18 Οκτωβρίου 2021

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αλλαγές έρχονται στις προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων, ενώ αυξάνονται οι περιπτώσεις που αποκλείουν την έκδοσή τους λόγω διάπραξης αδικημάτων ή ύπαρξης καταδικαστικών αποφάσεων.


Ήδη, κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων, η χρονική ισχύς τους, η αντικατάστασή τους, η ακύρωσή τους και οι προϋποθέσεις επανέκδοσης σε περίπτωση απώλειας.

Η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων θα είναι πενταετής για τους ενήλικες και τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη της ηλικίας τους και τρία έτη για τα διαβατήρια των λοιπών ανηλίκων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχέδιο π.δ, προβλέπεται ότι αρμόδια για την έκδοση διαβατηρίων θα είναι πλέον η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντί της Διεύθυνσης Ασφαλείας που είναι σήμερα.

Στη λίστα των αδικημάτων εξαιτίας των οποίων δεν χορηγείται διαβατήριο λόγω καταδικαστικών αποφάσεων, προστίθενται νέα αδικήματα, όπως αυτά της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της ψευδούς κατάθεσης, της παράνομης χρήσης ή κατοχής γνησίου διαβατηρίου και της παράνομης διακίνησης πολιτών τρίτων χωρών. Για παράδειγμα, δεν θα χορηγείται διαβατήριο σε περιπτώσεις τελεσίδικης καταδίκης για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υπεξαγωγής εγγράφων.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: