12 Οκτωβρίου 2021

Τροχαία ατυχήματα πόλεων

Διάβασα στις 24/09/2021 στο άρθρο που αναρτήσατε για τα τροχαία ατυχήματα και θα σχολιάσω συνοπτικά το γεγονός των αυξημένων ποσοστών ατυχημάτων σε αστικές περιοχές, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αν αυτοί που πραγματοποιούν τέτοιου είδους έρευνες και αναλύσεις λάμβαναν υπόψη του πόσες παραβάσεις πραγματοποιούνται στις πόλεις μας σε αναλογία με τον πληθυσμό που έχουμε και σε αναλογία με το πόσα τροχοφόρα κυκλοφορούν δίκυκλα, τρίκυκλα, τετράκυκλα, κλπ- τα ποσοστά θα αντιστρέφονταν.

Ενδεικτικά αναφέρω παραβάσεις που γίνονται μαζικά:

- Παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

- Κίνηση τροχοφόρων στα πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους, από πατίνια μέχρι αυτοκίνητα.

- Οχήματα, κυρίως δίκυκλα, που κινούνται αντίθετα στους μονόδρομους ή βρίσκονται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

- Σπάνια τα δίκυκλα περιμένουν να ανάψει το πράσινο φανάρι για να ξεκινήσουν.

- Ποδήλατα που κινούνται σε κεντρικούς δρόμους τα ποδήλατα και πίσω τους ακολουθεί πομπή των αυτοκινήτων, γιατί δεν μπορούν, δεν χωράνε να τα προσπεράσουν.

- Σεβασμός στον πεζό: αυτό το άρθρο του ΚΟΚ εφαρμόζεται μόνο στη θεωρητική εξέταση των υποψήφιων οδηγών, μετά το ξεχνάμε.

- Οι Κεντρικές και Τοπικές αρμόδιες διοικήσεις που αδιαφορούν για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών.

- Τα πεζοδρόμια που έχουν γίνει μόνιμοι εκθεσιακοί χώροι ή χώροι εστίασης, και οι πεζοί κατεβαίνουν στον δρόμο.

Το αρχείο μου, από δημοσιεύματα μόνο για την ασφαλή κίνηση των πεζών και την αδιαφορία των διοικήσεων, είναι πλέον ένα πολυσέλιδο «εγχειρίδιο».

Δεν θα σχολιάσω άλλες μαζικές παραβάσεις και παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ. που οι έλεγχοι εκ μέρους των Διοικήσεων είναι ανύπαρκτοι, όπως ανύπαρκτη ή απαράδεκτη είναι και η άρτια πληροφόρηση των οδηγών για την σωστή κυκλοφορία των οχημάτων.

Π.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: