6 Οκτωβρίου 2021

Στο «κόκκινο» οδεύουν Σέρρες και Καρδίτσα

 Ένα βήμα πριν από την επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι Σέρρες και η Καρδίτσα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εισηγείται να ανέβουν στο «κόκκινο επίπεδο» συναγερμού για τον κορονοϊό, όπως αρκετές άλλες περιοχές κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, οι ειδικοί φέρονται να αποφάσισαν την εισήγηση παράτασης των περιοριστικών μέτρων σε άλλες 11 περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων η Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Σε καθεστώς επιπλέον μέτρων βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.

Τα πρόσθετα μέτρα προβλέπουν απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Μέτρα μόνο για εμβολιασμένους

Η απόφαση για τις δύο περιφερειακές ενότητες αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας των επιστημόνων, ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει κι άλλα προνόμια για τους εμβολιασμένους, την ώρα που αδυνατεί να πείσει περισσότερο κόσμο να πάει να εμβολιαστεί και το στοίχημα για ανοσοποίηση ποσοστού τουλάχιστον 70% χάθηκε και για τον Σεπτέμβριο.

Απ΄την πλευρά της πάντως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε ότι «δεν είμαστε τρομακτικά μακριά από τον στόχο εμβολιασμού του 70 με 80% του ενήλικου πληθυσμού. Νομίζω ότι έχει γίνει μια πολύ καλή κάλυψη. Σαφώς θέλουμε μεγαλύτερη. Αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε 157 διασωληνωμένους και από αυτούς τρείς (3) είναι εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 92% είναι μη εμβολιασμένοι όταν ήδη οι μισοί περίπου από τους ενήλικες έχουν εμβολιαστεί».

Αναφερόμενη στις νέες διευκολύνσεις για εμβολιασμένους η Μ. Γκάγκα είπε «αύριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις, σχετικά με τις ελευθερίες για τους εμβολιασμένους. Ωστόσο το μήνυμα παραμένει ότι πρέπει να προσέχουμε, να κρατήσουμε τα μέτρα και εμβολιαζόμαστε.

Σε εσωτερικούς χώρους όταν είμαστε μόνο εμβολιασμένοι πιθανόν να μπορούμε να αφαιρέσουμε τις μάσκες».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η απόσυρση των περιορισμών σε μουσική και χορό για τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, αμιγώς για εμβολιασμένους, καθώς και η ελεύθερη κυκλοφορία όλο το 24ωρο για τους εμβολιασμένους ακόμα και στις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο».

Χθες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι «στους κλειστούς χώρους που μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι [...] θα πρέπει να έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας, πολύ μεγαλύτερης, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο της κανονικότητας», σε αντίθεση με τους μεικτούς χώρους όπου «υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα».

«Από εδώ και πέρα, η κυβέρνηση επιθυμεί ότι άπαξ και υπάρχει το εμβόλιο, θα λειτουργεί κανονικά η κοινωνία», σημείωσε.

Αντίστοιχα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης είπε ότι «οι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. [...] Οποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν».

Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπαινίχθηκε σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι θα σταματήσουν τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες σε περιοχές με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Ο υπουργός είπε μπορεί η οικονομία να αντιμετωπίσει προβλήματα από νέα οικονομικά μέτρα, όμως, στη συνέχεια, πέρασε στο... παρασύνθημα λέγοντας «το κράτος θα έρθει να αποζημιώσει ξανά επειδή στη Θεσσαλονίκη είναι 53% οι εμβολιασμένοι; Φταίνε αυτοί που δεν εμβολιάζονται. Δεν μπορεί το κράτος να κάνει συνέχεια αυτό το πράγμα, θα καταστραφούμε όλοι μαζί».

Στο μεταξύ, η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να έχει αγγίξει το 95%.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, καταγγέλλει την κυβέρνηση για αδιαφορία όσον αφορά την επιδημική έξαρση στη βόρεια Ελλάδα, όπου τόσο οι ΜΕΘ όσο και οι απλοί θάλαμοι έχουν μείνει χωρίς κλίνες.

Δωρεάν μονοκλωνικά αντισώματα

Η Μ. Γκάγκα αναφέρθηκε και σε καλά νέα στο θέμα των φαρμάκων. «Εκτός από τα μονοκλωνικά που παίρνουν τον δρόμο τους, έχουμε και νέα φάρμακα κατά του covid. Είναι σε φάση μελέτης αλλά τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Άρα θα έχουμε μέσα θεραπευτικά στα χέρια μας», ανέφερε. Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν οριοθετηθεί οι εγκρίσεις σε όλα.

Σε ό,τι αφορά τη δαπάνη τους, η αναπλ. υπουργός είπε  ότι φυσικά θα καλύπτεται και για αυτά τα φάρμακα, όπως συμβαίνει γενικά με τα ακριβά φάρμακα σαν και αυτό αν σκεφτεί κανείς ότι μία δόση κοστίζει 2.000 ευρώ.
efsynν

Δεν υπάρχουν σχόλια: