24 Οκτωβρίου 2021

Έρπης ζωστήρας : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και πότε πρέπει να ανησυχήσετε



Ο έρπης ζωστήρας είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα, ο οποίος είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Ακόμα και μετά τη λήξη της λοίμωξης από την ανεμοβλογιά, ο ιός μπορεί να ζήσει στο νευρικό σας σύστημα για χρόνια, πριν επανενεργοποιηθεί ως έρπητας ζωστήρας.
Αυτός ο τύπος ιογενούς λοίμωξης χαρακτηρίζεται από κόκκινο δερματικό εξάνθημα, που μπορεί να προκαλέσει πόνο και κάψιμο. Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται συνήθως ως λωρίδα φουσκάλων στη μία πλευρά του σώματος, συνήθως στον κορμό, τον λαιμό ή το πρόσωπο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα ξεκαθαρίζουν μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδες. Περίπου 1 στα 3 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν έρπητα ζωστήρα σε κάποιο σημείο της ζωής τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ο έρπης ζωστήρας σπάνια εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές στο ίδιο άτομο.

Συμπτώματα έρπητα ζωστήρα

Τα πρώτα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα είναι συνήθως ο πόνος και το κάψιμο. Ο πόνος είναι συνήθως στη μία πλευρά του σώματος και εμφανίζεται σε μικρά μπαλώματα. Συχνά ακολουθεί κόκκινο εξάνθημα. Ωστόσο, το εξάνθημα δεν εμφανίζεται πάντα κόκκινο. Αυτό έχει να κάνει και με τα διαφορετικά χρώματα δέρματος. Ανάλογα με τον τόνο του δέρματος, το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί σκούρο ροζ, σκούρο καφέ ή μοβ.

Εξανθήματα από τον έρπητα ζωστήρα:
Μπορεί να έχουν κόκκινα μπαλώματα
Μπορεί να προκαλούν φαγούρα
Μπορεί να έχουν φουσκάλες γεμάτες με υγρό που σπάνε εύκολα
Μπορεί να έχουν βγει περιμετρικά γύρω από το σώμα σας από τη σπονδυλική σας στήλη μέχρι τον κορμό σας
Μπορεί να είναι στο πρόσωπο και στα αυτιά σου

Μερικοί άνθρωποι με έρπητα ζωστήρα εμφανίζουν συμπτώματα πέρα ​​από πόνο και εξανθήματα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Ένωσης, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
πυρετό
κρυάδα
πονοκέφαλο
κούραση
μυϊκή αδυναμία

Σπάνιες και σοβαρές επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνουν:
πόνο ή εξάνθημα που αφορά το μάτι, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να αποφευχθεί η μόνιμη βλάβη στα μάτια
απώλεια ακοής ή έντονο πόνος στο ένα αυτί, ζάλη ή απώλεια γεύσης, που μπορεί να είναι συμπτώματα του συνδρόμου Ramsay Hunt και επίσης απαιτεί άμεση θεραπεία
βακτηριακές λοιμώξεις, που μπορεί να έχετε εάν το δέρμα σας γίνει ερυθρό, πρησμένο ή ζεστό στην αφή

Πόσο μεταδοτικός είναι ο έρπης ζωστήρας;

Ο έρπης ζωστήρας δεν είναι μεταδοτικός, αλλά ο ιός της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα που το προκαλεί μπορεί να μεταδοθεί σε άλλο άτομο, που δεν έχει περάσει ανεμοβλογιά και είναι πιθανό να αναπτύξει τη νόσο. Δεν μπορείτε να κολλήσετε έρπητα ζωστήρα από κάποιον με έρπητα ζωστήρα, αλλά μπορείτε να κολλήσετε ανεμοβλογιά.

Ο ιός της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα εξαπλώνεται όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με μια από τις φουσκάλες που εκρέουν. Δεν είναι μεταδοτικό, εάν οι φουσκάλες είναι καλυμμένες ή έχουν σχηματιστεί φλούδες.
Για να αποφύγετε τη μετάδοση του ιού της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα, εάν έχετε έρπητα ζωστήρα, φροντίστε να διατηρείτε το εξάνθημα καθαρό και καλυμμένο. Μην αγγίζετε τις φουσκάλες και φροντίζετε να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Θα πρέπει να αποφεύγετε να βρίσκεστε κοντά σε άτομα με κίνδυνο, όπως έγκυες και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: