στόχους και όχι την άμυνα της χώρας και θα κληθεί να τα πληρώσει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός», τόνισε ο κ. Μαρίνος και συμπλήρωσε:

«Οι δηλώσεις και οι αναφορές περί ισχυρής Ευρώπης και ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομία φωτογραφίζουν ξεκάθαρα νέα επιθετικά σχέδια και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε τέτοιες αποστολές θα αξιοποιηθούν και να νέα σύγχρονα όπλα».

«Η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας όσο και η συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετούν τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής άρχουσας τάξης αναλαμβάνοντας ρόλο πρωτοπαλίκαρου και εμπλέκοντας τον λαό στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς», υποστήριξε ο κ. Μαρίνος και κατέληξε:

«Γι αυτούς τους λόγους είναι κρίσιμο ζήτημα ο λαός να μην παρασυρθεί από υπερφίαλους πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες».

Κ. Γρηγοριάδης: Δεν προασπίζει κυριαρχικά δικαιώματα

«Καταψηφίζουμε με ιδιαίτερη ζέση την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία γιατί η χώρα αξίζει καλύτερα», τόνισε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

«Δεν πρέπει η χώρα να βουλιάξει περισσότερο στη δουλοπαροικία», σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης ενώ υποστήριξε ότι «η Ελλάδα εξαναγκάζεται να αγοράζει εξοπλιστικά από προστάτες και διεθνείς μαστροπούς, για να προστατευτεί από την Τουρκία».

Η αναφορά του σε «μαστροπούς» προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της ΝΔ που κάλεσαν τον κ. Γρηγοριάδη να ανακαλέσει.

«Εν πλήρει γνώσει μου χρησιμοποίησα αυτούς τους βαρείς χαρακτηρισμούς. Η λέξη μαστροπός σημαίνει αυτόν που παριστάνει τον προστάτη σε γυναίκα που εκδίδεται αλλά στην ουσία την εκμεταλλεύεται. Δεν ανακαλώ», απάντησε ο κ. Γρηγοριάδης.

«Για το ΜέΡΑ25 η υποταγή στα κελεύσματα των δήθεν συμμάχων μας, μετ' αμοιβής κιόλας, δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως εθνική επιτυχία για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις της πλήρους υποτέλειας στο ευρωιερατείο και το ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, καμία προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δεν επιφέρει η Συμφωνία», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Γρηγοριάδης.

Αντ. Μυλωνάκης: Πάνω από όλα τα εθνικό συμφέρον,

Υπέρ της Ελληνογαλλικής Στρατηγικής Συμφωνίας τάχθηκε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, σημειώνοντας ότι παρά τα κενά που υπάρχουν, πρέπει όλα τα κόμματα να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης γιατί η πατρίδα κινδυνεύει.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον, για αυτό πρέπει να επιδείξουμε όλοι αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού και να σταθούμε πάνω από μικροκομματικά συμφέροντα», σημείωσε, ενώ μίλησε παράλληλα για «γκρίζα σημεία» και για «δημιουργικές ασάφειες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» καθώς όπως είπε, «δεν επιβεβαιώνει την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από την Τουρκία».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: